Director,
Writer,
Actor,
Producer
Born in 1944, USSR
 
 
Sergey SOLOVYOV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Сергей Александрович СОЛОВЬЕВ
Sergueï SOLOVIOV
From filmography
 
Director
2019 - Uti-Uti-Uti (Ути-ути-ути) [fiction, 15 mn]
2016 - Ke-Dy (Ке-Ды) [fiction, 96 mn]
2010 - Odnoklassniki (Одноклассники) [fiction, 100 mn]
2009 - Anna Karenina (Анна Каренина) [fiction, 160 mn]
2009 - 2-Assa-2 (2-Асса-2) [fiction, 120 mn]
2003 - O liubvi (О любви) [fiction, 112 mn]
2000 - Nezhnyy vospast (Нежный возраст) [fiction, 115 mn]
1994 - Tri sestry (Три сестры) [fiction, 120 mn]
1991 - Dom pod zvezdnum nebom (Дом под звездным небом) [fiction, 121 mn]
1989 - Chernaya roza - emblema pechali, krasnaya roza - emblema lyubvi (Черная роза - эмблема печали, красная роза - эмблема любви) [fiction, 140 mn]
1988 - Asa (Асса) [fiction, 153 mn]
1986 - Chuzhaya Belaya i ryaboy (Чужая Белая и Рябой) [fiction, 99 mn]
1982 - Izbrannye (Избранные) [fiction, 140 mn]
1982 - Naslednitsa po pryamoy (Наследница по прямой) [fiction, 95 mn]
1980 - Spasatel (Спасатель) [fiction, 101 mn]
1976 - Melodi Beloy nochi (Мелодии белой ночи) [fiction, 97 mn]
1975 - Sto dney posle detstva (Сто дней после детства) [fiction, 94 mn]
1972 - Stantsionnyy smotritel (Станционный смотритель) [fiction, 68 mn]
1971 - Egor Bulychev i drugie (Егор Булычев и другие) [fiction, 90 mn]
1969 - Ot nechego delat (От нечего делать) [fiction, 25 mn]
 
Writer
2016 - Kharms (Хармс) by Ivan BOLOTNIKOV [fiction, 95 mn]
2009 - Anna Karenina (Анна Каренина) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 160 mn]
2009 - 2-Assa-2 (2-Асса-2) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 120 mn]
2003 - O liubvi (О любви) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 112 mn]
2000 - Bremenskie musykanty i Co (Бременские музыканты и Co) by Aleksandr ABDULOV [fiction, 92 mn]
2000 - Nezhnyy vospast (Нежный возраст) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 115 mn]
1994 - Tri sestry (Три сестры) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 120 mn]
1993 - Tyuremnyy romans (Тюремный романс) by Yevgeni TATARSKY [fiction, 99 mn]
1991 - Dom pod zvezdnum nebom (Дом под звездным небом) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 121 mn]
1991 - Shalnaya baba (Шальная баба)
1989 - Chernaya roza - emblema pechali, krasnaya roza - emblema lyubvi (Черная роза - эмблема печали, красная роза - эмблема любви) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 140 mn]
1989 - Dni cheloveka (Дни человека)
1988 - Asa (Асса) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 153 mn]
1988 - Cherny monakh (Черный монах) by Ivan DYKHOVICHNY [fiction, 88 mn]
1986 - Chuzhaya Belaya i ryaboy (Чужая Белая и Рябой) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 99 mn]
1983 - Kogda igrali Bakha (Когда играли Баха)
1982 - Izbrannye (Избранные) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 140 mn]
1982 - Naslednitsa po pryamoy (Наследница по прямой) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 95 mn]
1980 - Spasatel (Спасатель) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 101 mn]
1976 - Melodi Beloy nochi (Мелодии белой ночи) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 97 mn]
1975 - Sto dney posle detstva (Сто дней после детства) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 94 mn]
1972 - Stantsionnyy smotritel (Станционный смотритель) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 68 mn]
1971 - Egor Bulychev i drugie (Егор Булычев и другие) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 90 mn]
1969 - Semeynoe schastye (Семейное счастье) by Different Directors [fiction, 89 mn]
1969 - Ot nechego delat (От нечего делать) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 25 mn]
 
