Director,
Writer,
Cinematographer,
Editor,
Producer
Born in 1964, USSR (Belarus)
 
 
Sergey LOZNITSA
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Сергей Владимирович ЛОЗНИЦА
Sergueï LOZNITSA
From filmography
 
Director
2021 - Babiy Yar. Kontekst (Бабий Яр. Контекст)
2019 - Gosudarstvennyje Pokhorony (Государственные Похороны) [documentary, 135 mn]
2018 - Donbass (Донбасс) [fiction, 110 mn]
2018 - Protses (Процесс) [documentary, 125 mn]
2017 - Krotkaya (Кроткая) [fiction, 160 mn]
2017 - Den pobedy (День Победы) [documentary]
2016 - Austerlitz (Аустерлиц) [documentary, 94 mn]
2015 - Sobytie (Событие) [documentary, 74 mn]
2014 - Maidan (Майдан) [documentary, 130 mn]
2014 - Staroe evreyskoe kladbische (Старое еврейское кладбище) [documentary, 20 mn]
2014 - Reflections (Mosty Sarajevo) (Reflections (Мосты Сараево)) [documentary, 17 mn]
2013 - Pismo (Письмо) [documentary, 20 mn]
2012 - V tumane (В тумане) [fiction, 127 mn]
2012 - Chudo Svyatogo Antoniya (Чудо Cвятого Антония) [documentary, 40 mn]
2010 - Schastye (Счастье мое) [fiction, 127 mn]
2008 - Predstavlenie (Представление) [documentary, 83 mn]
2008 - Severnyy svet (Северный свет) [documentary, 52 mn]
2006 - Artel (Артель) [documentary, 30 mn]
2005 - Blokada (Блокада) [documentary, 52 mn]
2004 - Fabrika (Фабрика) [documentary, 30 mn]
2003 - Peyzazh (Пейзаж) [documentary, 60 mn]
2002 - Portret (Портрет) [documentary, 28 mn]
2001 - Poselenie (Поселение) [documentary, 77 mn]
2000 - Polustanok (Полустанок) [documentary, 25 mn]
1998 - Zhizn, osen (Жизнь, осень) [documentary, 34 mn]
1996 - Sevodnya my postroim dom (Сегодня мы построим дом) [documentary, 28 mn]
1990 - Katafalk (Катафалк) [fiction, 72 mn]
 
Writer
2019 - Gosudarstvennyje Pokhorony (Государственные Похороны) by Sergey LOZNITSA [documentary, 135 mn]
2018 - Donbass (Донбасс) by Sergey LOZNITSA [fiction, 110 mn]
2017 - Krotkaya (Кроткая) by Sergey LOZNITSA [fiction, 160 mn]
2016 - Austerlitz (Аустерлиц) by Sergey LOZNITSA [documentary, 94 mn]
2015 - Sobytie (Событие) by Sergey LOZNITSA [documentary, 74 mn]
2013 - Pismo (Письмо) by Sergey LOZNITSA [documentary, 20 mn]
2012 - V tumane (В тумане) by Sergey LOZNITSA [fiction, 127 mn]
2012 - Chudo Svyatogo Antoniya (Чудо Cвятого Антония) by Sergey LOZNITSA [documentary, 40 mn]
2010 - Schastye (Счастье мое) by Sergey LOZNITSA [fiction, 127 mn]
2008 - Predstavlenie (Представление) by Sergey LOZNITSA [documentary, 83 mn]
2008 - Severnyy svet (Северный свет) by Sergey LOZNITSA [documentary, 52 mn]
2005 - Blokada (Блокада) by Sergey LOZNITSA [documentary, 52 mn]
2003 - Peyzazh (Пейзаж) by Sergey LOZNITSA [documentary, 60 mn]
2002 - Portret (Портрет) by Sergey LOZNITSA [documentary, 28 mn]
2001 - Poselenie (Поселение) by Sergey LOZNITSA [documentary, 77 mn]
2000 - Polustanok (Полустанок) by Sergey LOZNITSA [documentary, 25 mn]
 
