Director,
Writer
Born in 1979 
 
 
Natalia MERKULOVA
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Наталья МЕРКУЛОВА
Natalia MERKOULOVA
Filmography (extracts)
 
Director
2024 - Override (Override) [fiction]
2024 - Anna K (Анна К) [fiction, serial]
2021 - Captain Volkonogov escaped (Капитан Волконогов бежал) [fiction, 120 mn]
2020 - Very feminine stories (Очень женские истории) [fiction, 100 mn]
2018 - The Man Who Surprised Everyone (Человек, который удивил всех) [fiction, 120 mn]
2017 - About love. Adults only (Про любовь. Только для взрослых) [fiction, 108 mn]
2016 - Sisters (Сестры) [short film]
2013 - Intimate Parts (Интимные места) [fiction, 80 mn]
 
Writer
2021 - Captain Volkonogov escaped (Капитан Волконогов бежал) from Aleksey CHUPOV , Natalia MERKULOVA [fiction, 120 mn]
2020 - Very feminine stories (Очень женские истории) from Natalia MERKULOVA , Anna SARUKHANOVA , Lika YATKOVSKAYA [fiction, 100 mn]
2018 - The Man Who Surprised Everyone (Человек, который удивил всех) from Aleksey CHUPOV , Natalia MERKULOVA [fiction, 120 mn]
2018 - Gogol. Viy (Гоголь. Вий) from Egor BARANOV [fiction, 99 mn]
2018 - Gogol. The Dreadful Revenge. (Гоголь. Страшная месть) from Egor BARANOV [fiction, 106 mn]
2016 - Sisters (Сестры) from Natalia MERKULOVA [short film]
2013 - Intimate Parts (Интимные места) from Aleksey CHUPOV , Natalia MERKULOVA [fiction, 80 mn]
 
Site : IMDb

Awards :
Captain Volkonogov escaped :
Critics Jury Prize, Film Festival Black Movie, Geneva (Switzerland), 2022
Best film, Russian Film Week in London, London (United Kingdom), 2021
Grand jury prize, Festival européen des Arcs, Les Arcs (France), 2021
Best film, Award "White Elephant", Moscow (Russia), 2021
Best Screenplay, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2021
The Man Who Surprised Everyone :
Audience Award, Festival de films russes Kinorama au cinéma Royal de Biarritz, Biarritz (France), 2019
Call center :
Best Screenplay, PILOT. Russian Series Festival, Ivanovo (Russia), 2019
The Man Who Surprised Everyone :
First prize, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2018
Intimate Parts :
Best first film, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2013
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Diploma, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2013

Biography
She was born on September 19, 1979 in the city of Buzuluk, Orenburg Region.
In 2001 she graduated from Irkutsk State University with a degree in journalism. She worked as a news anchor and editor on Channel 21 in Irkutsk. After leaving television, she worked as a freelance journalist. Natalia Merkulova's materials were broadcast on REN TV, on ORT and RTR. From 2002 to March 2004, she worked in Irkutsk as the editor-in-chief of the NTS channel, the host of the Special Opinion program.
In 2010 she graduated from the Higher Courses for Scriptwriters and Directors in Moscow (workshop of Andrey Gerasimov and Andrey Dobrovolsky).
In 2022, Natalia Merkulova and Aleksey Chupov left Russia and went to Baku (Azerbaijan) where they plan to create a film school.
 

