Director,
Writer
Born 1979 
 
 
Natalia MERKULOVA
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Наталья МЕРКУЛОВА
Natalia MERKOULOVA
Filmography (extracts)
 
Director
2021 - Captain Volkonogov escaped (Капитан Волконогов бежал) [fiction, 120 mn]
2021 - Anna K (serial 2021 -...) (Анна К (сериал 2021 – ...)) [fiction, TV serial]
2020 - Very feminine stories (Очень женские истории) [fiction, 100 mn]
2019 - Call center (Колл-центр) [fiction, TV serial, 96 mn]
2018 - The Man Who Surprised Everyone (Человек, который удивил всех) [fiction, 120 mn]
2017 - About love. Adults only (Про любовь. Только для взрослых) [fiction, 108 mn]
2016 - Sisters (Сестры) [short film]
2013 - Intimate Parts (Интимные места) [fiction, 80 mn]
 
Writer
2021 - Captain Volkonogov escaped (Капитан Волконогов бежал) by Aleksey CHUPOV , Natalia MERKULOVA [fiction, 120 mn]
2020 - Very feminine stories (Очень женские истории) by Natalia MERKULOVA , Anna SARUKHANOVA , Lika YATKOVSKAYA [fiction, 100 mn]
2019 - Call center (Колл-центр) by Aleksey CHUPOV , Natalia MERKULOVA [fiction, TV serial, 96 mn]
2018 - The Man Who Surprised Everyone (Человек, который удивил всех) by Aleksey CHUPOV , Natalia MERKULOVA [fiction, 120 mn]
2018 - Gogol. Viy (Гоголь. Вий) by Egor BARANOV [fiction, 99 mn]
2018 - Gogol. The Dreadful Revenge. (Гоголь. Страшная месть) by Egor BARANOV [fiction, 106 mn]
2016 - Sisters (Сестры) by Natalia MERKULOVA [short film]
2013 - Intimate Parts (Интимные места) by Aleksey CHUPOV , Natalia MERKULOVA [fiction, 80 mn]
 
Site : IMDb

Awards :
The Man Who Surprised Everyone :
Audience Award, Festival de films russes Kinorama au cinéma Royal de Biarritz, Biarritz (France), 2019
Call center :
Best Screenplay, PILOT. Russian TV Series Festival, Ivanovo (Russia), 2019
The Man Who Surprised Everyone :
First prize, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2018
Intimate Parts :
Best first film, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2013
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Diploma, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2013

Biography
No English biography available !
 
Наталья Меркулова родилась в Оренбургской области. Она начинала как тележурналист и ведущая новостей, два года была главным редактором иркутского канала НТС. Работу в кино Меркулова начала с создания документальных фильмов-расследований, отмеченных профессиональными наградами. В 2009 году она дебютировала в игровой режиссуре с короткометражкой «Дочь», а в 2013 году вместе с режиссером Алексеем Чуповым сняла свою первую полнометражную игровую ленту «Интимные места». Эта картина получила приз «За лучший дебют» на фестивале «Кинотавр». В дальнейшем Меркулова и Чупов сняли сериал «Кризис нежного возраста». Источник: http://fishki.net/


Commentaries and bibliography
- L’homme qui a surpris tout le monde (2018) [Natalia Merkoulova] Julien MORVAN, 2021, Perestroikino
- A Venise, la quête de rédemption d' un tortionnaire sous Staline [Le Capitaine Volkonogov s'enfuit (2021)] 2021, Libération
- Annonce de la distribution et du démarrage de la production de la toute première série originale Netflix russe Anna K 2021, Netflix
- Critique : Captain Volkonogov Escaped David KATZ, 2021, cineuropa.org
- La quête de rédemption d’un tortionnaire sous Staline [Le capitaine Volkonogov s’est enfui (2021)] Gildas LE ROUX, 2021, lapresse.ca
- Oksana Mikheeva, Lika Iatkovskaia, Natasha Merkulova, Anton Bil’zho, Anna Sarukhanova: Very Feminine Stories (Ochen’ zhenskie istorii, 2020) Olga BLACKLEDGE, 2021, Kinokultura
- L' Homme qui a surpris tout le monde - Natalia Merkulova, Aleksey Chupov - , Eugénie ZVONKINE, 2019, Cahiers du cinéma N° 753 (mars 2019), page 37
- « L’homme qui a surpris tout le monde » : se travestir en femme face à la mort Mathieu MACHERET, 2019, Le Monde
- Natal’ia Merkulova, Aleksei Chupov: The Man Who Surprised Everyone (Chelovek, kotoryi udivil vsekh, 2018) , Birgit BEUMERS, 2019, Kinokultura
- Pavel Ruminov, Nigina Saifullaeva, Natal'ia Merkulova, Aleksei Chupov, Rezo Gigineishvili, Evgenii Sheliakin, Anna Melikian: About Love: Adults Only (Pro liubov’: Tol’ko dlia vzroslykh, 2017) Olga MUKHORTOVA, 2018, Kinokultura
- Natal’ia Merkulova and Aleksei Chupov: Intimate Parts (Intimnye mesta, 2013) Zdenko Mandušić, 2014, Kinokultura
- Parties intimes (Интимные места) misère sexuelle et cinématographique Emmanuel GRYNSZPAN, 2013, grincine.blogspot.com