Director,
Writer,
Production Designer,
Editor,
Animator
Born 1962 
 
 
Yelena CHERNOVA
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Елена Семеновна ЧЕРНОВА
Elena TCHERNOVA
Filmography (extracts)
 
Director
2017 - Animatango (Аниматанго) [animation, 5 mn]
2011 - Yagodnyy pirog (Ягодный пирог) [animation, 6 mn]
2011 - Gora samotsvetov 6 (Гора самоцветов 6) [animation, 65 mn]
2010 - Gora Samotsvetov 5 (Гора самоцветов 5) [animation, TV serial, 65 mn]
2009 - The Soldier’s Song (Солдатская песня) [animation, 14 mn]
2007 - Hare the Servant (Заяц-слуга) [animation, 13 mn]
2006 - I Won't Tell (Не скажу) [animation, 13 mn]
2004 - Clever Girl (Умная дочка) [animation, 3 mn]
2003 - 2+1=... (2+1=...) [animation, 5 mn]
2002 - About a Girl Who Found Her Teddy Bear (Про девочку, которая нашла своего мишку) [animation, 6 mn]
 
Writer
2019 - I’m Staying (“The Orange Cow” series) (Я остаюсь (сериал "Оранжевая корова")) by Savva GOLUBKOV [animation, 6 mn]
2011 - Yagodnyy pirog (Ягодный пирог) by Yelena CHERNOVA [animation, 6 mn]
2011 - Gora samotsvetov 6 (Гора самоцветов 6) by Yelena CHERNOVA [animation, 65 mn]
2010 - Prodelki Lisa (Проделки Лиса) by Sergey GORDEYEV [animation, 11.3 mn]
2010 - Gora Samotsvetov 5 (Гора самоцветов 5) by Yelena CHERNOVA [animation, TV serial, 65 mn]
2009 - The Soldier’s Song (Солдатская песня) by Yelena CHERNOVA [animation, 14 mn]
2004 - Clever Girl (Умная дочка) by Yelena CHERNOVA [animation, 3 mn]
2003 - 2+1=... (2+1=...) by Yelena CHERNOVA [animation, 5 mn]
2002 - About a Girl Who Found Her Teddy Bear (Про девочку, которая нашла своего мишку) by Yelena CHERNOVA [animation, 6 mn]
 
Production Designer
2006 - I Won't Tell (Не скажу) by Yelena CHERNOVA [animation, 13 mn]
2004 - Clever Girl (Умная дочка) by Yelena CHERNOVA [animation, 3 mn]
2003 - 2+1=... (2+1=...) by Yelena CHERNOVA [animation, 5 mn]
2002 - About a Girl Who Found Her Teddy Bear (Про девочку, которая нашла своего мишку) by Yelena CHERNOVA [animation, 6 mn]
 
Editor
2017 - Animatango (Аниматанго) by Nikolay BOGAYEVSKY , Yelena CHERNOVA , Aleksandr SVIRSKY [animation, 5 mn]
 
Animator
2007 - Hare the Servant (Заяц-слуга) by Yelena CHERNOVA [animation, 13 mn]

Awards :
Yagodnyy pirog :
Best film for children, Open Russian Festival of Animated Film, Suzdal (Russia), 2012
Audience Award, Festival Russian kino 'Moscow Premier Screenings', Moscow (Russia), 2012
The Soldier’s Song :
First prize, Open Russian Festival of Animated Film, Suzdal (Russia), 2009
First prize, Animation, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2009
About a Girl Who Found Her Teddy Bear :
• Special Jury Mention at the Students Film Festival Saint Anna, Moscow
• Best Student Film award at the Moscow International Juvenile and Animation Film Festival Gold Fish
• Special Jury Mention at Premio Signor Rossi Cartoon club-2003 in Rimini, Italy
• Grand Prix at the Student IFF in Korea.

Biography
No English biography available !
 
Родилась 23 декабря 1962 г.
Училась: в художественной школе г. Свердловска, в Московском Технологическом институте Лёгкой промышленности, на курсах аниматоров студии “Пилот”. Работала: аниматором, дизайнером, арт-директором рекламного агентства. Фильм "ПРО ДЕВОЧКУ..." режиссёрский дебют, дипломная работа Высших режиссёрских курсов, мастерская Ф. Хитрука и Э. Назарова 2002 г.


Commentaries and bibliography
- Очумелые дни. На российском анимационном фестивале обсуждали не призы, а способы выживания , Mariya TERESHCHENKO, 2009, animator.ru