Director,
Writer,
Producer
Born in 1969, USSR (Georgia)
 
 
Bakur BAKURADZE
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Бакур Лериевич БАКУРАДЗЕ
Bakour BAKOURADZE
From filmography
 
Director
2015 - Brat Deyan (Брат Деян) [fiction, full length film]
2011 - Okhotnik (Охотник) [fiction, 110 mn]
2008 - Shultes (Шультес) [fiction, 100 mn]
2008 - Doroga Mechty (Дорога мечты) [documentary, 48 mn]
2007 - Moskva v oktyabre (Москва) [documentary, 35 mn]
2005 - Almaznyy put (Алмазный путь) [documentary, 26 mn]
2003 - Krugovye dvizheniya Vladimira Olegovcha i Olgi Egorovoy (Круговые движения Владимира Олеговича и Ольги Егоровой) [fiction, 15 mn]
2002 - Vremya Minfina (Время Минфина) [documentary]
2002 - Vyachesav Pilipenko (Вячеслав Пилипенко) [documentary, 36 mn]
2001 - Tsenoy svoey zhizni (Ценой своей жизни) [documentary, 39 mn]
1998 - Bez Deneg (Без Денег) [fiction, 15 mn]
 
Writer
2021 - Vyzov (Вызов) by Klim SHIPENKO [fiction]
2015 - Brat Deyan (Брат Деян) by Bakur BAKURADZE [fiction, full length film]
2011 - Okhotnik (Охотник) by Bakur BAKURADZE [fiction, 110 mn]
2008 - Shultes (Шультес) by Bakur BAKURADZE [fiction, 100 mn]
2007 - Moskva v oktyabre (Москва) by Bakur BAKURADZE , Dmitry MAMULIA [documentary, 35 mn]
 
Producer
2017 - Salyut-7 (Салют-7) by Klim SHIPENKO [fiction, 111 mn]

Awards :
Brat Deyan :
Award of Young critics "Golos", Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2016
First prize, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2015
Okhotnik :
Best directing, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2011
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2011
Audience Award, Programme "Art-Linia", Festival Russian kino 'Moscow Premier Screenings', Moscow (Russia), 2011
Shultes :
Best film, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2008
Best first film, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2008
Moskva v oktyabre :
Diploma, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2007

Biography
Born in Tbilisi on 16 March 1969. Graduated from the Moscow Road Institute (1993), then faculty of directing at the Film Institute VGIK (1998, workshop Marlen Khutsiev).
 

commentaries
- Les sept meilleurs films consacrés à la réalité russe Ekaterina SINELCHTCHIKOVA, 2019, RUSSIA BEYOND
- Bakur Bakuradze: The Hunter (Okhotnik, 2011) , Masha SALAZKINA, 2011, kinokultura.com
- Большие и малые. Охотник, режиссер Бакур Бакурадзе , Zara ABDULLAYEVA, 2011, Искусствокино, 8
- Прямая речь: фрагменты пресс-конференций на "Кинотавре" 2011, Искусство кино, 8
- The Self and the Other in Recent Russian Cinema , Birgit BEUMERS, 2010, kinokultura.com
- Прорва. Образ пространства в современной кинодраматургии , Yelena GRACHEVA, 2009, seance.ru
- L’année de la crise : un regard sur le cinéma russe 2008-2009 , Yelena KVASOVA-DUFFORT, 2009, kinoglaz.fr
- Shultes est le portrait d’un homme dans le contexte du destin 2008, Artur Aristakissian, cinematek.be
- Bakur Bakuradze : Shultes (Shul'tes, 2008) , Olga SURKOVA, 2008, kinokultura.com