Director,
Writer
Born in 1931, USSR
 
 
Igor MASLENNIKOV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Игорь Федорович МАСЛЕННИКОВ
Igor MASLENNIKOV
From filmography
 
Director
2009 - Vziatki Gladki (Взятки гладки) [fiction, full length film]
2009 - Bankrot (Банкрот) [fiction]
2007 - Nochnye posetiteli (Ночные посетители)
2006 - Ruskie dengi (Русские деньги) [fiction, 110 mn]
2006 - Dyavol iz Orly (Дьявол из Орли) [fiction, TV serial, full length film]
2003 - Timur i ego kommandos (Тимур и его коммандос) [fiction, 114 mn]
2002 - Pisma k Elbe (Письма к Эльзе) [fiction]
1995 - Zimnyaya vishnya 3 (Зимняя вишня 3) [TV fiction]
1992 - Tma (Тьма) [fiction, 58 mn]
1990 - Zimnyaya Vishnya-2 (Зимняя вишня-2) [fiction, 87 mn]
1989 - Filipp Traum (Филипп Траум) [fiction, 137 mn]
1989 - Khronika Satany-mladshego (Хроника Сатаны-младшего)
1988 - Prodlenie roda (Продление рода) [fiction, 89 mn]
1986 - Priklyucheniya Sherloka Holmsa. dvadtsatyy vek nachinaetcya (Приключения Шерлока Холмса. Двадцатый век начинается) [fiction, 157 mn]
1985 - Zimnyaya Vishnya (Зимняя вишня) [fiction, 91 mn]
1983 - Priklyucheniya Sherloka Holmsa. Sokrovishcha Agry (Приключения Шерлока Холмса. Сокровища Агры)
1982 - Pikovaya dama (Пиковая дама) [fiction]
1981 - Priklyucheniya Sherloka Holmsa. Sobaka Baskerviley (Приключения Шерлока Холмса. Собака Баскервилей) [TV fiction, 154 mn]
1980 - Priklyucheniya Sherloka Kholmsa i doktora vatsona (Приключения Шерлока Колмса и доктора Ватсона) [fiction, 203 mn]
1979 - Sherlock Holmes i doctor Watson (Шерлок Холмс и доктор Ватсон) [TV fiction, 142 mn]
1978 - Yaroslavna, koroleva Frantsii (Ярославна, королева Франции) [fiction, 98 mn]
1976 - Sentimentalnyy roman (Сентиментальный роман) [fiction, 97 mn]
1974 - Pod kamennum nebom (Под каменным небом) [fiction, 82 mn]
1972 - Gonshchiki (Гонщики) [fiction, 81 mn]
1969 - Zavtra, tretyego aprelya (Завтра, третьего апреля...) [fiction, 70 mn]
1967 - Lichnaya zhizn Kuzyayeva Valentina (Личная жизнь Кузяева Валентина) [fiction, 68 mn]
 
Writer
2006 - Ruskie dengi (Русские деньги) by Igor MASLENNIKOV [fiction, 110 mn]
1986 - Priklyucheniya Sherloka Holmsa. dvadtsatyy vek nachinaetcya (Приключения Шерлока Холмса. Двадцатый век начинается) by Igor MASLENNIKOV [fiction, 157 mn]
1983 - Priklyucheniya Sherloka Holmsa. Sokrovishcha Agry (Приключения Шерлока Холмса. Сокровища Агры)
1981 - Priklyucheniya Sherloka Holmsa. Sobaka Baskerviley (Приключения Шерлока Холмса. Собака Баскервилей) by Igor MASLENNIKOV [TV fiction, 154 mn]
1976 - Sentimentalnyy roman (Сентиментальный роман) by Igor MASLENNIKOV [fiction, 97 mn]
1972 - Gonshchiki (Гонщики) by Igor MASLENNIKOV [fiction, 81 mn]
 
Sites : IMDb, Chapaev.media

Author :

Awards :
Artiste émérite de la Russie en 1979
Ruskie dengi :
Prix du jury de lexteurs au Festival "Littérature et cinéma" à Gatchnina, 2006

Biography
Born on October 26, 1931 in of Gorky (Nizhny Novgorod now). A graduate of the Leningrad University (1954), he worked as a journalist, editor, script-writer, author and cameraman at Leningrad TV. In 1965, he entered the Higher Film Directing Course at "Lenfilm" (G. Kozintsev’s workshop). His debut film was "Valentin Kuziayev‘s Private Life". He’s mastered many genres. He authored and filmed many TV films and serials: "The Summer in Berezhki", "Sherlock Holmes and Doctor Watson", "What Dead Man Said", "The Dark". In 1981, he founded the "Troitsky Most" Film Studio.
In 2002, Maslennikov was awarded the Russian Federation State Prize.
Source : www.filmfest.ru, 2010
 

commentaries
- RUSSIA BEYOND : Les six meilleurs films et séries soviétiques de détectives, d'espionnage et d'aventure Nikolaï CHEVTCHENKO, 2021, RUSSIA BEYOND
- RUSSIA BEYOND : Dix chefs-d’œuvre d'adaptation cinématographique russo-soviétiques inspirés de romans européens Boris EGOROV, 2019, RUSSIA BEYOND
- Кино в Петербурге. Петербург в кино , Anna KOVALOVA, 2011, seance.ru
- Бейкер-стрит на Петроградской , Igor MASLENNIKOV, 2007, Сеанс