Director,
Writer,
Actor,
Production designer
Born in 1893, Russia
 
Died in 1953
Vsevolod PUDOVKIN
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Всеволод Илларионович ПУДОВКИН
Vsevolod POUDOVKINE
From filmography
 
Director
1952 - Vozvrashchenie Vasiliya Bortnikova (Возвращение Василия Бортникова) [fiction, 82 mn]
1950 - Zhukovsky (Жуковский) [90 mn]
1948 - Tri vstrechi (Три встречи) [fiction, 83 mn]
1946 - Admiral Nakhimov (Адмирал Нахимов) [fiction, 93 mn]
1943 - Vo imya Rodiny (Во имя Родины) [96 mn]
1942 - Ubiytsy vykhodyat na dorogu (Убийцы выходят на дорогу) [fiction, 70 mn]
1940 - Suvorov (Суворов) [fiction, 108 mn]
1940 - 20 lyet sovyetskogo kino (20 лет советского кино / Кино за 20 лет) [documentary, 89 mn]
1939 - Minin i Pozharski (Минин и Пожарский) [fiction, 109 mn]
1938 - Pobeda (Победа) [fiction, 85 mn]
1933 - Dezertir (Дезертир) [fiction, 103 mn]
1930 - Prostoy sluchay (Простой случай) [fiction, 96 mn]
1928 - Potomok chinguis-Khana (Потомок Чингис-Хана) [fiction, 96 mn]
1927 - Konets Sankt-Peterburg (Конец Санкт-Петербурга) [fiction, 74 mn]
1926 - Mat (Мать) [fiction, 66 mn]
1926 - Mekhanika golovnogo mozga (Механика головного мозга) [documentary, 79 mn]
1925 - shakhmatnaya goryachka (Шахматная горячка) [fiction, 14 mn]
1924 - Starets Vassiliy Gryaznov (Старец Василий Грязнов) [58 mn]
1921 - Golod_golod_golod (Голод …голод…голод)
1920 - V dni Borby (В дни борьбы)
 
Writer
1942 - Ubiytsy vykhodyat na dorogu (Убийцы выходят на дорогу) by Vsevolod PUDOVKIN , Yuri TARICH [fiction, 70 mn]
1940 - 20 lyet sovyetskogo kino (20 лет советского кино / Кино за 20 лет) by Vsevolod PUDOVKIN , Esfir SHUB [documentary, 89 mn]
1926 - Mekhanika golovnogo mozga (Механика головного мозга) by Vsevolod PUDOVKIN [documentary, 79 mn]
1925 - Luch smerti (Луч смерти) by Lev KULESHOV [fiction, 105 mn]
1921 - Golod_golod_golod (Голод …голод…голод)
 
Actor
1946 - Admiral Nakhimov (Адмирал Нахимов) by Vsevolod PUDOVKIN [fiction, 93 mn]
1945 - Ivan Grozny (2-ya seriya) (Иван Грозный (2-я серия)) by Sergey EISENSTEIN [fiction, 100 mn]
1944 - Ivan Grozny (1-ya seriya) (Иван Грозный (1-я серия)) by Sergey EISENSTEIN [fiction, 100 mn]
1942 - Yunyy Frits (Юный Фриц) by Grigori KOZINTSEV , Leonid TRAUBERG [fiction, 29 mn]
1929 - Zhivoy trup (Живой труп) by Fyodor OZEP [fiction, 82 mn]
1929 - Novyj Vavilon (Новый Вавилон) by Grigori KOZINTSEV , Leonid TRAUBERG [fiction, 95 mn]
1929 - Veselaya kanareyka (Веселая канарейка) by Lev KULESHOV [fiction, 73 mn]
1927 - Konets Sankt-Peterburg (Конец Санкт-Петербурга) by Vsevolod PUDOVKIN [fiction, 74 mn]
1926 - Mat (Мать) by Vsevolod PUDOVKIN [fiction, 66 mn]
1925 - Luch smerti (Луч смерти) by Lev KULESHOV [fiction, 105 mn]
1924 - Neobychaynye priklyuchenia mistera Vesta v strane bolshevikov (Необычайные приключения мистера Веста в стране большевиков) by Lev KULESHOV [fiction, 95 mn]
 
