Director,
Writer,
Actor,
Producer
Born 1944, USSR
 
 
Sergey SOLOVYOV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Сергей Александрович СОЛОВЬЕВ
Sergueï SOLOVIOV
Filmography (extracts)
 
Director
2019 - Ducky-Ducky-Ducky (Ути-ути-ути) [fiction, 15 mn]
2016 - Ke-dy / Sneakers (Ке-Ды) [fiction, 96 mn]
2010 - Classmates (Одноклассники) [fiction, 100 mn]
2009 - Anna Karenina (Анна Каренина) [fiction, 160 mn]
2009 - 2-Assa-2 (2-Асса-2) [fiction, 120 mn]
2003 - O liubvi (О любви) [fiction, 112 mn]
2000 - The gentle age (Нежный возраст) [fiction, 115 mn]
1994 - Three Sisters (Три сестры) [fiction, 120 mn]
1991 - A House Under a Starry Sky (Дом под звездным небом) [fiction, 121 mn]
1989 - Black Rose - Symbol of Grief, Red Rose - Symbol of Love (Черная роза - эмблема печали, красная роза - эмблема любви) [fiction, 140 mn]
1988 - Asa (Асса) [fiction, 153 mn]
1986 - Other People’s White and Motley Pidgeons (Чужая Белая и Рябой) [fiction, 99 mn]
1982 - The Chosen Ones / The Elite (Избранные) [fiction, 140 mn]
1982 - Direct Heiress (Наследница по прямой) [fiction, 95 mn]
1980 - The Lifeguard (Спасатель) [fiction, 101 mn]
1976 - White Night’s Melodies (Мелодии белой ночи) [fiction, 97 mn]
1975 - One Hundred Days after Childhood (Сто дней после детства) [fiction, 94 mn]
1972 - Station-Master (Станционный смотритель) [fiction, 68 mn]
1971 - Egor Bulychev i drugie (Егор Булычев и другие) [fiction, 90 mn]
1969 - From Nothing to do (От нечего делать) [fiction, 25 mn]
 
Writer
2016 - Harms (Хармс) by Ivan BOLOTNIKOV [fiction, 95 mn]
2009 - Anna Karenina (Анна Каренина) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 160 mn]
2009 - 2-Assa-2 (2-Асса-2) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 120 mn]
2003 - O liubvi (О любви) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 112 mn]
2000 - Bremenskie musykanty i Co (Бременские музыканты и Co) by Aleksandr ABDULOV [fiction, 92 mn]
2000 - The gentle age (Нежный возраст) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 115 mn]
1994 - Three Sisters (Три сестры) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 120 mn]
1993 - Prison Romance (Тюремный романс) by Yevgeni TATARSKY [fiction, 99 mn]
1991 - A House Under a Starry Sky (Дом под звездным небом) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 121 mn]
1991 - Shalnaya baba (Шальная баба)
1989 - Black Rose - Symbol of Grief, Red Rose - Symbol of Love (Черная роза - эмблема печали, красная роза - эмблема любви) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 140 mn]
1989 - Dni cheloveka (Дни человека)
1988 - Asa (Асса) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 153 mn]
1988 - The Black Monk (Черный монах) by Ivan DYKHOVICHNY [fiction, 88 mn]
1986 - Other People’s White and Motley Pidgeons (Чужая Белая и Рябой) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 99 mn]
1983 - Kogda igrali Bakha (Когда играли Баха)
1982 - The Chosen Ones / The Elite (Избранные) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 140 mn]
1982 - Direct Heiress (Наследница по прямой) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 95 mn]
1980 - The Lifeguard (Спасатель) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 101 mn]
1976 - White Night’s Melodies (Мелодии белой ночи) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 97 mn]
1975 - One Hundred Days after Childhood (Сто дней после детства) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 94 mn]
1972 - Station-Master (Станционный смотритель) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 68 mn]
1971 - Egor Bulychev i drugie (Егор Булычев и другие) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 90 mn]
1969 - Family Bliss / Family Happiness (Семейное счастье) by Different Directors [fiction, 89 mn]
1969 - From Nothing to do (От нечего делать) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 25 mn]
 
