Director,
Writer,
Cinematographer
Born in 1988, USSR (Russia)
 
 
Aleksandr ZOLOTUKHIN
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Александр Николаевич ЗОЛОТУХИН
Aleksandr ZOLOTOUKHINE
From filmography
 
Director
2022 - Brat vo vsyom (Брат во всем) [fiction, 80 mn]
2018 - Malchik russkiy (Мальчик русский) [fiction, 72 mn]
2017 - Jizn moevo druga (Жизнь моего друга) [documentary, 22 mn]
 
Writer
2022 - Brat vo vsyom (Брат во всем) by Aleksandr ZOLOTUKHIN [fiction, 80 mn]
2018 - Malchik russkiy (Мальчик русский) by Aleksandr ZOLOTUKHIN [fiction, 72 mn]
 
Cinematographer
2015 - Liogkaya vina (Легкая вина) by Malika MUSAEVA [fiction, 22 mn]
2015 - Schastlivaya semia (Счастливая семья) by Tina MASTAFOVA [fiction, 22 mn]
2013 - Schastlivy blizkie nashi (Счастливы близкие наши) by Gadzhimurad EFENDIEV [documentary, 7 mn]
 
Site : IMDb

Awards :
Malchik russkiy :
Discovery of the year, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2020
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2019
Best first film, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2019

Biography
Born in Zaporozhye in the former Soviet Union, now Zaporizhzhia in Ukraine, in 1988. He first took a degree in computer science and subsequently graduated from a directing workshop run by Alexander Sokurov. His debut film A Russian Youth screened in the 2019 Berlinale Forum. He lives and works in Saint Petersburg.
https://www.berlinale.de/en/
 

commentaries
- «Мальчик русский» — Безымянный пассажир ковчега Михаил ЩУКИН, 2020, seance.ru
- Aleksandr Zolotukhin: A Russian Youth (Mal’chik russkii, 2019) , Birgit BEUMERS, 2019, Kinokultura
- «Мальчик русский»: Мир на ощупь Georges NIVAT, 2019, seance.ru
- «Une jeunesse russe», une vision émouvante de la Première Guerre mondiale Oxana BOBROVITCH, 2019, Sputnik
- RUSSIA BEYOND : Cinq films russes sortis 2019 que vous devez à tout prix regarder IOULIA CHAMPOROVA, 2019, RUSSIA BEYOND
- Russia Beyond: Sept blockbusters historiques russes sortis en 2019 à voir au plus vite Boris EGOROV, 2019, RUSSIA BEYOND