Director,
Writer,
Producer
Born in 1951, USSR
 
Died in 2006
Valery OGORODNIKOV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Валерий ОГОРОДНИКОВ
Valeri OGORODNIKOV
From filmography
 
Director
2006 - Putina (Путина) [fiction, 100 mn]
2004 - Krasnoe nebo. chernyy sneg (Красное небо. Черный снег) [fiction, 100 mn]
1999 - Barak (Барак) [fiction]
1991 - Opyt breda lyubovnogo otcharovaniya (Опыт бреда любовного очарования) [fiction, 109 mn]
1989 - Bumazhnye glaza Prishvina (Бумажные глаза Пришвина) [fiction, 148 mn]
1986 - Vzlomshchik (Взломщик) [fiction, 90 mn]
1983 - Ya ne umeyu prikhodit vovremya (Я не умею приходить вовремя)
 
Writer
2006 - Putina (Путина) by Valery OGORODNIKOV [fiction, 100 mn]
2004 - Krasnoe nebo. chernyy sneg (Красное небо. Черный снег) by Valery OGORODNIKOV [fiction, 100 mn]
1999 - Barak (Барак) by Valery OGORODNIKOV [fiction]
1991 - Opyt breda lyubovnogo otcharovaniya (Опыт бреда любовного очарования) by Valery OGORODNIKOV [fiction, 109 mn]
 
Producer
2006 - Putina (Путина) by Valery OGORODNIKOV [fiction, 100 mn]
2004 - Krasnoe nebo. chernyy sneg (Красное небо. Черный снег) by Valery OGORODNIKOV [fiction, 100 mn]

Biography
Feature film director, scriptwriter, producer. Born on November 1st, 1951 in the town of Nizhny Tagil. Graduated from the Urals Polytechnic Institute (1974), department of direction at VGIK (1984, class of Igor Talankin). In 1975—1979 — assistant director at the Sverdlovsk film studio. Since 1984 worked at «Lenfilm» studio as a director. Director General of the «Dar-Film» company (St. Petersburg), which he himself founded in 1994. Winner of the State award of the Russian Federation (2001, for «Barrack»), award-winner of national and international film festivals.
 

commentaries
- Valerii Ogorodnikov : Fishing Season (Putina, 2007) , Eva BINDER, 2008, kinokultura.com
- Valerii Ogorodnikov: Red Sky, Black Snow (Krasnoe nebo, chernyi sneg), 2005 , Oleg SULKIN, 2006, kinokultura.com
- Кино в кино, и еще одно кино, и еще… , Sergey LAVRENTIEV, 1991, seance.ru