Director,
Writer,
Actress,
Producer
Born in 1950, USSR
 
 
Natalia BONDARCHUK
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Наталья Сергеевна БОНДАРЧУК
Natalia BONDARTCHOUK
From filmography
 
Director
2009 - Gogol. Blizhayshiy (Гоголь. Ближайший) [fiction, 105 mn]
2006 - Pushkin. Poslednyaya duel (Пушкин. Последняя дуэль) [fiction, 103 mn]
2000 - Moy dukh k Yurzufu priletel (Мой дух к Юрзуфу прилетел) [fiction, 120 mn]
1991 - Gospodi, uslysh molitvy moyu (Господи, услышь молитву мою) [fiction, 89 mn]
1986 - Yunost Bembi (Юность Бемби) [fiction, 67 mn]
1985 - Detsvo Bembi (Детство Бемби) [fiction, 79 mn]
1982 - Zhivaya raduga (Живая радуга) [fiction, 67 mn]
1975 - Poshekhonskaya starina (Пошехонская старина) [fiction, 77 mn]
 
Writer
2009 - Gogol. Blizhayshiy (Гоголь. Ближайший) by Natalia BONDARCHUK [fiction, 105 mn]
2006 - Pushkin. Poslednyaya duel (Пушкин. Последняя дуэль) by Natalia BONDARCHUK [fiction, 103 mn]
2000 - Moy dukh k Yurzufu priletel (Мой дух к Юрзуфу прилетел) by Natalia BONDARCHUK [fiction, 120 mn]
1991 - Gospodi, uslysh molitvy moyu (Господи, услышь молитву мою) by Natalia BONDARCHUK [fiction, 89 mn]
1986 - Yunost Bembi (Юность Бемби) by Natalia BONDARCHUK [fiction, 67 mn]
1985 - Detsvo Bembi (Детство Бемби) by Natalia BONDARCHUK [fiction, 79 mn]
1975 - Poshekhonskaya starina (Пошехонская старина) by Natalia BONDARCHUK , Nikolay BURLIAEV , Igor KHUTSIYEV [fiction, 77 mn]
 
Actress
2006 - Pushkin. Poslednyaya duel (Пушкин. Последняя дуэль) by Natalia BONDARCHUK [fiction, 103 mn]
1991 - Gospodi, uslysh molitvy moyu (Господи, услышь молитву мою) by Natalia BONDARCHUK [fiction, 89 mn]
1986 - Yunost Bembi (Юность Бемби) by Natalia BONDARCHUK [fiction, 67 mn]
1985 - Detsvo Bembi (Детство Бемби) by Natalia BONDARCHUK [fiction, 79 mn]
1982 - Zhivaya raduga (Живая радуга) by Natalia BONDARCHUK [fiction, 67 mn]
1982 - Mat Mariya (Мать Мария) by Sergey KOLOSSOV [fiction, 88 mn]
1981 - Vasili i Vasilisa (Василий и Василиса) by Irina POPLAVSKAYA [fiction, 97 mn]
1980 - Yunost Pietra (Юность Петра) by Sergey GERASIMOV [fiction, 140 mn]
1980 - V nachale slavnykh del (В начале славных дел) by Sergey GERASIMOV [fiction, 134 mn]
1975 - Zvezda plenitelnogo schastya (Звезда пленительного счастья) by Vladimir MOTYL [fiction, 167 mn]
1975 - Poshekhonskaya starina (Пошехонская старина) by Natalia BONDARCHUK , Nikolay BURLIAEV , Igor KHUTSIYEV [fiction, 77 mn]
1973 - Ispolnenie zhelaniy (Исполнение желаний) by Svetlana DRUZHININA [fiction, 100 mn]
1972 - Solyaris (Солярис) by Andrei TARKOVSKY [fiction, 169 mn]
1971 - Prishol soldat s fronta (Пришел солдат с фронта) by Nikolay GUBENKO [fiction, 86 mn]
1970 - Petrukhina familiya (Петрухина фамилия) by Sergey NIKONENKO [fiction, 19 mn]
1969 - u Ozera (У озера) by Sergey GERASIMOV [fiction, 184 mn]

Awards :
Artiste émérite de Russie
Pushkin. Poslednyaya duel :
Special Prize, Festival ''Cinema and literature'', Gatchina (Russia), 2007
Pushkin. Poslednyaya duel :
Prix du Jury au Festival Litterature et cinéma (Gatchina), 2007
Detsvo Bembi :
Prix dans la section "Films pour enfants" au Festival de Moscou, 1986

Biography
Born in Moscow. Graduated from the departments of acting and directing at VGIK (class of S.Gerasimov and T.Makarova). Winner of national and international film festivals. Merited Artist of Russia, played more than 30 parts in movies including the main part in Andrei Tarkovsky’s «Solaris».
 

commentaries
- Natal’ia Bondarchuk : The One Love of My Soul (Odna liubov’ dushi moei, 2007) , Peter ROLLBERG, 2009, kinokultura.com
 
 

Images

© : Entsiklopedia otetchestvennogo kino