Director,
Writer,
Cinematographer
Born in 1975, Switzerland
 
 
Antoine CATTIN
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Антон КАТТИН
Antoine CATTIN
From filmography
 
Director
2012 - Playback (Плэйбэк) [documentary, 67 mn]
2007 - Mat (Мать) [documentary, 80 mn]
2006 - (Есть женщины в русских селеньях) [documentary, 28 mn]
2004 - Mirnaya zhizn (Мирная жизнь) [documentary, 45 mn]
2003 - Transformator (Трансформатор) [documentary, 16 mn]
 
Writer
2012 - Playback (Плэйбэк) by Antoine CATTIN , Pavel KOSTOMAROV [documentary, 67 mn]
2007 - Mat (Мать) by Antoine CATTIN , Pavel KOSTOMAROV [documentary, 80 mn]
2004 - Mirnaya zhizn (Мирная жизнь) by Antoine CATTIN , Pavel KOSTOMAROV [documentary, 45 mn]
2003 - Transformator (Трансформатор) by Antoine CATTIN , Pavel KOSTOMAROV [documentary, 16 mn]
 
Cinematographer
2012 - Playback (Плэйбэк) by Antoine CATTIN , Pavel KOSTOMAROV [documentary, 67 mn]
2007 - Mat (Мать) by Antoine CATTIN , Pavel KOSTOMAROV [documentary, 80 mn]
2004 - Mirnaya zhizn (Мирная жизнь) by Antoine CATTIN , Pavel KOSTOMAROV [documentary, 45 mn]
2003 - Transformator (Трансформатор) by Antoine CATTIN , Pavel KOSTOMAROV [documentary, 16 mn]

Awards :
Playback :
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Prize, Message to Man : International Short, Documentary and Animated Film Festival, St Petersburg (Russia), 2012
Mat :
Best documentary, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2007
Mirnaya zhizn :
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Prize, Film Festival of CIS countries, Latvia, Lithuania, Estonia "Kinoshock", Anapa (Russia), 2004
Transformator :
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Prize, Film Festival of CIS countries, Latvia, Lithuania, Estonia "Kinoshock", Anapa (Russia), 2004
Mirnaya zhizn :
Prix spécial au Festival des Droits de l'Homme, Stalker, à Moscou, 2004
Prix des critiques au Festival Kinoshock à Anapa, 2005.
Mat :
Grand prix du cinéma sans films au Festival Kinoshock à Anapa, 2007

Biography
No English biography available !
 
Né en 1975 à Saignelégier (Suisse) Antoine Cattin a terminé en 2001 ses études � l'Université de Lausanne (facultés d'histoire, de cinéma et d'études slaves).
En 2004 Antoine Cattin a rédigé, sous la direction de Francis Albera un mémoire intitulé : L’homme et la caméra : l’acteur dans le cinéma soviétique des années 20 : forme, méthode, théorie du jeu dans les revues de cinéma. Il est aussi l'un des fondateurs et rédacteurs de la revue suisse de cinéma Hors champ dont le N°1 sorti en novembre 1998 est consacré au réalisateur russe Aleksandr Sokourov
En 2005, Antoine Cattin fait des études à Discovery Campus (Allemagne, Masterclasse de développements de projets documentaires)
Antoine Cattin a travaillé en Russie comme assistant réalisateur de Sergueï Loznitsa. Depuis 2003, il travaille lui-même comme réalisateur en collaboration avec Pavel Kostamarov.

Родился 25 апреля 1975, Швейцария. В 1998-2002 - главный редактор журнала о кино "De la revue de cinema", Хорс-Шамр, Швейцария. В 2002 проходил стажировку на студии "Ленфильм" у Алексея Германа. В настоящее время вместе с Павлом Костомаровым работает над документальным фильмом "Алексей Герман – трудно быть Богом" и завершил работу над фильмом "Мирная жизнь" (док.). Призер международных кинофестивалей ("Трансформатор").


commentaries
- Pavel Kostomarov and Antoine Cattin : The Mother (Mat', 2008) , Greg DOLGOPOLOV, 2009, kinokultura.com