Cinematographer
Born in 1944, USSR (Russia)
 
 
Yuri KLIMENKO
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Юрий Викторович КЛИМЕНКО
Youri KLIMENKO
From filmography
 
Cinematographer
2020 - Tsoy (Цой) by Aleksey UCHITEL [fiction, 97 mn]
2018 - Van Gogi (Ван Гоги) by Sergey LIVNEV [fiction, full length film]
2018 - Ya tibia nie zabyl (Я тебя не забыл) by Ali KHAMRAEV [documentary, 45 mn]
2016 - Matilda (Матильда) by Aleksey UCHITEL [fiction, 109 mn]
2013 - Istoria arkanarskoy rezni (Трудно быть Богом) by Aleksey GERMAN [fiction, 177 mn]
2013 - Vosmyorka (Восьмерка) by Aleksey UCHITEL [fiction]
2013 - Weekend (Weekend / Уик-энд) by Stanislav GOVORUKHIN [fiction, 95 mn]
2011 - Samka (Самка) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 78 mn]
2010 - Kray (Край) by Aleksey UCHITEL [fiction, 110 mn]
2009 - 2-Assa-2 (2-Асса-2) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 120 mn]
2008 - Plennyy (Пленный) by Aleksey UCHITEL [fiction, full length film]
2008 - Passazhirka (Пассажирка) by Stanislav GOVORUKHIN [fiction, 90 mn]
2008 - Reberg i Tarkovkiy. Obratnaya storona (Рерберг и Тарковский. Обратная сторона 'Сталкера') by Igor MAYBORODA [documentary, 140 mn]
2005 - Kosmos kak predchuvstvie (Космос как предчувствие) by Aleksey UCHITEL [fiction, 90 mn]
2005 - Ne khlebom edinym (Не хлебом единым) by Stanislav GOVORUKHIN [fiction, 112 mn]
2003 - O liubvi (О любви) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 112 mn]
2003 - Progulka (Прогулка) by Aleksey UCHITEL [fiction, 90 mn]
2002 - Kostroma (Кострома) by Valery SURIKOV [fiction, 87 mn]
2000 - Dnevnik ego zheny (Дневник его жены) by Aleksey UCHITEL [fiction, 120 mn]
1999 - Barak (Барак) by Valery OGORODNIKOV [fiction]
1998 - Mu-Mu (Му-Му) by Yuri GRYMOV [fiction, 104 mn]
1992 - Sonm belykh kniazhon (Сонм белых княжон) by Nikolay OBUKHOVICH [documentary, 105 mn]
1991 - Anna Karamazoff (Анна Карамазофф) by Rustam KHAMDAMOV [fiction, 123 mn]
1991 - Dom pod zvezdnum nebom (Дом под звездным небом) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 121 mn]
1989 - Chernaya roza - emblema pechali, krasnaya roza - emblema lyubvi (Черная роза - эмблема печали, красная роза - эмблема любви) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 140 mn]
1986 - Chuzhaya Belaya i ryaboy (Чужая Белая и Рябой) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 99 mn]
1985 - Prostaya smert (Простая смерть) by Aleksandr KAIDANOVSKY [fiction, 67 mn]
1984 - Legenda o Suramskoy kreposti (Легенда о Сурамской крепости) by David ABASHIDZE , Sergey PARAJANOV [fiction, 88 mn]
1982 - Slyozy kapali (Слезы капали) by Georgi DANELIYA [fiction, 89 mn]
1979 - Triptikh (Триптих) by Ali KHAMRAEV [fiction, 76 mn]
1975 - Chelovek ukhodit za ptitsami (Человек уходит за птицами) by Ali KHAMRAEV [fiction, 87 mn]

Awards :
Van Gogi :
Best Cinematography, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2019
Istoria arkanarskoy rezni :
Best Cinematography, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2015
Kray :
Best Cinematography, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2010
Plennyy :
Best Cinematography, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2008
Dnevnik ego zheny :
Best Cinematography, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2000
Mu-Mu :
Best Cinematography, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 1998