Cinematographer
2016 - Austerlitz (Аустерлиц) by Sergey LOZNITSA [documentary, 94 mn]
2014 - Maidan (Майдан) by Sergey LOZNITSA [documentary, 130 mn]
2012 - Chudo Svyatogo Antoniya (Чудо Cвятого Антония) by Sergey LOZNITSA [documentary, 40 mn]
 
Editor
2018 - Protses (Процесс) by Sergey LOZNITSA [documentary, 125 mn]
2014 - Maidan (Майдан) by Sergey LOZNITSA [documentary, 130 mn]
2005 - Blokada (Блокада) by Sergey LOZNITSA [documentary, 52 mn]
2004 - Fabrika (Фабрика) by Sergey LOZNITSA [documentary, 30 mn]
1996 - Sevodnya my postroim dom (Сегодня мы построим дом) by Sergey LOZNITSA , Marat MAGAMBETOV [documentary, 28 mn]
 
Producer
2016 - Austerlitz (Аустерлиц) by Sergey LOZNITSA [documentary, 94 mn]
2015 - Sobytie (Событие) by Sergey LOZNITSA [documentary, 74 mn]
2014 - Maidan (Майдан) by Sergey LOZNITSA [documentary, 130 mn]
2014 - Staroe evreyskoe kladbische (Старое еврейское кладбище) by Sergey LOZNITSA [documentary, 20 mn]
 
Sites : IMDb, Chapaev.media

Author :

Awards :
Sobytie :
Best documentary, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2016
V tumane :
First prize, Trieste Film Festival, Trieste (Italy), 2013
Best directing, Festival ''Cinema and literature'', Gatchina (Russia), 2013
FIPRESCI Prize, Festival de Cannes, Cannes (France), 2012
First prize, International Film Festival Tarkovski, Ivanovo (Russia), 2012
First prize, Yerevan International Film Festival "Golden Apricot", Yerevan (Armenia), 2012
Schastye :
Best Screenplay, Film Festival of CIS countries, Latvia, Lithuania, Estonia "Kinoshock", Anapa (Russia), 2010
Best directing, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2010
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2010
First prize, Kyiv International Film Festival 'Molodist', Kiev (Ukraine), 2010
Best first film, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2010
Artel :
Best documentary, Karlovy Vary International Film Festival, Karlovy Vary (Czech Republic), 2007
Blokada :
Best documentary, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2005
Peyzazh :
Grand prix au Festival du film de Bruxelles, 2003

Biography
Sergey Loznitsa was born September 5th, 1964 in the city of Baranovitchi, in Belarus. At that time Belarus was part of the Soviet Union.
Later Sergey’s family moved to Kiev, Ukraine, where Sergey finished high school.
In 1981 Sergey applied and was admitted to Kiev Polytechnic Institute, with the major in applied mathematic and control systems.
In 1987 he graduated with a degree in engineering and mathematics.
From 1987 through 1991 Sergey was employed as a scientist at the Institute of Cybernetics. He was involved in the development of expert systems, artificial intelligence, and decision-making processes.
In addition to his main job, Sergey worked as a translator from Japanese.
During that time Sergey developed a strong interest in cinematography, and in 1991 he applied to Russian State Institute of Cinematography, in Moscow.
After passing a very vigorous selection process, Sergey was admitted to the Institute. He studied in the studio of Nana Dzhordzhadze.
In 1997 Sergey graduated with honors with the major in movie production and direction.
From 2000 he produces works in the Studio of Documentary Films in St.Petersburg.
In 2000 he was awarded "Nipkov program" grant in Berlin.
In 2001 Sergey immigrated with his wife and two daughters to Germany.

