Director,
Writer,
Actress
Born in 1942, USSR (Russia)
 
 
Margarita TEREKHOVA
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Маргарита Борисовна ТЕРЕХОВА
Margarita TEREKHOVA
From filmography
 
Director
2005 - Chaïka (Чайка) [fiction, 120 mn]
 
Writer
2005 - Chaïka (Чайка) by Margarita TEREKHOVA [fiction, 120 mn]
 
Actress
2005 - Chaïka (Чайка) by Margarita TEREKHOVA [fiction, 120 mn]
1995 - Tropa (Тропа) by Mikhail KOSSYREV - NESTEROV [fiction, 79 mn]
1990 - Tolko dlya sumashedshikh (Только для сумасшедших) by Arvo IHO [fiction, 93 mn]
1990 - Slomannyy svet (Сломанный свет)
1989 - Ono (Оно) by Sergey OVCHAROV [fiction, 124 mn]
1989 - Otche nash (Отче наш) by Boris ERMOLAYEV [fiction, 87 mn]
1989 - Zelyonyw ogon kozy (Зеленый огонь козы)
1986 - Rus iznachalnaya (Русь изначальная) by Gennadi VASILIEV [TV fiction, 149 mn]
1982 - Vsyo moglo byt inache (Все могло быть иначе) by Valery ZHEREGI [fiction, 82 mn]
1982 - Davay pozhenimsya (Давай поженимся)
1980 - Blagochestivaya Marta (Благочестивая Марта) by Yan FRID [fiction, 145 mn]
1978 - D'Artagnan i tri mushketera (Д’Артаньян и три мушкетера) by Georgi YUNGVALD-KHILKEVICH [fiction, TV serial, 220 mn]
1977 - Sobaka na sene (Собака на сене) by Yan FRID [fiction, 138 mn]
1977 - Kto poyedet v Truskavets (Кто поедет в Трускавец)
1976 - Sinyaya ptitsa (Синяя птица) by George CUKOR [fiction, 99 mn]
1975 - Doverie (Доверие) by Viktor TREGUBOVICH [fiction, 96 mn]
1975 - Rikki-Tikki-Tavi (Рикки-Тикки-Тави) by Aleksandr ZGURIDI [fiction, 80 mn]
1975 - Brillianty dlya diktatury proletariata (Бриллианты для диктатуры пролетариата) by Grigori KROMANOV [fiction, 151 mn]
1974 - Zerkalo (Зеркало) by Andrei TARKOVSKY [fiction, 108 mn]
1972 - Monolog (Монолог) by Ilya AVERBAKH [fiction, 100 mn]
1972 - Chetvyortyy (Четвертый) by Aleksandr STOLPER [fiction, 71 mn]
1972 - Moya zhizn (Моя жизнь) by Viktor SOKOLOV [TV film, 200 mn]
1970 - Beloruskij vokzal (Белорусский вокзал) by Andrei SMIRNOV [fiction, 101 mn]
1967 - Begushchaya po volnam (Бегущая по волнам) by Pavel LYUBIMOV [fiction, 93 mn]
1965 - Zdravstvuy, eto ya! (Здравствуй, это я!) by Frunze DOVLATIAN [fiction, 139 mn]

Awards :
People's Artist of Russia, 1996
Best actress for the film Только для сумасшедших (Only for Crazy), Bruges, 1993
Best actress for the film Только для сумасшедших (Only for Crazy), San Remo, 1991

Biography
She was born Margarita Borisovna Terekhova on August 25, 1942, in Turinsk, Sverdlovsk region, USSR (now Russia). From 1959 - 1961 she studied at Tashkent State University, then studied acting at Shchukin Theatrical School of Vakhtangov Theatre in Moscow, graduating in 1964 as an actress. Since 1964 Margarita Terekhova has been member of the troupe at Theatre of Mossoveta in Moscow.