Director,
Writer,
Cinematographer
Born in 1982, USSR (Russia)
 
 
Natalya MESHCHANINOVA
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Наталия Викторовна МЕЩАНИНОВА
Natalia MECHTCHANINOVA
Filmography (extracts)
 
Director
2023 - My Little Nighttime Secret (Один маленький ночной секрет) [fiction, 90 mn]
2021 - And That’s It (И привет!) [fiction, 11 mn]
2018 - Core of the world (Сердце мира) [fiction, 124 mn]
2013 - The Hope Factory (Комбинат «Надежда») [fiction, 90 mn]
2008 - Good Intentions (Благие намерения) [documentary, 45 mn]
2007 - Herbarium (Гербарий) [documentary, 55 mn]
2007 - Freedom (Охота за ворота) [documentary, 33 mn]
 
Writer
2023 - My Little Nighttime Secret (Один маленький ночной секрет) from Natalya MESHCHANINOVA [fiction, 90 mn]
2023 - Three Minutes of Silence (Снегирь) from Boris KHLEBNIKOV [fiction, 116 mn]
2023 - The Edge of the Broken Moon (Край надломленной луны) from Svetlana SAMOSHINA [fiction, 99 mn]
2021 - And That’s It (И привет!) from Boris KHLEBNIKOV , Natalya MESHCHANINOVA [fiction, 11 mn]
2018 - Anna's war (Война Анны) from Aleksey FEDORCHENKO [fiction, 75 mn]
2018 - Core of the world (Сердце мира) from Natalya MESHCHANINOVA [fiction, 124 mn]
2017 - Arrhythmia (Аритмия) from Boris KHLEBNIKOV [fiction, 116 mn]
2013 - The Hope Factory (Комбинат «Надежда») from Natalya MESHCHANINOVA [fiction, 90 mn]
2013 - Another year (Еще один год) from Oxana BYCHKOVA [fiction, 107 mn]
2007 - Freedom (Охота за ворота) from Natalya MESHCHANINOVA [documentary, 33 mn]
 
Cinematographer
2007 - Herbarium (Гербарий) from Natalya MESHCHANINOVA [documentary, 55 mn]
2007 - Freedom (Охота за ворота) from Natalya MESHCHANINOVA [documentary, 33 mn]

Other films
2006 Моя жизнь (My Life)
 
Site : IMDb

Author :

Awards :
My Little Nighttime Secret :
Best Screenplay, Award "White Elephant", Moscow (Russia), 2024
Audience Award, International Film Festival Tarkovski, Ivanovo (Russia), 2023
Best film, International Film Festival of Russia and Near Abroad "Lendoc Film Festival", St Petersburg (Russia), 2023
My Mother's Penguins :
Best Serial, Award "White Elephant", Moscow (Russia), 2021
Core of the world :
Jury Prize, Russian Film Festival For Another Russia, Paris (France), 2019
Arrhythmia :
Best Screenplay, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2018
Core of the world :
First prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2018
The Hope Factory :
Award of Young critics "Golos", Award "White Elephant", Moscow (Russia), 2015
Good Intentions :
Special Jury prize, Documentary and feature film festival ''Kinoteatr.doc'', Moscow (Russia), 2009
The Hope Factory :
Главный приз на 19-м Международном кинофестивале в Вильнюсе (секция "Baltic Gaze", март 2014). Grand prix du Festival International de Vilnius (section "Baltic Gaze", mars 2014).

Biography
Finished the film and TV school «Internews» (2006, class of M.Razbezhkina and N.Izvolov)
 

Commentaries and bibliography
- Наталия Мещанинова 'Важно быть в каком-то смысле субъективным' [Interview de Natalia Mechtchanikova la réalisatrice de Un petit secret nocturne (Один маленький ночной секрет)] , Natalya MESHCHANINOVA, Никита КАРЦЕВ, 2024, kinoart.ru
- Борьба с «неправильным» кино: как ПУ управляет прокатом [Comment est gérée l'autorisation de diffuser les films en Russie] Елена ТРУСОВА, 2023, proficinema.com
- За нас с вами и другие…. Российские фильмы. Выбор Ларисы Малюковой [Choix des film russes de 2023, par Larissa Malioukova] , Larisa MALUKOVA, 2023, novayagazeta.ru
- Короткий фильм о насилии: Один маленький ночной секрет Натальи Мещаниновой [Critique du film Un petit secret nocturne, 2023, de Natalia MECHTCHANINOVA] Зара АБДУЛЛАЕВА, 2023, kinoart.ru
- Лучшие российские фильмы 2023 года [Meilleurs films russes de l'année 2023] , Leonid PAVLYUCHIK, 2023, trud.ru
- Лучшие фильмы за 2023 год [Meilleurs films du Monde de 2023 selon Film.ru] 2023, film.ru
- Не время для… — 2023 в российском кино [Le cinéma russe en 2023] Павел ПУГАЧЕВ, 2023, seance.ru
- Немые семейные секреты. Фильм Наталии Мещаниновой и другие премьеры Роттердамского фестиваля [A propos du film Un petit secret nocturne, 2023, de Natalia MECHTCHANINOVA, et d'autres films du festival de Rotterdam , Andrey PLAKHOV, 2023, kommersant.ru
- Les cinq films de réalisateurs russes les plus attendus en 2023 Alexandre NETCHAÏEV, 2023, RUSSIA BEYOND
- Russian Cinema in 2023: New Names, Powerful Performances and Banned Films , Larisa MALUKOVA, 2023, The Moscow Times
- The struggle against the “wrong cinema”: How certificates regulate film distribution in Russia Nina ROMODANOVSKAYA, Elena TRUSOVA, 2023, Kinokultura
- Nataliia Meshchaninova: My Mother’s Penguins (Pingviny moei mamy, 2021) Anna NIEMAN, 2022, Kinokultura
- Les sept meilleurs films consacrés à la réalité russe Ekaterina SINELCHTCHIKOVA, 2019, RUSSIA BEYOND
- От мата до секса: Что и как запрещали показывать в наших кинотеатрах [films interdits dans les films russes] 2017, Kinopoisk
- L’espace comme piège dans les films russes contemporains , Eugénie ZVONKINE, 2017, Presses universitaires du Septentrion
- Les huit étoiles montantes du cinéma russe 2017, RUSSIA BEYOND
- Valeriia Gai Germanika : School (Shkola, 2010) [2] , Mariya BOSTON, 2012, kinokultura.com
- Valeriia Gai-Germanika : School (Shkola) Episodes 29-69 , Joe CRESCENTE, 2010, kinokultura.com
- Valeriia Gai-Germanika : School (Shkola, TV 2010) , Joe CRESCENTE, 2010, kinokultura.com