Director,
Writer,
Actor
Born 1941, USSR (Ukraine)
 
Died 2020
Nikolay GUBENKO
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Николай Николаевич ГУБЕНКО
Nikolaï GOUBENKO
Filmography (extracts)
 
Director
1988 - Closed Zone (Запретная зона) [fiction, 94 mn]
1984 - And Life, and Tears, and Love (И жизнь, и слезы, и любовь...) [fiction, 103 mn]
1980 - Life On Holidays (Из жизни отдыхающих) [fiction, 84 mn]
1976 - The Orphans (Подранки) [fiction, 93 mn]
1974 - If You Want to Be Happy (Если хочешь быть счастливым) [fiction, 69 mn]
1971 - A Soldier Returns from the Front (Пришел солдат с фронта) [fiction, 86 mn]
 
Writer
1988 - Closed Zone (Запретная зона) by Nikolay GUBENKO [fiction, 94 mn]
1984 - And Life, and Tears, and Love (И жизнь, и слезы, и любовь...) by Nikolay GUBENKO [fiction, 103 mn]
1980 - Life On Holidays (Из жизни отдыхающих) by Nikolay GUBENKO [fiction, 84 mn]
1976 - The Orphans (Подранки) by Nikolay GUBENKO [fiction, 93 mn]
1974 - If You Want to Be Happy (Если хочешь быть счастливым) by Nikolay GUBENKO [fiction, 69 mn]
1971 - A Soldier Returns from the Front (Пришел солдат с фронта) by Nikolay GUBENKO [fiction, 86 mn]
 
Actor
2013 - Ku! Kin-dza-dza (Ку! Кин-дза-дза-дза) by Georgi DANELIYA , Tatyana ILYNA [animation]
1976 - The Orphans (Подранки) by Nikolay GUBENKO [fiction, 93 mn]
1975 - They fought for their country (Они сражались за Родину) by Sergey BONDARCHUK [fiction, 160 mn]
1975 - I Want The Floor (Прошу слова) by Gleb PANFILOV [fiction, 145 mn]
1974 - If You Want to Be Happy (Если хочешь быть счастливым) by Nikolay GUBENKO [fiction, 69 mn]
1971 - A Soldier Returns from the Front (Пришел солдат с фронта) by Nikolay GUBENKO [fiction, 86 mn]
1969 - Nest of Gentlefolk (Дворянское гнездо) by Andrei KONCHALOVSKY [fiction, 111 mn]
1967 - Angel (Ангел) by Andrei SMIRNOV [fiction, 38 mn]
1964 - I am Twenty (Застава Ильича / Мне двадцать лет) by Marlen KHUTSIEV [fiction, 175 mn]
 
Site : IMDb

Awards :
Special Prize, Festival "Vivat Kino Rossii", Russia, 2011

Biography
No English biography available !
 
Nikolaï Goubenko est né le 17 août 1941 à Odessa. De 1962 à 1969, il est étudiant au VGIK (Institut national du cinéma), d’abord à la faculté de formation des acteurs, puis à la faculté de formation des réalisateurs (chaire de Sergueï Guerassimov). De 1962 à 1963, parallèlement à ses études au VGIK, il étudie dans une école nationale de cirque. Il travaille d’abord comme acteur. A partir de 1986 il est metteur en scène et acteur au théâtre Sur la Taganka. Comme acteur de cinéma, il débute dans le film J’ai vingt ans de Marlen Khoutsiev. De 1989 à 1991, il est ministre de la culture de l’URSS. Il est Artiste émérite de la Russie depuis 1985.
Décédé le 16 août 2020 à Moscou;

Родился 17 августа 1941 года в Одессе.
В 1962-1963 - параллельно учебе во ВГИКе занимался в Гос. цирковом училище.
В 1964 окончил актерский, в 1969 - режиссерский факультеты Всесоюзного государственного института кинематографии (мастерская С. Герасимова).
В 1964-1968, в 80-е годы - актер театра на Таганке.
С 1986 - главный режиссер и актер этого театра.
В 1989-1991 - министр культуры СССР.
После раздела театра - руководитель "Содружества актеров Таганки" ("нелюбимовская" фракция).
Народный артист РСФСР (1985).
Скончался 16 августа 2020 года в Москве после продолжительной болезни.
kino-teatr.ru


Commentaries and bibliography
- Николай ГУБЕНКО [ 17/08/1941 – 16/08/2020 ] 2020, vokrug.tv
- ЧЕТВЕРТЫЙ СМЫСЛ. «ЗАСТАВА ИЛЬИЧА»: ГИПОТЕЗА ПРОЧТЕНИЯ КИНОТЕКСТА , Oleg KOVALOV, 2008, kinoart.ru / Искусство Kино
- Николай Губенко : режиссер и актер , Yevgeni_2 GROMOV, 2002, Алгоритм