Source : www.loznitsa.com/
 

commentaries
- Babi Yar. Contexte, le film de Loznitsa au Festival de Cannes ATOMS & VOID, 2021, Facebook / ATOMS & VOID
- Avec de rares archives, un Ukrainien nous force à regarder Babyn Yar en face , Sergey LOZNITSA, 2021, fr.timesofisrael.com
- Back in the USSR : les documentaires d’archives de Sergei Loznitsa Carlos SOLANO, 2021, revue24images.com
- « State Funeral », sur Arte.tv : Staline est mort, le spectacle peut commencer Alain CONSTANT, 2020, Le Monde
- « Sergueï Loznitsa, déchiffrer le monde » , Eugénie ZVONKINE, 2020, Cahiers du cinéma n° 762, janvier 2020, p. 82-83
- СЕРГЕЙ ЛОЗНИЦА СОЗДАСТ ДОКУМЕНТАЛЬНЫЙ ПРОЕКТ [Бабий Яр. Контекст] ДЛЯ МЕМОРИАЛЬНОГО ЦЕНТРА 2020, babynyar.org
- Hommage ou critique, un documentaire sur Staline divise en Russie Daniel VALLOT, 2020, RFI
- Interview de Sergueï Loznitsa : « Un bref instant et l’on comprend tout » , Sergey LOZNITSA, Juliana BARAZER, 2020, regard-est.com
- Sergeï Loznitsa, prix Nobel de l'Après ? et Interview de Loznitsa , Joël CHAPRON, 2020, Positif
- Sergei Loznitsa: State Funeral (2019) , Birgit BEUMERS, 2020, Kinokultura
- SERGUEÏ LOZNITSA L’Intégrale [Centre Pompidou du 8 janvier au 9 mars 2020] 2020, Centre Pompidou
- SERGUEÏ LOZNITSA , Sergey LOZNITSA, Mathieu LERICQ, 2020, debordements.fr
- Sergueï Loznitsa revisite les funérailles de Staline François EKCHAJZER, 2020, Telerama
- Le Procès, un film de Sergueï Loznitsa 2019, film-documentaire.fr
- Director Sergei Loznitsa on digging through Soviet archives and the challenge of dissecting the past Andrew Northrop, 2019, The Calvert Journal
- Сергей Лозница : 'Надо сказать всю правду до конца' Nadezhda Sikorskaya, 2019, nashagazeta.ch
- La Presse a vu… State Funeral de Sergueï Loznitsa André DUCHESNE, 2019, lapresse.ca
- Sergei Loznitsa: The Trial (Protsess, 2018) Oksana SARKISOVA, 2019, Kinokultura
- Donbass: l'Ukrainien Sergei Loznitsa signe un film de guerre, beau, tragique et violent Olivier DELCROIX, 2018, Le Figaro
- Une femme douce (Кроткая) ... dans un monde de brutes Emmanuel GRYNSZPAN, 2018, SUR LES ECRANS RUSSES
- «Мыслящий зритель или был расстрелян, или находился на пути к расстрелу» Режиссер Сергей Лозница — о фильме «Процесс», документальной хронике суда над «вредителями» в 1930 году Антон ДОЛИН, 2018, meduza.io
- BERLINALE 2018 Forum Critique : Victory Day [Sergueï Loznitsa] Kaleem AFTAB, 2018, cineuropa.org
- Канны-2018: «Донбасс» Сергея Лозницы Василий СТЕПАНОВ, 2018, seance.ru
- Sergei Loznitsa: A Gentle Creature (Krotkaia, 2017) Anna NIEMAN, 2018, Kinokultura
- Sergei Loznitsa: Donbass (2018) , Birgit BEUMERS, 2018, kinokultura
- Sergei Loznitsa: Victory Day (Den’ pobedy, 2018) Ivan CHUVILIAEV, 2018, Kinokultura
- Austerlitz Sergueï Loznitsa Claire LASOLLE, 2017, Hors Champ
- Une femme douce (Cannes 2017) - la critique du film Alexandre JOURDAIN, 2017, Avoir-Alire
- « Une femme douce » : humiliée et offensée dans l’enfer postsoviétique Jacques MANDELBAUM, 2017, Le Monde