Commentaries and bibliography
- ‘Peaky Blinders’ Star Joe Cole & ‘True Spirit’s Teagan Croft Lead Contemporary Thriller Override, The English-Language Debut From Directing Duo Natasha Merkulova and Alexey Chupov — Cannes Market Diana LODDERHOSE, 2024, deadline.com
- Capitaine Volkonogov, un film russe dans le tourbillon de l'histoire 2023, tv5monde.com, AFP
- Le Capitaine Volkonogov s'est échappé (2021) : le test complet du Blu-ray Philippe GAUTREAU, 2023, dvdfr.com
- Le capitaine Volkonogov s’est échappé, et cinq autres personnages en quête de pardon Pierre MURAT, 2023, Telerama
- Après Compartiment n°6, l’étoile montante du cinéma russe est de retour dans une nouvelle pépite Isaac BARBAT, 2023, Allociné
- Critique : Le Capitaine Volkonogov s’est échappé Elena TYUSHOVA, 2023, critique-film.fr
- Антон Долин о диктаторах в кино [Anton Doline sur les dictateurs dans le cinéma] , Anton DOLIN, 2023,
- Кадров лишают. Получившие прокатные удостоверения картины Капитан Волконогов бежал и За нас с вами сняты с показа после доносов. А пиратской «Барби» ничего не угрожает [Les films Le Capitaine Volkonogov s'est enfui et À nous et à vous !, bien qu'ayant reçu l'autorisation de diffusion dans les salles, sont retirées des projections prévues au Musée du Goulag à Moscou] , Larisa MALUKOVA, 2023, novayagazeta.ru
- Natalya Merkulova, Aleksey Chupov – Le Capitaine Volkonogov s’est échappé Michaël DELAVAUD, 2023, Culturopoing
- 10 most anticipated Russian movies in 2022 Maria TOKMASHEVA, 2022, RUSSIA BEYOND
- Joël Chapron : 'En Russie, la liste des films interdits ne cesse de s'allonger' , Joël CHAPRON, 2022, Le Monde, 28 novembre 2022
- Le Festival de Karlovy Vary refuse à l’Ukraine le retrait d’un film russe du programme 2022, 237online.com
- 10 лучших фильмов 2021 года: выбор Антона Долина [Les 10 meilleurs films du monde de 2021 selon Anton DOLINE] , Anton DOLIN, 2021, meduza.io
- Капитан Волконогов бежал: мощное высказывание о Большом терроре , Anton DOLIN, 2021, meduza.io
- L’homme qui a surpris tout le monde (2018) [Natalia Merkoulova] Julien MORVAN, 2021, Perestroikino
- A Venise, la quête de rédemption d' un tortionnaire sous Staline [Le Capitaine Volkonogov s'enfuit (2021)] 2021, Libération
- Annonce de la distribution et du démarrage de la production de la toute première série originale Netflix russe Anna K 2021, Netflix
- Critique : La Fuite du capitaine Volkonogov David KATZ, 2021, cineuropa.org
- Два фильма с Юрой Борисовым: мощный Капитан Волконогов бежал» и спорный Мама, я дома [Youri BORISSOV et les films La Fuite du capitaine Volkonogov, 2021, de Natalia MERKOULOVA et Alekseï TCHOUPOV et Maman, je suis à la maison, 2021, de Vladimir BITOKOV Егор БЕЛИКОВ, 2021, daily.afisha.ru
- La quête de rédemption d’un tortionnaire sous Staline [Le capitaine Volkonogov s’est enfui (2021)] Gildas LE ROUX, 2021, lapresse.ca
- NETFLIX ORIGINAL RUSSE ANNA K: CE QUE NOUS SAVONS JUSQU’À PRÉSENT 2021, MR SERIE
- Oksana Mikheeva, Lika Iatkovskaia, Natasha Merkulova, Anton Bil’zho, Anna Sarukhanova: Very Feminine Stories (Ochen’ zhenskie istorii, 2020) Olga BLACKLEDGE, 2021, Kinokultura
- L' Homme qui a surpris tout le monde - Natalia Merkulova, Aleksey Chupov - , Eugénie ZVONKINE, 2019, Cahiers du cinéma N° 753 (mars 2019), page 37
- « L’homme qui a surpris tout le monde » : se travestir en femme face à la mort Mathieu MACHERET, 2019, Le Monde
- Natal’ia Merkulova, Aleksei Chupov: The Man Who Surprised Everyone (Chelovek, kotoryi udivil vsekh, 2018) , Birgit BEUMERS, 2019, Kinokultura
- Pavel Ruminov, Nigina Saifullaeva, Natal'ia Merkulova, Aleksei Chupov, Rezo Gigineishvili, Evgenii Sheliakin, Anna Melikian: About Love: Adults Only (Pro liubov’: Tol’ko dlia vzroslykh, 2017) Olga MUKHORTOVA, 2018, Kinokultura
- Natal’ia Merkulova and Aleksei Chupov: Intimate Parts (Intimnye mesta, 2013) Zdenko Mandušić, 2014, Kinokultura
- Parties intimes (Интимные места) misère sexuelle et cinématographique Emmanuel GRYNSZPAN, 2013, grincine.blogspot.com