Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor,
Producer
 
Born 1955, USSR
 
 

Aleksandr BASHIROV

Александр Николаевич БАШИРОВ
Aleksandr BACHIROV

Filmography (extracts)
 
Director
2006 - Wolf (Волк) [fiction, 70 mn]
2005 - Lyudi-Volki (Люди-волки)
1999 - Belgrad, Belgrad (Белград, Белград) [documentary]
1998 - The Iron Heel of Oligarchy (Железная Пята Олигархии) [fiction, 70 mn]
1987 - Oda k radosti (Ода к радости) [fiction, 29 mn]
1986 - Outsider (Аутсайдер) [fiction, 29 mn]
 
Writer
2006 - Wolf (Волк) by Aleksandr BASHIROV , Tamás TOTH [fiction, 70 mn]
2005 - Lyudi-Volki (Люди-волки)
1998 - The Iron Heel of Oligarchy (Железная Пята Олигархии) by Aleksandr BASHIROV [fiction, 70 mn]
 
Actor
2017 - Lalay-Balalay (Лалай-Балалай) by Ruslan BRATOV [fiction, short film]
2017 - Thawed carp (Карп отмороженный) by Vladimir KOTT [fiction, 101 mn]
2016 - Harms (Хармс) by Ivan BOLOTNIKOV [fiction, 95 mn]
2016 - The man from the future (Человек из будущего) by Roman ARTEMYEV [75 mn]
2015 - Kartina maslom (Картина маслом) by Valery IBRAGIMOV , Aleksandr MOSIN , Oleg TAKTAROV [fiction, 82 mn]
2015 - The land of Oz (Страна Оз) by Vasili SIGAREV [100 mn]
2013 - Chapaev, Chapaev (Чапаев, Чапаев) by Viktor TIKHOMIROV [fiction, 105 mn]
2013 - Dreams (Дримс) by Anton SUKHAREV [fiction, 90 mn]
2012 - Rzhevsky against Napoleon (Ржевский против Наполеона) by Marius WEISBERG [fiction, 95 mn]
2012 - Martsefal (Марцефаль) by Sergey KALVARSKY , Valery SPIRIN [fiction, 76 mn]
2012 - Razvedbat (Разведбат) by Viktor ZHURAVLYOV [fiction]
2011 - Indifference (Безразличие) by Oleg FLYANGOLTS [fiction, 82 mn]
2010 - The Edge (Край) by Aleksey UCHITEL [fiction, 110 mn]
2010 - Igla remake (Игла ремикс) by Rashid NUGMANOV [fiction]
2009 - 2-Assa-2 (2-Асса-2) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 120 mn]
2009 - Samyy luchiy film 2 (Самый лучший фильм 2) by Oleg FOMIN [fiction, 80 mn]
2009 - The Ugra Khanty Saga (Красный лёд. Сага о хантах Югры) by Oleg FESENKO [fiction, 90 mn]
2009 - Belka and Strelka. Star Dogs (Белка и Стрелка. Звёздные собаки) by Inna EVLANNIKOVA , Svyatoslav USHAKOV [animation, 85 mn]
2008 - The Elder Wife (Старшая жена) by Ivan SOLOVOV [fiction, full length film]
2008 - The Gift to Stalin (Подарок Сталину) by Rustem ABDRASHEV [fiction, 97 mn]
2007 - Two in one (Два в одном) by Kira MURATOVA [fiction, 124 mn]
2007 - Freight 200 / Cargo 200 (Груз 200) by Aleksey BALABANOV [fiction, 100 mn]
2007 - Father (Отец) by Ivan SOLOVOV [fiction, 82 mn]
2007 - Full Breath (Полное дыхание) by Valery PENDRAKOVSKI [fiction, 108 mn]
2007 - Otryv po polnoy (Отрыв по полной) by Stanislav MAREYEV [fiction, 85 mn]
2007 - 18-14 (18-14) by Andres PUUSTUSMAA [fiction, 95 mn]
2007 - Antidur (Антидурь) by Vladimir SHCHEGOLKOV [fiction, 90 mn]
2007 - Leningrad. Gorod Zhivykh (Ленинград. Город живых) by Aleksandr BURAVSKY [TV serial, 208 mn]
2006 - Den deneg (День денег) by Aleksey RUDAKOV [fiction, 108 mn]
2006 - Nobody Knows Sex (Никто не знает про секс) by Aleksey GORDEYEV [fiction, 95 mn]
2006 - Piter FM (Питер FM) by Oxana BYCHKOVA [fiction, 90 mn]
2006 - Fat Stupid Rabbit (Тупой жирный заяц) by Slava ROSS [fiction, 90 mn]
2006 - Wolf (Волк) by Aleksandr BASHIROV , Tamás TOTH [fiction, 70 mn]
2005 - 9th Company (9 рота) by Fyodor BONDARCHUK [fiction, 130 mn]
2005 - Blind Man's Bluff (Жмурки) by Aleksey BALABANOV [fiction, 105 mn]
2005 - Mama ne goruï 2 (Мама не горюй 2) by Maksim PEZHEMSKY [fiction, 105 mn]
2005 - Gibel imperii (Гибель империи) by Vladimir KHOTINENKO [fiction, TV serial, 520 mn]
2005 - Uboynaya sila 6 (Убойная сила 6) by Ulyana SHILKINA [TV serial]
2005 - Master i Margarita (Мастер и Маргарита) by Vladimir BORTKO [TV serial]
2004 - Listener (Слушатель) by Vladimir ZAJKIN [fiction, 94 mn]
2003 - The Well (Колодец) by Tatyana GLADKAYA [fiction, short film]
2002 - The Bear's Kiss (Медвежий поцелуй) by Sergey BODROV [fiction, 92 mn]
2002 - Chekhovian Motifs (Чеховские мотивы) by Kira MURATOVA [fiction, 120 mn]
2001 - Poisons or the World History of Poisoning (Яды или Всемирная история отравлений) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 106 mn]
2001 - Down House (Даун Хаус) by Roman KACHANOV jr. [fiction, 95 mn]
2001 - Mechanical Suite (Механическая сюита) by Dmitriy MESKHIEV [fiction, 100 mn]
2001 - Sisters (Сестры) by Sergey BODROV (jr.) [fiction, 85 mn]
2001 - Smessitel (Смеситель)
1999 - Belgrad, Belgrad (Белград, Белград) by Aleksandr BASHIROV [documentary]
1998 - The Iron Heel of Oligarchy (Железная Пята Олигархии) by Aleksandr BASHIROV [fiction, 70 mn]
1997 - Mama ne goruy (Мама не горюй) by Maksim PEZHEMSKY [fiction, 82 mn]
1997 - Khrustalyov, My Car ! (Хрусталев, машину !) by Aleksey GERMAN [fiction, 137 mn]
1993 - Over the Dark Water (Над темной водой) by Dmitriy MESKHIEV [fiction, 96 mn]
1991 - An Independent Life (Самостоятельная жизнь) by Vitali KANEVSKY [fiction, 104 mn]
1991 - A House Under a Starry Sky (Дом под звездным небом) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 121 mn]
1989 - Black Rose - Symbol of Grief, Red Rose - Symbol of Love (Черная роза - эмблема печали, красная роза - эмблема люб) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 140 mn]
1988 - Asa (Асса) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 153 mn]
1988 - The fountain (Фонтан) by Yuri MAMIN [fiction, 104 mn]
1988 - Igla (Игла) by Rashid NUGMANOV [fiction, 81 mn]
1986 - Other People’s White and Motley Pidgeons (Чужая Белая и Рябой) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 99 mn]
 
