Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer
 
Born 1905, Russia
 
Died 1972

Tatyana LUKASHEVICH

Татьяна Николаевна ЛУКАШЕВИЧ
Tatiana LOUKACHEVITCH

Filmography (extracts)
 
Director
1964 - Magic Isle (Остров Колдун) [fiction, 68 mn]
1962 - A Clever Move (Ход конем) [fiction, 82 mn]
1960 - A Blind Musician (Слепой музыкант) [fiction, 80 mn]
1959 - Ahead to the Dawn (Заре навстречу) [fiction, 98 mn]
1957 - They Met on the Way (Они встретились в пути) [fiction]
1956 - The Wings (Крылья) [fiction]
1954 - Certificate of Education (Аттестат зрелости) [fiction, 106 mn]
1953 - Bride with a dowry (Свадьба с приданым) [fiction, 124 mn]
1953 - Anna Karenina (Анна Каренина) [fiction, 165 mn]
1952 - The Dance Teacher (Учитель танцев) [fiction, 146 mn]
1939 - The Foundling (Подкидыш) [fiction, 76 mn]
1937 - Gavroche (Гаврош) [fiction, 75 mn]
1934 - Spring Days (Весенние дни) [fiction, 87 mn]
1929 - The Crime of Ivan Karavayev (Преступление Ивана Караваева) [fiction]
 
Writer
1956 - The Wings (Крылья) by Tatyana LUKASHEVICH , Konstantin ZUBOV [fiction]
1953 - Bride with a dowry (Свадьба с приданым) by Tatyana LUKASHEVICH , Boris RAVENSKIKH [fiction, 124 mn]
1936 - The Happy Shift (Счастливая смена) by Vladimir YURENEV [fiction, 78 mn]
1929 - The Crime of Ivan Karavayev (Преступление Ивана Караваева) by Tatyana LUKASHEVICH [fiction]

Biography
No English biography available !
 
Tatiana Loukachevitch est née le 21 novembre 1905 et décédée le 2 mars 1972.
En 1927, elle termine ses études au VGIK (Institut national du cinéma qui alors se nommait GTK) A partir de 1927 travaille comma assistant réalisateur puis comme réalisateur au studio Mezhrabkomfilm. A partir de 1932 elle travaille comme réalisateur au studio Souzkino (qui deviendra Mosfilm).
Outre ses longs métrages de fiction, Tatiana Loukachevitch a aussi réalisé des documentaires parmi lesquels Ukhod za Bolnymi («Уход за больными»), Voyna imperialisticheskoy voyne («Война империалистической войне»), Sovetskaya Chuvashiya («Советская Чувашия»).

21 ноября 1905, Екатеринослав — 2 марта 1972. В 1927 году окончила режиссёрский факультет ГТКа (ВГИК).
С 1927 года — ассистент режиссёра, затем — режиссёр киностудии «Межрабпомфильм», с 1932 года — режиссёр киностудии «Союзкино» (Москва).
Режиссёр ряда документальных и научно-популярных фильмов: «Уход за больными», «Война империалистической войне», «Советская Чувашия».
Похоронена на Востряковском кладбище в Москве.
Source : kino-teatr.ru

Your remarks