Director,
Writer,
Actress
Born in 1934, Romania
 
Died in 2018
Kira MURATOVA
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Кира МУРАТОВА
Kira MOURATOVA
From filmography
 
Director
2012 - Vechnoe vozvrashchenie (Вечное возвращение) [fiction, 108 mn]
2009 - Melodiya dlya sharmanki (Мелодия для шарманки) [fiction, full length film]
2007 - Dva v odnom (Два в одном) [fiction, 124 mn]
2007 - Kukla (Кукла) [fiction, 31 mn]
2004 - Nastroyshchik (Настройщик) [fiction, 100 mn]
2004 - Spravka (Справка) [fiction, 10 mn]
2002 - chekhovskye motivy (Чеховские мотивы) [fiction, 120 mn]
2001 - Vtorostepennye lyudi (Второстепенные люди) [fiction, 107 mn]
1999 - Pismo v Ameriku (Письмо в Америку) [fiction, 22 mn]
1997 - Tri istorii (Три истории) [fiction, 116 mn]
1994 - uvlechenie (Увлеченья) [fiction, 112 mn]
1992 - Chuvstvitelnyy militsioner (Чувствительный милиционер) [fiction, 119 mn]
1989 - Astenicheskiy Sindrom (Астенический синдром) [fiction, 156 mn]
1987 - Peremena uchasti (Перемена участи) [fiction, 109 mn]
1983 - Sredi Serykh Kamney (Среди Серых Камней) [fiction, 88 mn]
1978 - Poznavaia Belyy Svet (Познавая Белый Свет) [fiction, 79 mn]
1971 - Dolgie provody (Долгие проводы) [fiction, 95 mn]
1967 - Korotkie vstrechi (Короткие встречи) [fiction, 96 mn]
1964 - Nash chestnyy khleb (Наш честный хлеб) [fiction, 100 mn]
1961 - U krutogo yara (У крутого яра) [fiction, 50 mn]
 
Writer
2012 - Vechnoe vozvrashchenie (Вечное возвращение) by Kira MURATOVA [fiction, 108 mn]
2009 - Melodiya dlya sharmanki (Мелодия для шарманки) by Kira MURATOVA [fiction, full length film]
2004 - Nastroyshchik (Настройщик) by Kira MURATOVA [fiction, 100 mn]
2002 - chekhovskye motivy (Чеховские мотивы) by Kira MURATOVA [fiction, 120 mn]
2001 - Vtorostepennye lyudi (Второстепенные люди) by Kira MURATOVA [fiction, 107 mn]
1997 - Tri istorii (Три истории) by Kira MURATOVA [fiction, 116 mn]
1994 - uvlechenie (Увлеченья) by Kira MURATOVA [fiction, 112 mn]
1992 - Chuvstvitelnyy militsioner (Чувствительный милиционер) by Kira MURATOVA [fiction, 119 mn]
1989 - Astenicheskiy Sindrom (Астенический синдром) by Kira MURATOVA [fiction, 156 mn]
1987 - Peremena uchasti (Перемена участи) by Kira MURATOVA [fiction, 109 mn]
1983 - Sredi Serykh Kamney (Среди Серых Камней) by Kira MURATOVA [fiction, 88 mn]
1978 - Poznavaia Belyy Svet (Познавая Белый Свет) by Kira MURATOVA [fiction, 79 mn]
1967 - Korotkie vstrechi (Короткие встречи) by Kira MURATOVA [fiction, 96 mn]
1961 - U krutogo yara (У крутого яра) by Aleksandr MURATOV , Kira MURATOVA [fiction, 50 mn]
 
Actress
1967 - Korotkie vstrechi (Короткие встречи) by Kira MURATOVA [fiction, 96 mn]
 
Sites : IMDb, Chapaev.media

Author :

Awards :
Prize Miron CHERNEKO, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Russia, 2010
Vechnoe vozvrashchenie :
Award of Young critics "Golos", Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2014
Melodiya dlya sharmanki :
First prize, Film Festival of CIS countries, Latvia, Lithuania, Estonia "Kinoshock", Anapa (Russia), 2009
Dva v odnom :
Best directing, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2007
Nastroyshchik :
Best directing, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2004
chekhovskye motivy :
Best directing, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2002
Astenicheskiy Sindrom :
Silver Bear, Berlin International Film Festival : Berlinale, Berlin (Germany), 1990
Astenicheskiy Sindrom :
Prix "Nika" du meilleur film, 1990
Nastroyshchik :
Prix Nika de la meilleure réalisation et du meilleur rôle féminin (Alla Demidova), 2004
uvlechenie :
Première mondiale au festival de Berlin-94 (dans le programme Panorama)
Prix « Nika » du meilleur film de fiction et de la meilleure réalisation 1994
Prix spécial du Jury et prix des critiques à Sotchi 94
Prix du meilleur premier rôle féminin à Renata Litvinova.
Dolgie provody :
Grand prix du Festival de Cinéma de L'URSS, 1987
Prix de la FIPRESCI au Festival de Locarno, 1987
Chuvstvitelnyy militsioner :
Prix au Festival "Kinotavr" à Sotchi, 1992
Dva v odnom :
Prix Nika du meilleur film de la CEI et des pays baltes, 2006

Biography
Film director, scriptwriter, actress. Studied at the faculty of philology at Moscow State University, graduated from the director’s faculty of the Film Institute VGIK (1959, class of Sergei Gerasimov). Since 1961 director at the Odessa film studio. Her first films and diploma works «By the Steep Ravine» and «Our Honest Bread» were directed together with Alexander Muratov.
 

