Director,
Writer,
Actress,
Producer
Born 1963, USSR
 
 
Larisa SADILOVA
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Лариса Игоревна САДИЛОВА
Larissa SADILOVA
Filmography (extracts)
 
Director
2019 - Once in Trubchevsk (Однажды в Трубчевске) [fiction, 90 mn]
2013 - Ona (Она) [fiction, 98 mn]
2009 - Sonny (Сынок) [fiction, 90 mn]
2007 - Nothing personal (Ничего личного) [fiction, 94 mn]
2005 - Babysitter Required (Требуется няня) [fiction, 98 mn]
2002 - With Love, Lily (С любовью, Лиля) [fiction, 98 mn]
1998 - Happy Birthday ! (С днём рождения !) [fiction, 69 mn]
 
Writer
2019 - Once in Trubchevsk (Однажды в Трубчевске) by Larisa SADILOVA [fiction, 90 mn]
2009 - Sonny (Сынок) by Larisa SADILOVA [fiction, 90 mn]
2007 - Nothing personal (Ничего личного) by Larisa SADILOVA [fiction, 94 mn]
2005 - Babysitter Required (Требуется няня) by Larisa SADILOVA [fiction, 98 mn]
2002 - With Love, Lily (С любовью, Лиля) by Larisa SADILOVA [fiction, 98 mn]
1998 - Happy Birthday ! (С днём рождения !) by Larisa SADILOVA [fiction, 69 mn]
 
Actress
1990 - Mne ne zabyt, ne prosit ... (Мне не забыть, не простить...)
1989 - Noch (Ночь) by Kakha KIKABIDZE , Gennadi SIDOROV [fiction, short film]
1984 - Leo Tolstoy (Лев Толстой) by Sergey GERASIMOV [fiction, 168 mn]
 
Producer
2019 - Once in Trubchevsk (Однажды в Трубчевске) by Larisa SADILOVA [fiction, 90 mn]
 
Site : IMDb

Author :

Awards :
Ona :
Best feature film, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2013
Sonny :
Guilde of Russian Director Prize, International Human Rights Film Festival, Moscow (Russia), 2009
Nothing personal :
FIPRESCI Prize, Moscow International Film Festival (MIFF), Moscow (Russia), 2007
Happy Birthday ! :
Grand Prix, Créteil International Women's Film Festival, 1999
FIPRESCI Prize, Cottbus Film Festival of Young East European Cinema, 1998
Best Debut, Festival Kinotavr, Sochi, 1998
With Love, Lily :
Tiger Award, Rotterdam International Film Festival, 2003
Grand Prix, Warsaw International Film Festival, 2003

Biography
Film director, scriptwriter and actress. Cofounder of Regional Public Fund for Cinema Support. Born on October, 21st, 1963 in Bryansk. She graduated from VGIK (1982, acting department, workshop of Sergei Gerasimov and Tamara Makarova). Debuted as a screen actress in 1984. Her first work as a director «Happy Birthday!» in 1998. This black-and-white film became somewhat of a time document and the real sensation of the year (about 20 festival awards). Her second film — «With Love. Lilya» — consolidated director’s success by «Tiger» in Rotterdam, among other awards. Her next film — «Babysitter Required» — was successful too: National prize of cinema critics «Bely Slon» (Marina Zubanova), special mention of jury of Sochi festival Kinotavr (2005) in the nomination «the best actress» (Ira Shipova) and other awards.
 

Commentaries and bibliography
- Il était une fois dans l'Est : Dossier de presse Jour2Fête, 2020, kinoglaz.fr
- Il était une fois dans l'Est : la révélation russe en VoD Olivier DE BRUYN, 2020, weekend.lesechos.fr
- Il était une fois dans l'est de Larissa Sadilova. Sorties VOD Jour2Fête, 2020, mailchi.mp
- Il était une fois dans l'Est en VOD : touchante odyssée adultère en Russie Jacky BORNET, 2020, francetvinfo.fr
- Il était une fois dans l’Est - Larissa Sadilova - critique Laurent CAMBON, 2020, Avoir-Alire
- Il était une fois dans l’Est : le sixième long métrage de Larissa Sadilova en e-sortie Elise PADOVANI, 2020, journalzibeline.fr
- Il était une fois dans l’Est, Amours russes et universelles Corinne RENOU-NATIVEL, 2020, la-croix.com
- Moscou ne croit pas aux larmes / Il était une fois dans l’Est : le cinéma russe entre classisisme et modernité Michelio, 2020, baz-art.org
- Critique : Il était une fois dans l’est Jean-Jacques CORRIO, 2020, critique-film.fr
- Larisa Sadilova: Once in Trubchevsk (Odnazhdy v Trubchevske, 2019) Raymond De LUCA, 2020, Kinokultura
- Larissa Sadilova – Il était une fois dans l’est (2019) Sophie YAVARI, 2020, culturopoing.com
- Voyagez dans une Russie sans clichés avec Il était une fois dans l’Est, drame délicat sans terreur ni fracas Lucile COMMEAUX, 2020, franceculture.fr
- Once in Trubchevsk ('Odnazhdi b Trubchevske'): Film Review | Cannes 2019 Leslie FELPERIN, 2019, hollywoodreporter.com
- Cannes 2019 : « Once in Trubchevsk » (Il était une fois à l’Est), de Larisa Sadilova, plonge le public dans une histoire d’amour passionnée au coeur de la Russie rurale Firouz E. Pillet, 2019, j-mag.ch
- Dossier de presse: Il était une fois dans l'est de Larissa Sadilova Jour2Fête, 2019, kinoglaz.fr
- Лариса Садилова о фильме «Однажды в Трубчевске» Инга ДОМБРОВСКАЯ, 2019, RFI
- ОГНИ БОЛЬШОЙ ДЕРЕВНИ: «ОДНАЖДЫ В ТРУБЧЕВСКЕ» — ОДИН ИЗ САМЫХ НЕДООЦЕНЕННЫХ РОССИЙСКИХ ФИЛЬМОВ ГОДА , Yelena STISHOVA, 2019, kinoart.ru
- Once Upon a Time Inconstancy Larisa Sadilova’s Once in Trubchevsk Moritz PFEIFER, 2019, eefb.org
- Un-jour à Troubtchevsk (Il était une fois dans l'Est) une histoire d'amour loin de l'Amerique Oxana BOBROVITCH, 2019, Sputnik
- Larisa Sadilova: She (Ona, 2013) Elena MONASTIREVA-ANSDELL, 2014, Kinokultura
- Sonny (Synok), Larisa Sadilova, 2009 , Elise THORSEN, 2010, rusfilm.pitt.edu
- Larisa Sadilova : Sonny (Synok, 2009) , Jasmijn VAN GORP, 2010, kinokultura.com
- Le cinéma russe, vingt-cinq ans déjà... , Marilyne FELLOUS, 2010, kinoglaz.fr
- Larisa Sadilova : Nothing Personal (Nichego lichnogo, 2007) , Christina STOJANOVA, 2008, kinokultura.com
- Larisa Sadilova: Babysitter Required (Trebuetsia niania), 2005 2006, Vida JOHNSON, kinokultura.com
- С днем рождения! «Сеансу» отвечают… , Group of authors, 1999, seance.ru
- Основной инстинкт [О фильме С днем рождения!] , Viktor MATIZEN, 1999, seance.ru
- Роддом, где не разбиваются сердца , Irina LIUBARSKAIA, 1999, seance.ru