Director,
Writer,
Actor,
Producer
Born 1962, USSR (Kyrgyzstan)
 
Died 2011
Gennadi SIDOROV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Геннадий СИДОРОВ
Guennadi SIDOROV
Filmography (extracts)
 
Director
2013 - Roman s kokainom (Роман с кокаином) [fiction, 101 mn]
2011 - Sobachi glaza (Собачьи глаза) [fiction, full length film]
2003 - Old Little Ladies / The Old Women (Старухи) [fiction, 103 mn]
1989 - Noch (Ночь) [fiction, short film]
 
Writer
2003 - Old Little Ladies / The Old Women (Старухи) from Gennadi SIDOROV [fiction, 103 mn]
2002 - With Love, Lily (С любовью, Лиля) from Larisa SADILOVA [fiction, 98 mn]
1989 - Noch (Ночь) from Kakha KIKABIDZE , Gennadi SIDOROV [fiction, short film]
 
Actor
2013 - Roman s kokainom (Роман с кокаином) from Gennadi SIDOROV [fiction, 101 mn]
2003 - Old Little Ladies / The Old Women (Старухи) from Gennadi SIDOROV [fiction, 103 mn]
2002 - With Love, Lily (С любовью, Лиля) from Larisa SADILOVA [fiction, 98 mn]
1998 - Happy Birthday ! (С днём рождения !) from Larisa SADILOVA [fiction, 69 mn]
1994 - Zona Lyube (Зона Любэ) from Dmitry ZOLOTUKHIN [fiction]
1989 - Intergirl (Интердевочка) from Pyotr TODOROVSKY [fiction, 151 mn]
1989 - Noch (Ночь) from Kakha KIKABIDZE , Gennadi SIDOROV [fiction, short film]
 
Producer
2003 - Old Little Ladies / The Old Women (Старухи) from Gennadi SIDOROV [fiction, 103 mn]
2002 - With Love, Lily (С любовью, Лиля) from Larisa SADILOVA [fiction, 98 mn]
1998 - Happy Birthday ! (С днём рождения !) from Larisa SADILOVA [fiction, 69 mn]

Awards :
Roman s kokainom :
Jury Prize, Festival ''Cinema and literature'', Gatchina (Russia), 2014
Old Little Ladies / The Old Women :
First prize, Angers Festival Premiers Plans, Angers (France), 2004
Special Jury prize, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2003
Audience Award, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2003
Best first film, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2003
First prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2003
FIPRESCI Prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2003
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2003

Biography
No English biography available !
 
Acteur, producteur, réalisateur, est né le 02.07.1962 à Frounze (actuellement Bichkek). En 1986 il obtient son diplôme d'acteur au VGIK (Institut National du cinéma) chaire de S.G. Guerassimov et de T. Makarova, en 1990 - le diplôme de réalisateur chaire de P. Todorovski. En 1986 il débute au cinéma comme acteur. A partir du 1995 Guennadi Sidorov est le Président de la direction de la Fondation régionale du soutien de l'art cinématographique.

Родился 22 июля 1962 года во Фрунзе, Киргизская ССР.
Детство и школьные годы провёл в Екатеринбурге.
Учился в Свердловском театральном училище, мастерская А.Л. Соколова (1979-1981, не окончил).
Окончил актёрский факультет ВГИКа (1986, мастерская Сергея Герасимова и Тамары Макаровой), режиссёрский факультет (1990, мастерская Петра Тодоровского).
Продюсировал фильмы своей жены режиссёра Ларисы Садиловой "С днём рождения" (1998), "С любовью, Лиля" (2002), собравшие множество кинематографических призов.
Настоящая известность пришла к Геннадию Сидорову в 2003 году после его фильма "Старухи", который вызвал широкий резонанс.
Ушёл из жизни утром 18 июня 2011 года от сердечного приступа в Москве.
Source : kino-teatr.ru


Commentaries and bibliography
- Le cinéma russe, vingt-cinq ans déjà... , Marilyne FELLOUS, 2010, kinoglaz.fr
- Le cinéma des années 1990-2000. Images dispersées , Françoise NAVAILH, 2005, Russie, peuples et civilisations, La découverte
- Gennadii Sidorov: Old Little Ladies (Starukhi) (2003) , Birgit BEUMERS, 2003, kinokultura.com