Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor
 
Born 1924, Georgia
 
Died 1990

David ABASHIDZE

Давид АБАШИДЗЕ
David ABACHIDZE
Also : Dodo ABACHIDZE

Filmography (extracts)
 
Director
1988 - Ashik-Kerib (Ашик-Кериб) [fiction, 78 mn]
1984 - Legenda o Suramskoy kreposti (Легенда о Сурамской крепости) [fiction, 88 mn]
1976 - Georgian rhythms (Грузинские ритмы) [fiction]
 
Writer
1976 - Georgian rhythms (Грузинские ритмы) by David ABASHIDZE [fiction]
 
Actor
1988 - Ashik-Kerib (Ашик-Кериб) by David ABASHIDZE , Sergey PARADZHANOV [fiction, 78 mn]
1984 - Legenda o Suramskoy kreposti (Легенда о Сурамской крепости) by David ABASHIDZE , Sergey PARADZHANOV [fiction, 88 mn]
1977 - The Tree of Desire / The Wishing Tree (Древо желания) by Tengiz ABULADZE [fiction, 107 mn]
1975 - Pervaya Lastochka (Первая ласточка) by Nana MCHEDLIDZE [fiction, 77 mn]
1973 - Melodies of the Veriyski quarter (Мелодии верийского квартала) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 98 mn]
1972 - Kogda zatsvel Mindal (Когда зацвел миндаль)
1969 - Cheer Up / Don't Grieve (Не горюй!) by Georgi DANELIYA [fiction, 94 mn]
1969 - Pirosmani (Пиросмани) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 86 mn]
1968 - Neobyknovyennaya vystavka (Необыкновенная выставка) by Eldar SHENGELAIA [fiction, 95 mn]
1966 - Falling Leaves (Листопад) by Otar IOSSELIANI [fiction, 96 mn]
1966 - He Didn't Want to Kill (Он убивать не хотел) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 92 mn]
1966 - Khevsurskaya ballada (Хевсурская баллада) by Edmond MANAGADZE [fiction, 89 mn]
1964 - Belyy karavan (Белый караван) by Eldar SHENGELAIA [fiction]
1961 - Komandirovka (Командировка)
1955 - Magdana's Donkey (Лурджа Магданы) by Tengiz ABULADZE , Revaz CHKHEIDZE [fiction, 67 mn]

Awards :
People's Artist of Georgia
Ashik-Kerib :
Best feature film, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 1989
Best directing, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 1989
Ashik-Kerib :
Prix du meilleur film européen, 1988

Biography
No English biography available !
 
David Abachidze est né le 15 août 1924 à Tbilissi et est décédé le 26 janvier 1924
Diplômé en 1949 de l’Institut du Théâtre Roustaveli de Tbilissi.
De 1949 à 1965, il est acteur au Théâtre académique Roustaveli de Tbilissi.
A partir de 1953 il est acteur au studio Gruzia Film de Tbilissi.

15 августа 1924, Тбилиси — 26 января 1990.
В 1949 году окончил Тбилисский театральный институт имени Шота Руставели.
В 1949-1965 годах — актёр Академического театра имени Шота Руставели.
С 1953 года — актёр киностудии <Грузия-фильм>.
Давид Абашидзе начинал творческую карьеру в театре, но вскоре начал активно сниматься в кино и был вынужден оставить сцену.
С 50-х годов он снимался беспрерывно в фильмах самых разных жанров, проявив талант характерного актёра, владеющего всеми гранями мастерства.
Актёр снялся во многих легендарных фильмах грузинских кинематографистов, однако с конца 80-х в кино больше не работал.
Народный артист Грузинской ССР (1967).
Source : kino-teatr.ru

Your remarks