Director,
Writer,
Actor,
Editor,
Producer
Born in 1934, USSR
 
 
Otar IOSSELIANI
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Отар ИОСЕЛИАНИ
Otar IOSSELIANI
From filmography
 
Director
2015 - Zimnyia pesnia (Зимняя песня) [fiction, 117 mn]
2009 - Shantrapa (Шантрапа) [fiction, 122 mn]
2006 - Sady oseniu (Сады осенью) [fiction, 115 mn]
2001 - Utro ponedelnika (Утро понедельника) [fiction, 122 mn]
1999 - Istina v vine! (Истина в вине!) [fiction, 117 mn]
1996 - Razboyniki. Glava VII (Разбойники. Глава VII) [fiction, 129 mn]
1994 - Grouzia odna (Грузия одна) [documentary, TV, 236 mn]
1992 - Okhota na babochek (Охота на бабочек) [fiction, 115 mn]
1989 - I stal svet (И стал свет) [fiction, 105 mn]
1988 - Malenkiy monastyr v Toskane (Маленький монастырь в Тоскане) [documentary, 55 mn]
1984 - Favority luny (Фавориты луны) [fiction, 103 mn]
1983 - Strana baskov, leto 1982 (Страна басков, лето 1982) [documentary, 55 mn]
1982 - Sem pies dlya cherno-belogo kino (Семь пьес для черно-белого кино) [fiction, 25 mn]
1976 - Pastoral (Пастораль) [fiction, 100 mn]
1970 - zhil pevchiy drozd (Жил певчий дрозд) [fiction, 83 mn]
1969 - Starinnaya gruzinskaya pesnya (Старинная грузинская песня) [documentary, 21 mn]
1966 - Listopad (Листопад) [fiction, 96 mn]
1964 - Chugun (Чугун) [documentary, 17 mn]
1962 - Aprel (Апрель) [fiction, 45 mn]
1959 - Sapovnela (Саповнела) [documentary, 18 mn]
1957 - Akvarel (Акварель) [fiction, 10 mn]
 
Writer
2015 - Zimnyia pesnia (Зимняя песня) by Otar IOSSELIANI [fiction, 117 mn]
2009 - Shantrapa (Шантрапа) by Otar IOSSELIANI [fiction, 122 mn]
2006 - Sady oseniu (Сады осенью) by Otar IOSSELIANI [fiction, 115 mn]
2001 - Utro ponedelnika (Утро понедельника) by Otar IOSSELIANI [fiction, 122 mn]
1999 - Istina v vine! (Истина в вине!) by Otar IOSSELIANI [fiction, 117 mn]
1996 - Razboyniki. Glava VII (Разбойники. Глава VII) by Otar IOSSELIANI [fiction, 129 mn]
1994 - Grouzia odna (Грузия одна) by Otar IOSSELIANI [documentary, TV, 236 mn]
1992 - Okhota na babochek (Охота на бабочек) by Otar IOSSELIANI [fiction, 115 mn]
1989 - I stal svet (И стал свет) by Otar IOSSELIANI [fiction, 105 mn]
1983 - Strana baskov, leto 1982 (Страна басков, лето 1982) by Otar IOSSELIANI [documentary, 55 mn]
1976 - Pastoral (Пастораль) by Otar IOSSELIANI [fiction, 100 mn]
1970 - zhil pevchiy drozd (Жил певчий дрозд) by Otar IOSSELIANI [fiction, 83 mn]
1969 - Starinnaya gruzinskaya pesnya (Старинная грузинская песня) by Otar IOSSELIANI [documentary, 21 mn]
1964 - Chugun (Чугун) by Otar IOSSELIANI [documentary, 17 mn]
1962 - Aprel (Апрель) by Otar IOSSELIANI [fiction, 45 mn]
1959 - Sapovnela (Саповнела) by Otar IOSSELIANI [documentary, 18 mn]
1957 - Akvarel (Акварель) by Otar IOSSELIANI [fiction, 10 mn]
 
Actor
2009 - Shantrapa (Шантрапа) by Otar IOSSELIANI [fiction, 122 mn]
2006 - Sady oseniu (Сады осенью) by Otar IOSSELIANI [fiction, 115 mn]
1984 - Favority luny (Фавориты луны) by Otar IOSSELIANI [fiction, 103 mn]
1982 - Sem pies dlya cherno-belogo kino (Семь пьес для черно-белого кино) by Otar IOSSELIANI [fiction, 25 mn]
1958 - Posledniy list (Последний лист) by Jemma FIRSOVA [fiction, 9 mn]
 
Editor
1992 - Okhota na babochek (Охота на бабочек) by Otar IOSSELIANI [fiction, 115 mn]
 
Producer
2015 - Zimnyia pesnia (Зимняя песня) by Otar IOSSELIANI [fiction, 117 mn]

Awards :
Razboyniki. Glava VII :
Jury's Special Grand Prix, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1996
Okhota na babochek :
C.I.C.A.E. Award, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1992
Pasinetti Award, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1992
I stal svet :
Jury's Special Grand Prix, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1989
Malenkiy monastyr v Toskane :
New Cinema Award - Special Mention, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1988
Favority luny :
Jury's Special Grand Prix, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1984
OCIC Award, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1984
Listopad :
Prix de la FIPRESCI, Cannes, 1968
Prix Georges Sadoul du meilleur premier film, 1968
Utro ponedelnika :
Silver Bear for Best Director, Berlin Festival, 2001
Favority luny :
Prix spécial du Jury à Venise en 1964

Biography
Director, scriptwriter, actor. Born in 1934 in Tbilisi. Finished a music college (majoring in violin and conducting, 1952). Studied at the department of mathematics at MGU (1953—1955). Graduated from the department of directing at VGIK (1961, class of A.Dovzhenko and M.Chiaureli; diploma — 1965). Since 1961 worked as a director and scriptwriter and «Gruzia-Film» studio. Directed a number of documentaries. Merited Worker of Arts of Georgian SSR. Winner of the Russian independent award «Triumph», the A.A.Tarkovsky Prize, the Main Arts Prize (Berlin Academy of Arts). Since the early 1980s lives and works in France.
 

commentaries
- Les 11 meilleurs films russes de 2011 2012, La Russie d'aujourd'hui
- Шантрапа , Mikhail LEMKHIN, 2011, Kstati
- Otar Iosseliani : Chantrapas (2010) , Andrei ROGATCHEVSKI, 2011, kinokultura.com
- Signs of the Everyday in Post-Soviet Cinema , Liliia NEMCHENKO, 2011, kinokultura.com
- Avril de Otar Iosséliani Olivier BITOUN, 2005, dvdclassik.com
- Il était une fois un merle chanteur de Otar Iosséliani Olivier BITOUN, 2005, dvdclassik.com
- La Chute des feuilles de Otar Iosséliani Olivier BITOUN, 2005, dvdclassik.com
- Pastorale de Otar Iosséliani Olivier BITOUN, 2005, dvdclassik.com
- LA PERIODE GEORGIENNE D'OTAR IOSSELIANI Olivier BITOUN, 2005, dvdclassik.com
- Всего 33 : звезды мировой кинорежиссуры , Andrei PLAKHOV, 1999, Аквилон