Director,
Writer
Born in 1905, Russia
 
Died in 1995
Iosif KHEIFITS
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Иосиф Ефимович ХЕЙФИЦ
Iossif KHEIFITS
From filmography
 
Director
1989 - Brodyachiy avtobus (Бродячий автобус) [fiction, 98 mn]
1988 - Vy chyo, starichyo? (Вы чье, старичье?) [fiction, 92 mn]
1987 - Vspominim, tovarishch ! (Вспомним , товарищ !) [documentary, 85 mn]
1985 - Podsudimyy (Подсудимый) [fiction, 91 mn]
1982 - Shurochka (Шурочка) [fiction, 98 mn]
1979 - Vpervye zamuzhem (Впервые замужем) [fiction, 99 mn]
1977 - Asya (Ася) [fiction, 98 mn]
1975 - Yedinstvennaya ... (Единственная ...) [fiction, 96 mn]
1973 - Plokhoy khoroshiy chelovek (Плохой хороший человек) [fiction, 100 mn]
1970 - Salyut, Mariya ! (Салют, Мария !) [fiction, 135 mn]
1966 - V gorode S (В городе С) [fiction, 106 mn]
1963 - Den schastya (День счастья) [fiction, 95 mn]
1961 - Gorizon (Горизонт) [fiction, 100 mn]
1960 - Dama s sobachkoy (Дама с собачкой) [fiction, 83 mn]
1958 - Dorogoy moy chelovek (Дорогой мой человек) [fiction, 108 mn]
1955 - Delo Rumyantseva (Дело Румянцева) [fiction, 103 mn]
1954 - Bolshaya semya (Большая семья) [fiction, 108 mn]
1953 - Vesna v Moskve (Весна в Москве) [fiction, 108 mn]
1951 - Mordovskaya ASSR (Мордовская АССР) [documentary, 49 mn]
1951 - Kamennoie serdtse (Каменное сердце)
1950 - Ogni Baku (Огни Баку) [fiction, 93 mn]
1948 - Dragotsennye zerna (Драгоценные зерна) [89 mn]
1946 - Vo imya zhizni (Во имя жизни) [fiction, 101 mn]
1945 - Razgrom Yaponii (Разгром Японии)
1944 - Malakhov kurgan (Малахов курган) [fiction, 89 mn]
1942 - Ego zovut Sukhe - Bator (Его зовут Сухэ - Батор) [fiction, 105 mn]
1939 - Chlen pravitelstva (Член правительства) [fiction, 107 mn]
1936 - Deputat Baltiki (Депутат Балтики) [fiction, 96 mn]
1935 - Goryachee denyochki (Горячие денечки) [fiction, 90 mn]
1933 - Moya rodina (Моя Родина) [fiction, 77 mn]
1931 - Polden (Полдень) [fiction, 76 mn]
1930 - Veter v litso (Ветер в лицо) [fiction, 80 mn]
1928 - Pesn o metalle (Песнь о металле) [7 mn]
 
Writer
1977 - Asya (Ася) by Iosif KHEIFITS [fiction, 98 mn]
1973 - Plokhoy khoroshiy chelovek (Плохой хороший человек) by Iosif KHEIFITS [fiction, 100 mn]
1966 - V gorode S (В городе С) by Iosif KHEIFITS [fiction, 106 mn]
1963 - Den schastya (День счастья) by Iosif KHEIFITS [fiction, 95 mn]
1960 - Dama s sobachkoy (Дама с собачкой) by Iosif KHEIFITS [fiction, 83 mn]
1955 - Delo Rumyantseva (Дело Румянцева) by Iosif KHEIFITS [fiction, 103 mn]
1946 - Vo imya zhizni (Во имя жизни) by Iosif KHEIFITS , Aleksandr ZARKHY [fiction, 101 mn]
1944 - Malakhov kurgan (Малахов курган) by Iosif KHEIFITS , Aleksandr ZARKHY [fiction, 89 mn]
1939 - Chlen pravitelstva (Член правительства) by Iosif KHEIFITS , Aleksandr ZARKHY [fiction, 107 mn]
1936 - Deputat Baltiki (Депутат Балтики) by Iosif KHEIFITS , Aleksandr ZARKHY [fiction, 96 mn]
1933 - Moya rodina (Моя Родина) by Iosif KHEIFITS , Aleksandr ZARKHY [fiction, 77 mn]
1929 - Transport ognya (Транспорт огня) by Aleksandr IVANOV [fiction]
1928 - Luna s leva (Луна слева) by Aleksandr IVANOV [fiction, 63 mn]
 
Site : IMDb

Awards :
People's Artist of USSR,1964
Dama s sobachkoy :
Best Participation, Festival de Cannes, Cannes (France), 1960
Bolshaya semya :
Best Actor Work, Festival de Cannes, Cannes (France), 1955
Dama s sobachkoy :
Prix de la meilleure participation au festival de Cannes en 1960
Delo Rumyantseva :
Prix de la lutte pour l’homme nouveau au Festival de Karlovy-Vary, 1956
Deputat Baltiki :
Grand prix des arts décoratifs à Paris, 1937
Prix Staline (II degré) aux réalisateurs, 1941
Médaille au Festival de Venise, 1946
Den schastya :
Prix au Festival de Locarno (Suisse) en 1964.

Biography
Iossif Kheïfits was born in Minsk on December 7, 1905. People's Artist of the Soviet Union (1964), hero of the Socialist Work, winner of the State Prize of the Soviet Union (1941, 1946), he studied in the Leningrad School of Screen Arts and Film Faculty of the Institute of Art History.
From 1928 to 1950 Iossif Kheïfits made films in collaboration with Aleksandr Zarkhi.
 

commentaries
- Mastering Chekhov: Heifitz’s The lady with the dog. , James PALMER, 2012, vintagefilmclub.com
- Cinéma et régimes autoritaires au XXe siècle. Ecrans sous influence. Le festin pendant la peste , Françoise NAVAILH, 2010, kinoglaz.fr