Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer
 
Born 1963, USSR (Georgia)
 
 

Georgi PARAJANOV

Георгий ПАРАДЖАНОВ
Gueorgui PARADJANOV

Filmography (extracts)
 
Director
2012 - Everybody's gone (Все ушли) [fiction, 120 mn]
2010 - Prima (Прима) [documentary, 42 mn]
2009 - Put (Путь) [documentary, 23 mn]
2004 - I Died in Childhood... (Я умер в детстве...) [documentary, 51 mn]
2000 - I Am a Seagull (Я - чайка) [documentary, 39 mn]
 
Writer
2012 - Everybody's gone (Все ушли) by Georgi PARAJANOV [fiction, 120 mn]
2010 - Moscow, I love you (Москва, я люблю тебя!) by Different Directors [fiction, 110 mn]
2010 - Prima (Прима) by Georgi PARAJANOV [documentary, 42 mn]
2009 - Put (Путь) by Georgi PARAJANOV [documentary, 23 mn]
2000 - I Am a Seagull (Я - чайка) by Georgi PARAJANOV [documentary, 39 mn]
 
Co-Director
2010 - Moscow, I love you (Москва, я люблю тебя!) by Different Directors [fiction, 110 mn]

Other films
2008 - Московские истории (Moskovskoe istorii / Hitoires moscovites), 5 min.
2007 - Дети Адама (Deti Adama / Enfants d’Adam), doc., 50 min.
2005 - Да будут дни наши длинными (Da budut dni nashi dlinnymi / Nos jours seront longs), short film
2004 - Синемафония 7-й симфонии Шостаковича (Cinemafoniya 7-simfonii Shotakovitcha), doc.
2003 - Россия... Вера... Армия...(Rossiya … Vera … Armiya … / Russie … Foi … Armée), doc.
1993 – Джадо (Dzhado), short film
1991 - Сезон похорон (Sezon pokhoron / La Saison des enterrements)

Awards :
Everybody's gone :
Golden Award, First Russian Films, International debut film festival, Khanty Mansiysk (Russia), 2013
First prize, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2012
Best first film, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2012
Best first film, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2012
I Died in Childhood... :
Prix du Festival international des droits de l'homme "Stalker", Moscou, 2004

Biography
No English biography available !
 
Né le 9 août 1963.
A terminé ses études à l'Institut de l'art théâtral de Tbilissi en 1983. Parallèlement il a fait des études à l'Institut Pouchkine de Tbilissi dans la faculté de littérature. En 1994, il termine des études à la faculté de réalisation du VGIK

Родился в Тбилиси 9 августа 1963 г. Закончил Тбилисский театральный институт в 1983 г.; параллельно учился в институте им. Пушкина г. Тбилиси на факультете литературы (мастерская Нодара Думбадзе). Как режиссер поставил 6 спектаклей (г. Тбилиси). Прошел курс Римской киноакадемии (1992 г.). Артист театра «Современник» с 1988 по 1990 г. Будучи уже сценаристом, в 1994 г. окончил режиссерский факультет ВГИК (мастерская Владимира Наумова).

Your remarks