Actor
2019 - Uti-Uti-Uti (Ути-ути-ути) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 15 mn]
2000 - Nezhnyy vospast (Нежный возраст) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 115 mn]
 
Producer
2010 - Odnoklassniki (Одноклассники) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 100 mn]
2009 - Anna Karenina (Анна Каренина) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 160 mn]
2009 - 2-Assa-2 (2-Асса-2) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 120 mn]
2003 - O liubvi (О любви) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 112 mn]
 
Co-Director
1969 - Semeynoe schastye (Семейное счастье) by Different Directors [fiction, 89 mn]

Author :

Awards :
Artiste émérite de la République de Russie (1976)
Special Prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Russia, 2019
Prize for the contribution to International Cinema, Sofia International Film Festival, Bulgaria, 2010
Chuzhaya Belaya i ryaboy :
Jury's Special Grand Prix, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1986
Spasatel :
Jury Special Mention, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1980
Sto dney posle detstva :
Best directing, Berlin International Film Festival : Berlinale, Berlin (Germany), 1975
Asa :
Prix "Nika" pour les meilleurs décors,1988
17,8 millions de spectateurs en 1988 (13ème place)
Spasatel :
Mention spéciale à Venise, 1980
Sto dney posle detstva :
Prix du Komsomol Lenine (Sergueï Soloviev), 1976
Prix de l'Etat (Sergueï Soloviev), 1977
Chuzhaya Belaya i ryaboy :
Prix spécial au festival de Venise, 1986
Prix de l'Union Soviétique du meilleur film pour enfants, 1987
Naslednitsa po pryamoy :
Prix du meilleur film à Salerno, 1983
Nezhnyy vospast :
Premier prix et prix de la critique au Festival de Sotchi, 2001
Ot nechego delat :
Jury Prize “For the Best Feature Film”, diploma of the journal “Film Art” for a talented debut at the 7 th festival of the Film Institute VGIK

Biography
Director, scriptwriter, producer, teacher at the Film Institute VGIK, chairman of the management board of the Studio "Krug" at Mosfilm, head of the studio "Cinema Line", president of the IFF for debut films "Spirit of Fire" (Khanty-Mansiisk), People's Actor of Russia, winner of the State Prize of the USSR, prize-winner at international and national film festivals.
 

commentaries
- RUSSIA BEYOND : Cinq films sur Saint-Pétersbourg que vous devez absolument voir Elena BOBROVA, 2020, RUSSIA BEYOND
- House under a Starry Sky [Дом под звездным небом, Sergey SOLOVYOV, 1991] , Olga KLIMOVA, 2012, rusfilm.pitt.edu
- Camp Cinema : Russian Style 2012, rusfilm.pitt.edu
- Кинокэмп по-русски , Andrew CHAPMAN, 2012,
- Sergei Solov’ev : Classmates (Odnoklassniki, 2010) , Oleg SULKIN, 2011, kinokultura.com
- The Self and the Other in Recent Russian Cinema , Birgit BEUMERS, 2010, kinokultura.com
- Sergei Solov’ev : 2-ASSA-2 (2009) , Lilya KAGANOVSKY, 2009, kinokultura.com
- Sergei Solov’ev : Anna Karenina (2008) , Anindita BANERJEE, 2009, kinokultura.com
- Сергей Соловьев «Начало. То да сё…» , Sergey SOLOVYOV, 2008, Сеанс
- Сергей Соловьев, «Ничего, что я куру?» , Sergey SOLOVYOV, 2008, Сеанс
- Сергей Соловьев, «Слово за слово» , Sergey SOLOVYOV, 2008, Сеанс
- 90-е. Кино, которое мы потеряли , Larisa MALUKOVA, 2007, Зебра Е ; 2007 г.
- Sergei Solov'ev, About Love [O liubvi] (2004) , Julian GRAFFY, 2005, kinokultura.com