Director,
Writer,
Producer
Born in 1942, USSR (Russia)
 
 
Yuri SCHILLER
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Юрий Андреевич ШИЛЛЕР
Youri SCHILLER
From filmography
 
Director
2012 - Prazdnik (Праздник) [documentary, 52 mn]
2010 - Vorobey (Воробей) [fiction, 90 mn]
2003 - Padenie Ikara (Падение Икара) [documentary, 37 mn]
2001 - Zhivi i raduysya (Живи и радуйся) [documentary, 28 mn]
1998 - Polyot shmelya (Полет шмеля) [documentary, 30 mn]
1997 - Rodnaya storona (Родная сторона) [documentary, 30 mn]
1997 - Greshnyy chelovek (Грешный человек) [documentary, 30 mn]
1993 - Vechernyy zvon (Вечерний звон) [documentary, 50 mn]
1991 - Kogda otkryvaetcya nebo (Когда открывается небо) [documentary, 30 mn]
1990 - Bukhta Yurgensa (Бухта Юргенса) [documentary, 26 mn]
1989 - Fleyta (Флейта) [documentary, 30 mn]
1989 - Krug lyubvi (Круг любви) [documentary, 30 mn]
 
Writer
2012 - Prazdnik (Праздник) by Yuri SCHILLER [documentary, 52 mn]
2010 - Vorobey (Воробей) by Yuri SCHILLER [fiction, 90 mn]
2003 - Padenie Ikara (Падение Икара) by Yuri SCHILLER [documentary, 37 mn]
2001 - Zhivi i raduysya (Живи и радуйся) by Yuri SCHILLER [documentary, 28 mn]
1998 - Polyot shmelya (Полет шмеля) by Yuri SCHILLER [documentary, 30 mn]
1997 - Rodnaya storona (Родная сторона) by Yuri SCHILLER [documentary, 30 mn]
1997 - Greshnyy chelovek (Грешный человек) by Yuri SCHILLER [documentary, 30 mn]
1992 - Belovy (Беловы) by Viktor KOSSAKOVSKY [documentary, 60 mn]
1991 - Kogda otkryvaetcya nebo (Когда открывается небо) by Yuri SCHILLER [documentary, 30 mn]
1989 - Fleyta (Флейта) by Yuri SCHILLER [documentary, 30 mn]
 
Producer
1991 - Kogda otkryvaetcya nebo (Когда открывается небо) by Yuri SCHILLER [documentary, 30 mn]

Other films
2006 - Карасук (Karasuk), doc.
2005 - В Затоне (In the Boat-Yard), doc.
2003 - Падение Икара (The Fall of Icarus), doc.
1997- Грешный человек (The Sinner), doc.
1993 - Искра Божья (The Spark of God), doc.
1990 - Живы будем... (If We Live...), doc.
1989 - Плясуны (Dancers), doc.
1972 - Необычный день (Unusual Day)
1970 - Рыбаки (Fishermen), doc.

Author :

Awards :
Winner of the State award of Russia,1998.

Biography
Born on August 13, 1942 in the Okha, Sakhalin region.
Graduated from the department of directing at VGIK (1970, workshop of G.Chukhrai).
In 1972 debuted as a director with "Unusual Day". Since 1975 is a director at "Novosibirsk-telefilm" studio, then at the Western-Siberian chronicle studio.
Directed more than 50 documentaries and popular science films.
 

commentaries
- Iurii Shiller : Sparrow (Vorobei, 2010) , José ALANIZ, 2011, kinokultura.com
- Падение Икара не осталось незамеченным Ирина УЛЬЯНИНА, 2004, titoff.ru