Director,
Writer,
Actress,
Producer
Born in 1968, USSR (Russia)
 
 
Anna CHERNAKOVA
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Анна ЧЕРНАКОВА
Anna TCHERNAKOVA
From filmography
 
Director
2020 - Pro Lyolyu i Minku (Про Лёлю и Миньку) [fiction, 85 mn]
2016 - Jili byli my (Жили были мы) [fiction, 98 mn]
2013 - Sobochiy ray (Собачий рай) [fiction, 116 mn]
2010 - Smert v pensne ili Nash Chekhov (Смерть в пенсне или Наш Чехов) [fiction, 105 mn]
2008 - Sezon Tumanov (Сезон туманов) [fiction, 145 mn]
 
Writer
2020 - Pro Lyolyu i Minku (Про Лёлю и Миньку) by Anna CHERNAKOVA [fiction, 85 mn]
2018 - Sobibor (Собибор) by Konstantin KHABENSKY [fiction, 110 mn]
2016 - Jili byli my (Жили были мы) by Anna CHERNAKOVA [fiction, 98 mn]
2010 - Smert v pensne ili Nash Chekhov (Смерть в пенсне или Наш Чехов) by Anna CHERNAKOVA [fiction, 105 mn]
2008 - Sezon Tumanov (Сезон туманов) by Anna CHERNAKOVA [fiction, 145 mn]
 
Actress
2019 - Yaponskiy Bog (Японский Бог) by Aleksandr BASOV [fiction, 110 mn]
 
Producer
2020 - Pro Lyolyu i Minku (Про Лёлю и Миньку) by Anna CHERNAKOVA [fiction, 85 mn]
2016 - Jili byli my (Жили были мы) by Anna CHERNAKOVA [fiction, 98 mn]
2008 - Sezon Tumanov (Сезон туманов) by Anna CHERNAKOVA [fiction, 145 mn]

Other films
2007 - Телеметрия (Telemetry), Russia-Canada
2007 - Мир и другие космические истории (World and Other Cosmic Stories), doc.
2006 - Клодель-Но (Claudel-No), doc., Great Britain-France
2003 - Универсальная Теория Вселенной (Universal Theory of Universe), short, Canada
2002 - Море и Звезды (Sea and Stars), animation, Canada
2000 - Последнее Лето (Last Summer), Canada
1993 - Вишневый Сад (Cherry Orchard)
1992 - Послесловие к Бесконечности (Afterword to Infinity), doc.
1992 - Маленькое осеннее путешествие (Small Autumn Trip), short
 
Site : IMDb

Awards :
Pro Lyolyu i Minku :
Prize Cine-Club Federation of Russia, Moscow International Film Festival (MIFF), Moscow (Russia), 2020
Sobochiy ray :
Special Jury prize, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2013

Biography
Born in Leningrad. Graduated from the Leningrad Art- Industrial School named after V.I. Mukhina (“interior artist” specialty) and the VGIK Department for Directors (1993, workshop of M. Khutsiev). In 1995-2006, lived in Canada and England, where she took documentary and television films. She taught history of Russian culture and cinematography in Magill University (Montreal, Canada) and stage direction, scriptwriting and montage in the Lincoln University (Great Britain). Winner of national and international film festivals.
 

commentaries
- Anna Chernakova : Death in Pince-Nez, or Our Chekhov (Smert' v pensne ili nash Chekhov, 2010) , Chiara NATALUCCI, 2011, kinokultura.com