Director,
Writer,
Actor,
Cinematographer,
Production designer,
Producer,
Animator,
Artistic director
Born in 1982, USSR (Russia)
 
 
Leonid SHMELKOV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Леонид ШМЕЛЬКОВ
Leonid CHMELKOV
From filmography
 
Director
2020 - S vidom na more (С видом на море) [animation, 12 mn]
2018 - Lola, zhivaya kartochka (Лола, живая картошка) [animation, 17 mn]
2017 - Grushepad (Грушепад) [animation, 3 mn]
2013 - Moy lichniy los' (Мой личный лось) [animation, 17 mn]
2012 - Pryg-Skok (Прыг-Скок) [animation, 5 mn]
2011 - Vezukha! Kitovaya lyubov (Везуха! Китовая любовь) [animation, 5 mn]
2010 - Vezukha. Vse my inoplanetyane na etoy zemle (Везуха. Все мы инопланетяне на этой земле) [animation, 5 mn]
2009 - Sobachya ploshchadka (Собачья площадка) [animation, 8 mn]
 
Writer
2020 - S vidom na more (С видом на море) by Leonid SHMELKOV [animation, 12 mn]
2018 - Lola, zhivaya kartochka (Лола, живая картошка) by Leonid SHMELKOV [animation, 17 mn]
2017 - Grushepad (Грушепад) by Leonid SHMELKOV [animation, 3 mn]
2013 - Moy lichniy los' (Мой личный лось) by Leonid SHMELKOV [animation, 17 mn]
2012 - Pryg-Skok (Прыг-Скок) by Leonid SHMELKOV [animation, 5 mn]
2011 - Vezukha! Kitovaya lyubov (Везуха! Китовая любовь) by Leonid SHMELKOV [animation, 5 mn]
2010 - Vezukha. Vse my inoplanetyane na etoy zemle (Везуха. Все мы инопланетяне на этой земле) by Leonid SHMELKOV [animation, 5 mn]
2010 - Vezoukha! (Везуха!) by Different Directors [animation, TV serial, full length film]
2009 - Sobachya ploshchadka (Собачья площадка) by Leonid SHMELKOV [animation, 8 mn]
 
Actor
2013 - Moy lichniy los' (Мой личный лось) by Leonid SHMELKOV [animation, 17 mn]
 
Cinematographer
2011 - Vezukha! Kitovaya lyubov (Везуха! Китовая любовь) by Leonid SHMELKOV [animation, 5 mn]
2009 - Sobachya ploshchadka (Собачья площадка) by Leonid SHMELKOV [animation, 8 mn]
 
Production designer
2020 - S vidom na more (С видом на море) by Leonid SHMELKOV [animation, 12 mn]
2017 - Grushepad (Грушепад) by Leonid SHMELKOV [animation, 3 mn]
2012 - Pryg-Skok (Прыг-Скок) by Leonid SHMELKOV [animation, 5 mn]
2011 - Vezukha! Kitovaya lyubov (Везуха! Китовая любовь) by Leonid SHMELKOV [animation, 5 mn]
2010 - Vezukha! Chornye dyry (Везуха! Черные дыры) by Natalia ANTIPOVA [animation, 5 mn]
2009 - Sobachya ploshchadka (Собачья площадка) by Leonid SHMELKOV [animation, 8 mn]
 
Producer
2020 - S vidom na more (С видом на море) by Leonid SHMELKOV [animation, 12 mn]
2020 - Sobaki pakhnut more (Собаки пахнут морем) by Anastasia LISOVETS [animation, 4 mn]
2020 - Vtoraya sreda aprelya (Вторая среда апреля) by Svetlana KARAEVA , Mariya PLATONOVA [animation, 3 mn]
 
Animator
2017 - Grushepad (Грушепад) by Leonid SHMELKOV [animation, 3 mn]
2015 - In i Yana. Zapretnaya yeda (Ин и Яна. Запретная еда) by Oleg UZHINOV [animation, TV serial, 11 mn]
2013 - Moy lichniy los' (Мой личный лось) by Leonid SHMELKOV [animation, 17 mn]
 
Artistic director
2018 - Lola, zhivaya kartochka (Лола, живая картошка) by Leonid SHMELKOV [animation, 17 mn]
 
Co-Director
2010 - Vezoukha! (Везуха!) by Different Directors [animation, TV serial, full length film]

Other films
2007 - Остановка (Stop)

Awards :
Grushepad :
Best film for children, Film Festival Black Movie, Geneva (Switzerland), 2019
Lola, zhivaya kartochka :
Best Feature Short, Open Russian Festival of Animated Film, Suzdal (Russia), 2019
Best Animation film, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2019
Moy lichniy los' :
Best Animation film, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2015
Special Prize, International Animated Films Festival "KROK", Kiev (Ukraine), 2015
Special Jury prize, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2014
Pryg-Skok :
Special mention, International Short film Festival Oberhausen, Oberhausen (Germany), 2013
Vezukha! Kitovaya lyubov :
Best Animation Film from Serial, Open Russian Festival of Animated Film, Suzdal (Russia), 2012

Biography
Born in 1982 in Moscow.
Graduated from the Moscow State University as illustrator (2005), from the school studio of animation films "SHAR" as animation director (2008).