Producer
1998 - The Iron Heel of Oligarchy (Железная Пята Олигархии) by Aleksandr BASHIROV [fiction, 70 mn]

Awards :
The Iron Heel of Oligarchy :
Prix de la presse au Festival "Vive le cinéma de Russie" de Saint-Pétersbourb, 1998
Prix spécial de le Guilde des critiques et historiens du cinéma au Festival "Une fenêtre sur l'Europe", 1998
Prix de la FIPRESCI au Festival "Kinotavr", 1998
Prix du meilleur film européen au Festival d'Alexandrrie, 1999
Grand prix, Prix du meilleur rôle masculin (Aleksandr Bachirov) et Prix spécial du jury au Festival "Littérature et cinéma" à Gatchina, 1999

Biography
Actor, director. Born in 1955. Studied by correspondence at the Tumen University at the department of Russian language and literature. Graduated from the department of directing at VGIK (did not receive the diploma, 1990, feature film and TV class of Anatoly Vasilyev; the first two years studied in the class of Igor Talankin). In 1990—1991 studied in «Berhov-Studio» (New-York, acting class of Laurence Arancio). Began his acting career in 1986. Acted in more than 20 movies. In 1996 set up the «Deboshir-Film- Studio». Creative manager and professor at the acting and directing workshop with the studio. In 1998 the studio produced his feature-length debut «The Iron Heel of Oligarchy». The founder of the International festival of independent cinema in St. Petersburg (1998), of the Centre of Independent Film and Video.
 

Commentaries and bibliography
- Tamás Tóth (and Aleksandr Bashirov) : Wolf (Volk / Farkas , 2006) 2008, Emma Helena ČULIK, kinokultura.com
 
 
Your remarks