Production designer
1925 - Luch smerti (Луч смерти) by Lev KULESHOV [fiction, 105 mn]
1924 - Neobychaynye priklyuchenia mistera Vesta v strane bolshevikov (Необычайные приключения мистера Веста в стране большевиков) by Lev KULESHOV [fiction, 95 mn]
 
Site : IMDb

Awards :
Artiste du peuple de l’Union Soviétique (1948).
Admiral Nakhimov :
Diplôme d'honneur et Prix des meilleures scènes de foule au Festival de Venise, 1947
Prix Staline de premier degré attribué à Anatoli Golovnia, Alekseï Diki, Leonid Kniazev, Nikolaï Krioukov, Igor Loukovski, Vsevolod Poudovkine et Rouben Simonov.
Suvorov :
Prix Staline, degré I, à M. Doller, V. Poudovkine, A. Khanov, N. Tcherkassov, 1941

Biography
A student of engineering at Moscow University, Pudovkin saw active duty during World War I, being captured by the Germans. After the war, he abandoned his professional activity and joined the world of cinema, first as a screenwriter, actor and art director, and then as an assistant director to Lev Kuleshov.
After a few tries with advertising cinema, he directed in 1926 that which will be considered one of the masterpieces of silent movies: Mother, where he developed several montage theories that would make him famous.[...]
http://en.wikipedia.org
 

commentaries
- RUSSIA BEYOND : Top 5 des films muets soviétiques, reconnus comme des chefs-d’œuvre du cinéma mondial Ekaterina SINELCHTCHIKOVA, 2020, RUSSIA BEYOND
- « Contribution à l'histoire du concept de montage » Kouléchov, Poudovkine, Vertov et Eisenstein Dominique CHATEAU, 2019, L'HARMATTAN
- Des territoires de projection : la représentation des confins dans le cinéma soviétique (1928-1968) Catherine GÉRY, 2016, Presses de l'Inalco
- La famille, lieu de la trahison (parcours littéraire et cinématographique en Russie et en URSS) Catherine GERY, 2016, Presses de l'Inalco
- Monumental Sculptures in Soviet Cinema of the 1920s , Yevgeni MARGOLIT, 2009, Kinokultura
- Storm over Asia , Amy SARGEANT, 2007, I.B. Tauris
- Review: Richard Taylor (ed.) (2006) Vsevolod Pudovkin: Selected Essays , Giuliano VIVALDI, 2007, film-philosophy.com
- Vsevolod Pudovkin: Selected Essays , Richard TAYLOR, 2006, Seagull Books
- Retour de flammes [Restauration de films / La Fièvre des échecs de Vsevolod Poudovkine] Majordome, 2004, dvdclassik.com
- The End of St. Petersburg , Vance KEPLEY, 2003, I.B.Tauris
- Vsevolod Pudovkin : Classic Films of the Soviet Avant-Garde , Amy SARGEANT, 2000, I.B.Tauris
- Pudovkin and Pavlov's Dog , Amy SARGEANT, 1997, University of Bristol
- Les origines du cinéma soviétique : un regard neuf , Myriam TSIKOUNAS, 1992, Cerf
- Мать , N. GLAGOLEVA, 1975, Искусство
- Всеволод Пудовкин. Слово о Пудовкине. Летопись жизни. Фильмы. Роли. Рисунки. Книги. Статьи , N. GLAGOLEVA, 1968, Госфильмофонд СССР
- Vsevolod Poudovkine , Barthélémy AMENGUAL, 1968, Premier Plan n°47, Lyon
- Vsevolod Poudovkine , Luda SCHNITZER, , Jean SCHNITZER, 1966, Seghers
- Regards sur le cinéma russe [1962] Henri LEMAITRE, 1962, erudit.org/fr