commentaries
- RUSSIA BEYOND : Les cinq meilleures réalisatrices soviétiques Valeria PAÏKOVA, 2021,
- Années 60 [Youlia Solntseva, Larissa Chepitko, Kira Mouratova, Lana Gogoberidze] , Eugénie ZVONKINE, 2019, Cahiers du cinéma n° 757, juillet-août 2019
- QUI ÊTES-VOUS KIRA MOURATOVA ? , Eugénie ZVONKINE, 2019, Cinémathèque
- Redécouvrir Kira Mouratova Raphaël NIEUWJAER, 2019, revue-etudes.com
- REGARDEZ ATTENTIVEMENT LES RÊVES de Kira Mouratova et Vladimir Zouev - Un scénario sans film , Eugénie ZVONKINE, 2019, L'HARMATTAN
- Retrouvailles avec la cinéaste russo-ukrainienne Kira Mouratova Thierry JOUSSE, 2019, lesinrocks.com
- Décès de la cinéaste ukrainienne Kira Mouratova , Joël CHAPRON, 2018, Le Monde
- EUGÉNIE ZVONKINE – PRINCESSE MARY , Eugénie ZVONKINE, 2018, cinemadureel.org
- La représentation du temps au cœur du ”kinoobraz” dans les films d’Andreï Tarkovski, Andreï Zviaguintsev et Kira Mouratova Maria OVTCHINNIKOVA, 2017, Université Sorbonne Paris
- L'éternel retour (Вечное возвращение), [2012, de Kira Mouratova] Emmanuel GRYNSZPAN, 2014, grincine.blogspot.com
- Kira Mouratova, un cinéma de la dissonance , Eugénie ZVONKINE, 2012, Lausanne, L’Âge d’Homme, série Travaux
- Analyse d’un extrait du film En découvrant le vaste monde de Kira Mouratova : Le Mariage komsomol , Ludovico LANNI, 2011, kinoglaz.fr
- Kira Muratova’s Chekhovian Motifs (2002) , Mariya KISEL, 2011, kinokultura.com
- Parmi les pierres grises de Kira Mouratova (1983), l’itinéraire d’un film soviétique , Eugénie ZVONKINE, 2010, 1895 N°62
- Старик и детка , Ksenia DRUGOVEYKO, 2010, seance.ru
- Kira Mouratova, la beauté du chaos , Eugénie ZVONKINE, 2010, Cahiers du cinéma, n° 661
- La pellicule et les ciseaux. La censure dans le cinéma soviétique du Dégel à la péréstroïka , Martin GODET, 2010, CNRS Edition Collection : Mondes russes et est-européens
- Le cinéma russe, vingt-cinq ans déjà... , Marilyne FELLOUS, 2010, kinoglaz.fr
- Le cinéma soviétique, un domaine en partage , Eugénie ZVONKINE, 2010, Mise au point
- Kira Muratova : Melody for a Barrel Organ (Melodiia dlia sharmanki, 2009) , Nancy CONDEE, 2009, kinokultura.com
- Les états de la dissonance dans l’œuvre cinématographique de Kira Mouratova (de 1958 à 2009) , Eugénie ZVONKINE, 2009, Thèse, Université Paris 8
- The imperial trace : recent Russian cinema , Nancy CONDEE, 2009, Oxford University Press
- Кира Муратова: искусство кино , Zara ABDULLAYEVA, 2008, Новое литературное обозрение
- Муратова : опыт киноантропологии , Mikhail YAMPOLSKY, 2008, Сеанс
- 90-е. Кино, которое мы потеряли , Larisa MALUKOVA, 2007, Зебра Е ; 2007 г.
- Kira Muratova : Two in One (Dva v odnom, 2006, rel. 2007) , Nancy CONDEE, 2007, kinokultura.com
- Kira Muratova : Two in One (Dva v odnom; 2006) , Julian GRAFFY, 2007, kinokultura.com
- The structure of the fairy tale in Kira Muratova's The Sentimental Policeman , Eugénie ZVONKINE, 2007, Studies in Russian and Soviet Cinema 1.2, 131-145
- Kira Muratova, The Tuner [Nastroishchik] (2004) , Nancy CONDEE, 2005, kinokultura.com
- Weird and Wild (on Kira Muratova) 2005, jonathanrosenbaum.com
- Kira Muratova: Chekhovian Motifs (Chekhovskie motivy) (2002) , José ALANIZ, 2004, kinokultura.com
- Реальное кино , Zara ABDULLAYEVA, 2003, Три Квадрата
- Kira Muratova: Minor People (Vtorostepennye liudi, 2001) , Birgit BEUMERS, 2003, kinokultura.com
- Asthenic syndrome , Jane TAUBMAN, 2000, Flicks Books
- Всего 33 : звезды мировой кинорежиссуры , Andrey PLAKHOV, 1999, Аквилон
- Кира Муратова-98: мастерская киноведов Евгения Громова , Group of authors, 1999, ВГИК
- Кира Муратова Российская формула киноуспеха , Yelena PLAKHOVA, 1994, seance.ru
- Повторение как мать «Чувствительного милиционера» , Viktor MATIZEN, 1994, seance.ru
- The Cinema of Kira Muratova , Jane TAUBMAN, 1993, The Russian Review 52 (July 1993), p. 367-81