Director,
Writer,
Actor,
Cinematographer,
Production designer
Born 1957, USSR (Russia)
 
 
Sergey DEBIZHEV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Сергей Геннадьевич ДЕБИЖЕВ
Sergueï DEBIJEV
Filmography (extracts)
 
Director
2020 - Celestial Crimea (Крым небесный) [documentary, 87 mn]
2017 - A hellish chaos. (Раскаленный хаос) [documentary, 110 mn]
2014 - The Last Knight of the Empire (Последний рыцарь империи) [documentary, 80 mn]
2013 - Russian dream (Русский сон) [documentary, 52 mn]
2009 - The Golden Mean (Золотое сечение) [fiction, 95 mn]
2009 - Opera "Rusalka" (The Little Mirmaid). Antonin Dvorjak (Опера «Русалка». Антонин Дворжак) [documentary, 26 mn]
1992 - Two captains-2 (Два капитана-2) [fiction, 68 mn]
1989 - Golden Dream (Золотой сон) [documentary, 40 mn]
 
Writer
2020 - Celestial Crimea (Крым небесный) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 87 mn]
2017 - A hellish chaos. (Раскаленный хаос) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 110 mn]
2016 - Hymn to the great city (Гимн великому городу) by Andrei EFIMOV [documentary, 50 mn]
2013 - Russian dream (Русский сон) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 52 mn]
2009 - The Golden Mean (Золотое сечение) by Sergey DEBIZHEV [fiction, 95 mn]
2009 - Opera "Rusalka" (The Little Mirmaid). Antonin Dvorjak (Опера «Русалка». Антонин Дворжак) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 26 mn]
1992 - Two captains-2 (Два капитана-2) by Sergey DEBIZHEV [fiction, 68 mn]
 
Actor
1997 - Brother (Брат) by Aleksey BALABANOV [fiction, 96 mn]
 
Cinematographer
2017 - A hellish chaos. (Раскаленный хаос) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 110 mn]
2014 - The Last Knight of the Empire (Последний рыцарь империи) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 80 mn]
2013 - Russian dream (Русский сон) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 52 mn]
2009 - Opera "Rusalka" (The Little Mirmaid). Antonin Dvorjak (Опера «Русалка». Антонин Дворжак) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 26 mn]
 
Production designer
2009 - The Golden Mean (Золотое сечение) by Sergey DEBIZHEV [fiction, 95 mn]
1986 - Empire (Ампир) by Alexandre SOKUROV [fiction, 35 mn]
1986 - Elegy (Элегия) by Alexandre SOKUROV [documentary, 30 mn]
1984 - The Evening Sacrifice (Жертва вечерняя) by Alexandre SOKUROV [documentary, 20 mn]
1982 - And Nothing More (И ничего больше) by Alexandre SOKUROV [documentary, 70 mn]
1978 - Maria / Peasant Elegy (Мария) by Alexandre SOKUROV [documentary, 41 mn]

Other films
Director :
1988 - «Жажда» (Thirst), musical, 10mn.
1988 - «Ты успокой меня» (Ty uspokoy menya), musical, 10 mn.
1988 - «Золотой сон» (Golden Dream), doc., 40 mn
1990 - «Красное на красном» (Red on red), doc., 50 mn.
1992 - «Двуликий Янус» (Dvulikiy Janus), doc., 26 mn.
1993 - «Комплекс невменяемости» (Complex of Diminished
Responsibility), doc., 30 мn.
1994 - «Московская октябрьская» (Moskovskaya oktyabrskaya), musical, 4 mn.
1995 - «Карфаген» (Karfagen), TVfilm, 26 mn.
1996 - «Любовь» (Love), musical, 4 mn.
1997 - «Полярники» (Polyarniki) , «15 баб» (15 bab), musical, 4 mn.
1997 - «Москва» (Moscow), musical, 4mn.
1998 - «Мой храм» (My Temple), musical, 5 mn
1999 - «1812» 18 mn.
2002 - «В реальном времени» (In real time ), doc., 13 mn.
2003 - «Индия в реальном времени» (India in real time), doc., 36 mn.
2005 – «В реальном времени» (Индия. Иерусалим. Камбоджа.), (In real time. Italy, Jerusalem, Cambodia), doc.
2006 – «В реальном времени» (Италия. Тайланд. Испания), ( In real time. Italy, Tailland), doc.
2010 - Михайловский театр – сокровище Петербурга («Шедевры мирового искусства»)
( The Mikhailov theatre: a St Petersburg treasure (“Masterpieces of World art”)
2010 - Oпера «русалка». Aнтонин Дворжак («Шедевры мирового искусства») (The Opera “Rusalka”. Anton Dvorak (“Masterpieces of World art”))


Awards :
The Last Knight of the Empire :
First prize, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2015

Biography
Film director. Born on 1 august 1957.
He studied classical art and art criticism at the tauride art school and at the Mukhina artistic and industrial academy (st. petersburg).
In the 1970s and 1980s he actively engaged in design, graphic design, painting and art history. He taught composition at the Serov art school. since 1987 he works in experimental and documentary cinema, and has made several music clips.
Source : kinotavr.ru
 

Commentaries and bibliography
- Two Captains II [Два капитана-2ь вшкусещк : Sergey DEBIZHEV] , Natalia RYABCHIKOVA, 2012, rusfilm.pitt.edu
- Camp Cinema : Russian Style 2012, rusfilm.pitt.edu
- Кинокэмп по-русски , Andrew CHAPMAN, 2012,
- 32ème Festival international du film de Moscou (17-26 juin 2010) , Nicole MIGAULT, 2010, kinoglaz.fr
- Гламур, Будда и масоны - Золотое сечение, режиссер Сергей Дебижев , Anjelika ARTYUKH, 2010, Искусство кино, 8
- Sergei Debizhev :The Golden Mean (Zolotoe sechenie, 2010) , Sonia TROSHINA, 2010, kinokultura.com