Director,
Writer,
Actor,
Editor
Born in 1982, USSR (Kazakhstan)
 
 
Adilkhan YERZHANOV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Адильхан ЕРЖАНОВ
Adilkhan ERJANOV
From filmography
 
Director
2023 - Stepnoy volk (Степной волк) [fiction, 102 mn]
2022 - Shturm (Штурм) [fiction, 90 mn]
2022 - Obuchenie Ademoki (Обучение Адемоки) [fiction, 90 mn]
2022 - Vozvrashchenie Zoi (Возвращение Зои) [fiction, short film]
2022 - Goliaf (Голиаф) [fiction, 93 mn]
2022 - Zamyorzshiye (Замерзшие) [fiction, serial, 50 mn]
2022 - Kollektivnyy immunitet (Коллективный иммунитет) [94 mn]
2020 - Zheltaya koshka (Желтая кошка) [fiction, 90 mn]
2019 - Chernyy, chernyy chelovek (Черный, черный человек) [fiction, 130 mn]
2019 - Chornyy, chonyy chelovek (Чёрный, чёрный человек) [fiction, 130 mn]
2018 - Laskovoe bezrazlichie mira (Ласковое безразличие мира) [fiction, 100 mn]
2017 - Nochnoy Bog (Ночной Бог) [fiction, 110 mn]
2016 - Chuma v aule Karatas (Чума в ауле Каратас) [fiction, 80 mn]
2015 - Istoria Kazakhskogo kino : Podpolie "Kazakhfilma" (История Казахского кино: Подполье “Казахфильма”) [documentary, 52 mn]
2014 - Sobstvenniki / Khozaeva (Собственники / Хозяева) [fiction, 100 mn]
 
Writer
2023 - Stepnoy volk (Степной волк) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 102 mn]
2022 - Shturm (Штурм) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 90 mn]
2022 - Obuchenie Ademoki (Обучение Адемоки) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 90 mn]
2022 - Goliaf (Голиаф) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 93 mn]
2022 - Kollektivnyy immunitet (Коллективный иммунитет) from Adilkhan YERZHANOV [94 mn]
2020 - Zheltaya koshka (Желтая кошка) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 90 mn]
2019 - Chornyy, chonyy chelovek (Чёрный, чёрный человек) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 130 mn]
2018 - Laskovoe bezrazlichie mira (Ласковое безразличие мира) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 100 mn]
2017 - Nochnoy Bog (Ночной Бог) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 110 mn]
2016 - Chuma v aule Karatas (Чума в ауле Каратас) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 80 mn]
2015 - Istoria Kazakhskogo kino : Podpolie "Kazakhfilma" (История Казахского кино: Подполье “Казахфильма”) from Adilkhan YERZHANOV [documentary, 52 mn]
2014 - Sobstvenniki / Khozaeva (Собственники / Хозяева) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 100 mn]
 
Actor
2015 - Istoria Kazakhskogo kino : Podpolie "Kazakhfilma" (История Казахского кино: Подполье “Казахфильма”) from Adilkhan YERZHANOV [documentary, 52 mn]
 
Editor
2022 - Obuchenie Ademoki (Обучение Адемоки) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 90 mn]
2020 - Zheltaya koshka (Желтая кошка) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 90 mn]
2019 - Chornyy, chonyy chelovek (Чёрный, чёрный человек) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 130 mn]
2018 - Laskovoe bezrazlichie mira (Ласковое безразличие мира) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 100 mn]
2017 - Nochnoy Bog (Ночной Бог) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 110 mn]
2016 - Chuma v aule Karatas (Чума в ауле Каратас) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 80 mn]
2015 - Istoria Kazakhskogo kino : Podpolie "Kazakhfilma" (История Казахского кино: Подполье “Казахфильма”) from Adilkhan YERZHANOV [documentary, 52 mn]
2014 - Sobstvenniki / Khozaeva (Собственники / Хозяева) from Adilkhan YERZHANOV [fiction, 100 mn]
 
Sites : IMDb, Kinopoisk

Author :

Awards :
Stepnoy volk :
First prize, Brussels International Fantastic Film Festival : BIFFF, Brussels (Belgium), 2024
Goliaf :
Jury Prize, Reims International Thriller Film Festival, Reims (France), 2023
Shturm :
First prize, Reims International Thriller Film Festival, Reims (France), 2022

Biography
Born: August 7, 1982 in Dzhezkazgan, Karaganda Oblast, Kazakh SSR, USSR [now Jezkazgan, Kazakhstan]
 

commentaries
- "Film-nocturne": the nocturnal films by Adilkhan Yerzhanov , Eugénie ZVONKINE, 2023, kinokultura
- Adilkhan Yerzhanov – L’Education d’Ademoka Michaël DELAVAUD, 2023, Culturopoing
- Adilkhan Yerzhanov: Herd Immunity (Kollektivnyi immunitet, 2022) José ALANIZ, 2023, Kinokultura
- La rébellion par la poésie [A propos du réalisateur Addikhan Yerzhanov] , Eugénie ZVONKINE, 2023, festival-larochelle.org
- Adilkhan Yerzhanov – A dark, dark man Michaël DELAVAUD, 2022, Culturopoing
- Adilkhan Yerzhanov – Assaut Michaël DELAVAUD, 2022, Culturopoing
- Adilkhan Yerzhanov: Assault (Shturm, Kazakhstan 2021) Peter ROLLBERG, 2022, Kinokultura
- Адильхан Ержанов: «Безвольный герой — оксюморон» [Assault (Штурм), 2022, de Adilkhan ERJANOV] Валерия КУДРЯВЦЕВА, 2022, seance.ru
- В борьбу вступает слово: Обучение Адемоки Адильхана ЕРЖАНОВА [L'Education d'Ademoka, 2022, de Adilkhan ERJANOV] Олеся НОВИКОВА, 2022, kinoart.ru
- Говорит по французски : Желтая кошка степной нуар Адильхана ЕРЖАНОВА [Critique du film Le Chat jaune, 2020, de Adilkhan ERJANOV Андрей КАРТАШОВ, 2022, kinoart.ru
- Макиавелли в степях. Голиаф Адильхана Ержанова на российских экранах [Film :Goliath, 2022, de Adilkhan ERJANOV] , Andrey PLAKHOV, 2022, kommersant.ru
- L’Etrange Festival 2022 – 28e édition – Journal de bord 6 [Contient une critique du film ; Immunité collective] Michaël DELAVAUD, 2022, Culturopoing
- В подземельях «Казахфильма» [A propos du film Histoire du cinéma kazakh : Le Sous-sol de "Kazakhfilm", 2015, de Adilkhan ERJANOV] , Adilkhan YERZHANOV, Алексей АЗАРОВ, 2016, Radio Azattyq