Director,
Actor
Born in 1968, USSR (Russia)
 
 
Philip YANKOVSKY
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Филипп Олегович ЯНКОВСКИЙ
Philippe YANKOVSKI
From filmography
 
Director
2008 - Kamennaya bashka (Каменная башка) [fiction, 95 mn]
2006 - Mechenosets (Меченосец) [fiction, 108 mn]
2005 - Statskiy Sovetnik (Статский советник) [fiction, full length film]
2002 - V dvizhenii (В движении) [fiction, 94 mn]
 
Actor
2021 - Konteyner (Контейнер) by Maksim SVESHNIKOV [fiction, TV serial, 48 mn]
2020 - My (Мы) by Hamlet DULYAN [fiction, 24 mn]
2020 - Nomer odin (Номер один) by Mikhail RASKHODNIKOV [fiction, 92 mn]
2016 - Brut (Брут) by Konstantin FAM [fiction, 35 mn]
2012 - Lyubov' s aksentom (Любовь с акцентом) by Rezo GIGINISHVILY [fiction, 100 mn]
2001 - Chasy bez strelok (Часы без стрелок) by Vladimir NAUMOV [fiction, 112 mn]
2000 - Bremenskie musykanty i Co (Бременские музыканты и Co) by Aleksandr ABDULOV [fiction, 92 mn]
1998 - Den polnoluniya (День полнолуния) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 93 mn]
1991 - Afganskiy izlom (Афганский излом) by Vladimir BORTKO [fiction, 140 mn]
1974 - Zerkalo (Зеркало) by Andrei TARKOVSKY [fiction, 108 mn]

Awards :
Kamennaya bashka :
Best film, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2008
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Prize, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2008
V dvizhenii :
Audience Award, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2003

Biography
No English biography available !
 
Né le 10 octobre 1968 à Saratov. Il est diplômé de l’Ecole-studio du MXAT (théâtre d’art de Moscou). Fils du célèbre acteur Oleg Yankovski, il a lui-même déjà joué dans plusieurs films (dont Le miroir de Tarkovski, La fracture de l’Afghanistan, La montre sans aiguille). Sa vraie vocation, dit-il lui même, est d’être réalisateur et après avoir réalisé de nombreux clips et films musicaux il vient de réaliser son premier long métrage.

Родился 10 октября 1968 года в Саратове, в семье актёра Олега Янковского (1944-2009) и актрисы Людмилы Зориной.
В пять лет дебютировал в кино, сыграв в фильмах "Зеркало" Андрея Тарковского и "Под каменным небом" Кнута Андерсена и Игоря Масленникова.
В 1990 году окончил Школу-студию МХАТа (курс Олега Табакова), в 1994 году - режиссёрский факультет ВГИКа (курс Владимира Наумова).
С 1996 года работает в рекламе и шоу-бизнесе (режиссёр-постановщик более сорока музыкальных клипов).
https://www.kino-teatr.ru


commentaries
- Головой о стену. Источники невозможного » Фильмы » Каменная башка , Vasili_3 STEPANOV, 2009, seance.ru
- Filipp Iankovskii : Rock Head (Kamennaia bashka, 2008) , Dawn SECKLER, 2009, kinokultura.com
- Two Decades of Post-Soviet Cinema : Taking Stock of Our Stocktaking , Seth GRAHAM, 2008, kinokultura.com
- Filipp Iankovskii : The Sword Bearer (Mechenosets, 2006) , Jeremy MORRIS, 2007, kinokultura.com
- Эрастишка. Атака клоунов. [О фильме Статский советник] , Boris AKUNIN, , Denis GORELOV, 2005, seance.ru
- Filipp Iankovskii: In Motion (V dvizhenii) (2003) , Alexander PROKHOROV, 2003, kinokultura.com