Director,
Actor
Born 1968, USSR (Russia)
 
 
Philip YANKOVSKY
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Филипп Олегович ЯНКОВСКИЙ
Philippe YANKOVSKI
Filmography (extracts)
 
Director
2008 - Stone Head / Rock Head (Каменная башка) [fiction, 95 mn]
2006 - The Sword Bearer (Меченосец) [fiction, 108 mn]
2005 - The State Counsellor (Статский советник) [fiction, full length film]
2002 - In Motion (В движении) [fiction, 94 mn]
 
Actor
2021 - Ivan Denisovich (Иван Денисович) by Gleb PANFILOV [fiction, 105 mn]
2021 - Container (Контейнер) by Maksim SVESHNIKOV [fiction, TV serial, 48 mn]
2020 - We (Мы) by Hamlet DULYAN [fiction, 24 mn]
2020 - Number one (Номер один) by Mikhail RASKHODNIKOV [fiction, 92 mn]
2016 - Brutus (Брут) by Konstantin FAM [fiction, 35 mn]
2012 - Love with an Accent (Любовь с акцентом) by Rezo GIGINISHVILY [fiction, 100 mn]
2001 - Chasy bez strelok (Часы без стрелок) by Vladimir NAUMOV [fiction, 112 mn]
2000 - Bremenskie musykanty i Co (Бременские музыканты и Co) by Aleksandr ABDULOV [fiction, 92 mn]
1998 - The Day of the Full Moon (День полнолуния) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 93 mn]
1991 - Afghan Breakdown (Афганский излом) by Vladimir BORTKO [fiction, 140 mn]
1974 - The Mirror (Зеркало) by Andrey TARKOVSKY [fiction, 108 mn]

Awards :
Ivan Denisovich :
International Critics Award, Film Festival Locarno, Locarno (Switzerland), 2021
Stone Head / Rock Head :
Best film, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2008
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Prize, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2008
In Motion :
Audience Award, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2003

Biography
No English biography available !
 
Né le 10 octobre 1968 à Saratov. Il est diplômé de l’Ecole-studio du MXAT (théâtre d’art de Moscou). Fils du célèbre acteur Oleg Yankovski, il a lui-même déjà joué dans plusieurs films (dont Le miroir de Tarkovski, La fracture de l’Afghanistan, La montre sans aiguille). Sa vraie vocation, dit-il lui même, est d’être réalisateur et après avoir réalisé de nombreux clips et films musicaux il vient de réaliser son premier long métrage.

Родился 10 октября 1968 года в Саратове, в семье актёра Олега Янковского (1944-2009) и актрисы Людмилы Зориной.
В пять лет дебютировал в кино, сыграв в фильмах "Зеркало" Андрея Тарковского и "Под каменным небом" Кнута Андерсена и Игоря Масленникова.
В 1990 году окончил Школу-студию МХАТа (курс Олега Табакова), в 1994 году - режиссёрский факультет ВГИКа (курс Владимира Наумова).
С 1996 года работает в рекламе и шоу-бизнесе (режиссёр-постановщик более сорока музыкальных клипов).
https://www.kino-teatr.ru


Commentaries and bibliography
- Philip Jankowski won a prize at the Locarno Festival Alina SOM, 2021, asiatimesnow
- Головой о стену. Источники невозможного » Фильмы » Каменная башка , Vasili_3 STEPANOV, 2009, seance.ru
- Filipp Iankovskii : Rock Head (Kamennaia bashka, 2008) , Dawn SECKLER, 2009, kinokultura.com
- Two Decades of Post-Soviet Cinema : Taking Stock of Our Stocktaking , Seth GRAHAM, 2008, kinokultura.com
- Filipp Iankovskii : The Sword Bearer (Mechenosets, 2006) , Jeremy MORRIS, 2007, kinokultura.com
- Эрастишка. Атака клоунов. [О фильме Статский советник] , Boris AKUNIN, , Denis GORELOV, 2005, seance.ru
- Filipp Iankovskii: In Motion (V dvizhenii) (2003) , Alexander PROKHOROV, 2003, kinokultura.com