Actor
2019 - Ducky-Ducky-Ducky (Ути-ути-ути) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 15 mn]
2000 - The gentle age (Нежный возраст) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 115 mn]
 
Producer
2010 - Classmates (Одноклассники) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 100 mn]
2009 - Anna Karenina (Анна Каренина) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 160 mn]
2009 - 2-Assa-2 (2-Асса-2) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 120 mn]
2003 - O liubvi (О любви) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 112 mn]
 
Co-Director
1969 - Family Bliss / Family Happiness (Семейное счастье) by Different Directors [fiction, 89 mn]

Author :

Awards :
Artiste émérite de la République de Russie (1976)
Special Prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Russia, 2019
Prize for the contribution to International Cinema, Sofia International Film Festival, Bulgaria, 2010
Other People’s White and Motley Pidgeons :
Jury's Special Grand Prix, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1986
The Lifeguard :
Jury Special Mention, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1980
One Hundred Days after Childhood :
Best directing, Berlin International Film Festival : Berlinale, Berlin (Germany), 1975
Asa :
Prix "Nika" pour les meilleurs décors,1988
17,8 millions de spectateurs en 1988 (13ème place)
The Lifeguard :
Mention spéciale à Venise, 1980
One Hundred Days after Childhood :
Prix du Komsomol Lenine (Sergueï Soloviev), 1976
Prix de l'Etat (Sergueï Soloviev), 1977
Other People’s White and Motley Pidgeons :
Prix spécial au festival de Venise, 1986
Prix de l'Union Soviétique du meilleur film pour enfants, 1987
Direct Heiress :
Prix du meilleur film à Salerno, 1983
The gentle age :
Premier prix et prix de la critique au Festival de Sotchi, 2001
From Nothing to do :
Jury Prize “For the Best Feature Film”, diploma of the journal “Film Art” for a talented debut at the 7 th festival of the Film Institute VGIK

Biography
Director, scriptwriter, producer, teacher at the Film Institute VGIK, chairman of the management board of the Studio "Krug" at Mosfilm, head of the studio "Cinema Line", president of the IFF for debut films "Spirit of Fire" (Khanty-Mansiisk), People's Actor of Russia, winner of the State Prize of the USSR, prize-winner at international and national film festivals.
 

Commentaries and bibliography
- RUSSIA BEYOND : Cinq films sur Saint-Pétersbourg que vous devez absolument voir Elena BOBROVA, 2020, RUSSIA BEYOND
- House under a Starry Sky [Дом под звездным небом, Sergey SOLOVYOV, 1991] , Olga KLIMOVA, 2012, rusfilm.pitt.edu
- Camp Cinema : Russian Style 2012, rusfilm.pitt.edu
- Кинокэмп по-русски , Andrew CHAPMAN, 2012,
- Sergei Solov’ev : Classmates (Odnoklassniki, 2010) , Oleg SULKIN, 2011, kinokultura.com
- The Self and the Other in Recent Russian Cinema , Birgit BEUMERS, 2010, kinokultura.com
- Sergei Solov’ev : 2-ASSA-2 (2009) , Lilya KAGANOVSKY, 2009, kinokultura.com
- Sergei Solov’ev : Anna Karenina (2008) , Anindita BANERJEE, 2009, kinokultura.com
- Сергей Соловьев «Начало. То да сё…» , Sergey SOLOVYOV, 2008, Сеанс
- Сергей Соловьев, «Ничего, что я куру?» , Sergey SOLOVYOV, 2008, Сеанс
- Сергей Соловьев, «Слово за слово» , Sergey SOLOVYOV, 2008, Сеанс
- 90-е. Кино, которое мы потеряли , Larisa MALUKOVA, 2007, Зебра Е ; 2007 г.
- Sergei Solov'ev, About Love [O liubvi] (2004) , Julian GRAFFY, 2005, kinokultura.com