Director,
Writer,
Actor,
Production designer,
Compositor,
Producer
Born in 1964, USSR (Russia)
 
 
Grigori KONSTANTINOPOLSKY
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Григорий Михайлович КОНСТАНТИНОПОЛЬСКИЙ
Grigori KONSTANTINOPOLSKI
From filmography
 
Director
2020 - Miortvye dushi (Мертвые души) [fiction, TV serial, 50 mn]
2019 - Groza (Гроза) [fiction, full length film]
2018 - Russkyi Bes (Русский Бес) [fiction, 98 mn]
2011 - Samka (Самка) [fiction, 78 mn]
2010 - V gostyakh u $kazki (В гостях у $kazki) [fiction]
2009 - Koshechka (Кошечка) [fiction, 100 mn]
2001 - Gipnoz (Гипноз)
1999 - 8 1/2 dollarov / Vosem s polovinoy dollarov (8 1/2 долларов / Восемь с половиной долларов) [fiction, 98 mn]
1991 - Zvezda mikrorayona (Звезда микрорайона) [documentary, 7 mn]
1988 - Krasnye slony (Красные слоны) [fiction, short film]
 
Writer
2020 - Miortvye dushi (Мертвые души) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, TV serial, 50 mn]
2019 - Groza (Гроза) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, full length film]
2018 - Russkyi Bes (Русский Бес) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 98 mn]
2011 - Samka (Самка) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 78 mn]
2010 - V gostyakh u $kazki (В гостях у $kazki) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction]
2007 - Nevalyashka (Неваляшка) by Roman KACHANOV jr. [fiction, 92 mn]
1999 - 8 1/2 dollarov / Vosem s polovinoy dollarov (8 1/2 долларов / Восемь с половиной долларов) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 98 mn]
1988 - Krasnye slony (Красные слоны) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, short film]
 
Actor
2018 - Russkyi Bes (Русский Бес) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 98 mn]
2011 - Samka (Самка) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 78 mn]
1999 - 8 1/2 dollarov / Vosem s polovinoy dollarov (8 1/2 долларов / Восемь с половиной долларов) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 98 mn]
1992 - Dyuba - Dyuba (Дюба-Дюба) by Aleksandr KHVAN [fiction, 140 mn]
 
Production designer
2020 - Miortvye dushi (Мертвые души) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, TV serial, 50 mn]
2011 - Samka (Самка) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 78 mn]
2009 - Koshechka (Кошечка) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 100 mn]
 
Compositor
2011 - Samka (Самка) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 78 mn]
 
Producer
2018 - Russkyi Bes (Русский Бес) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 98 mn]
2011 - Samka (Самка) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 78 mn]
2009 - Koshechka (Кошечка) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 100 mn]
 
Site : IMDb

Awards :
Russkyi Bes :
Best Directing, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2018
Koshechka :
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Prize, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2009
Prix Savva Kulish, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2009
8 1/2 dollarov / Vosem s polovinoy dollarov :
Best first film, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 1999

Biography
Born in Moscow in 1964. Graduated from the actor’s faculty of the Yaroslavl Theatre Institute (1985, class of S.Rozov) and from the Higher Courses of Scriptwriters and Film Directors (1989, class of R.Bykov). Film director, producer, composer, clipmaker and actor; prize-winner of festivals. Other his films: «Red Elephants» (1988, short), «$81\2» (1999), «Hypnosis» (2001, segment in TV series «Black Room»), «Visiting Fairytale$» (2010).
 

commentaries
- Grigorii Konstantinopolskii: Russian Psycho (Russkii bes, 2018) Alexandar MIHAILOVIC, 2019, Kinokultura
- Grigorii Konstantinopol’skii: Samka (2011) , Mila NAZYROVA, 2012, kinokultura.com
- Grigorii Konstantinopol’skii: Pussycat (Koshechka, 2009) , Sergey TOYMENTSEV, 2011, kinokultura.com