- «Austerlitz», un joyau au festival Cinéma du réel Jean-Michel FRODON, 2017, slate.fr
- Рецензия на фильм «Кроткая» Дмитрий МОЛЧАНОВ, 2017, kinomania.ru
- Le re-montage dans le cinéma soviétique , François ALBERA, 2017, Décadrages
- Sergei Loznitsa, pathologiste d’un grand corps malade Thomas SOTINEL, 2017, Le Monde
- Sergei Loznitsa: Austerlitz (2016) Christine ENGEL, 2017, Kinokultura
- Maïdan, de Sergei Loznitsa : l'Histoire en pleine place Aurélien FERENCZI, 2014, telerama.fr
- HIC ET NUNC. [à propos du film Maidan de Sergueï Loznitsa] Arnaud HEE., 2014, critikat.com
- Dans la brume. Romain CHARBON, 2013, lesinrocks.com
- Dans la brume Samuel DOUHAIRE, 2013, telerama.fr
- Dans la brume : entre sainteté et abjection, un thriller méditatif sur la seconde guerre mondiale Isabelle REGNIER, 2013, lemonde.fr
- Dans la brume, la contusion des sentiments , Gerard LEFORT, 2013, liberation.fr
- Letter. Sergei Loznitsa Sébastien MAGNIER, 2013, blog.cinemadureel.org/
- «В тумане». Фильм Сергея Лозницы О концептуальных различиях между повестью Быкова и фильмом Лозницы , Mikhail LEMKHIN, 2013, chayka.org
- Sergei Loznitsa: In the Fog (V tumane, 2012) , Denise YOUNGBLOOD, 2013, kinokultura.com
- "Пока не понят механизм войны, история будет повторяться" Сергей Лозница о своем фильме в программе Каннского фестиваля 2012, kommersant.ru
- In the Fog, jeux de Lazare Didier PÉRON, 2012, liberation.fr
- In The Fog Fionnuala HALLIGAN, 2012, screendaily.com
- Cinéma Russe : Anguelina NIKONOVA - Andreï ZVIAGUINTSEV [Enregistrement sonore] 2012, franceinter.fr
- Жоэль Шапрон : "Похоже, что Россия наконец решила заняться экспортом своих фильмов" 2012, kinoglaz.fr
- Капитуляция перед повестью [О фильме В тумане Сергея Лозницы] , Mikhail TROFIMENKOV, 2012, kommersant.ru
- Сергей Лозница: Я всюду вью себе гнезда Интервью с режиссером о фильме В тумане и о замысле фильма "Бабий яр" ("Труд") 2012, trud.ru
- Честное партизанское [О фильме В тумане Сергея Лозницы] , Irina LIUBARSKAIA, 2012, itogi.ru
- Joël Chapron : "La Russie semble avoir enfin décidé de prendre en main l’exportation de ses films" 2012, kinoglaz.fr
- La Russie au festival de Cannes 2012 avec Dans la brume 2012, russie.aujourdhuilemonde.com
- Счастье мое Репортаж из построенного дома , Mikhail LEMKHIN, 2011, Чайка, Seagull Magazine
- Радикальное кино , Andrei PLAKHOV, 2010, seance.ru
- Сергей Лозница закончил съемки фильма Счастье мое 2010, kinote.info
- L’âme russe a la peau rude [Au sujet du film My Joy] 2010, Michel Guilloux, humanite.fr
- Sergeï Loznitsa, la science et la fiction [A propos du film My Joy] Didier PÉRON, 2010, next.liberation.fr
- Sergei Loznitsa : My Joy (Schast’e moe, 2010) , Peter HAMES, 2010, kinokultura.com
- Sergei Loznitsa : The Siege (Blokada, 2006) , Polina BARSKOVA, 2009, kinokultura.com
- Труды и дни [О фильме Представление Сергея Лозницы ] , Vasili_3 STEPANOV, 2008, seance.ru
- Blocus (Le Siège) [Blocade de Sergueï Loznitsa] Aurélien VERNHES-LERMUSIAUX, 2006, imagesdocumentaires.fr