Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer
 
Born 1900, Russia
 
Died 1959

Sergey VASILIEV

Сергей Дмитриевич ВАСИЛЬЕВ
Sergueï VASSILIEV

Filmography (extracts)
 
Director
1958 - In the Days of Oktober (В дни октября) [fiction, 103 mn]
1954 - The Shipka heroes (Герои Шипки) [fiction, 123 mn]
1943 - Front (Фронт) [fiction, 118 mn]
1942 - Defense of Tsaritsyn (Оборона царицына) [fiction, 104 mn]
1937 - The Days in Volochayevsk (Волочаевские дни) [fiction, 112 mn]
1934 - Chapayev (Чапаев) [fiction, 95 mn]
1932 - Personal Affair (Личное дело) [fiction, 73 mn]
1930 - Sleeping Beauty (Спящая красавица) [fiction, 76 mn]
1928 - Podvig vo ldakh (Подвиг во льдах) [documentary]
 
Writer
1960 - The Queen of Spades (Пиковая Дама) by Roman TIKHOMIROV [fiction, 100 mn]
1958 - In the Days of Oktober (В дни октября) by Sergey VASILIEV [fiction, 103 mn]
1943 - Front (Фронт) by Sergey VASILIEV , Georgi VASILYEV [fiction, 118 mn]
1942 - Defense of Tsaritsyn (Оборона царицына) by Sergey VASILIEV , Georgi VASILYEV [fiction, 104 mn]
1937 - The Days in Volochayevsk (Волочаевские дни) by Sergey VASILIEV , Georgi VASILYEV [fiction, 112 mn]
1934 - Chapayev (Чапаев) by Sergey VASILIEV , Georgi VASILYEV [fiction, 95 mn]
1930 - Sleeping Beauty (Спящая красавица) by Sergey VASILIEV , Georgi VASILYEV [fiction, 76 mn]

Awards :
Artiste du peuple de l'Union Soviétique (1948)
Lauréat du prix d'Etat de l'Union Soviétique (1941, 1942)
The Shipka heroes :
Best Directing, Festival de Cannes, Cannes (France), 1955
Chapayev :
First prize, Moscow International Film Festival (MIFF), Moscow (Russia), 1935
Chapayev :
Grand prix au Festival International du Film de Moscou, 1935
Prix Staline (degré I), 1941
Médaille de bronze au Festival de Venise, 1946

Biography
No English biography available !
 
Sergueï Vassiliev est né le 4 novembre 1900 à Moscou. Il a terminé en 1924 ses études d'acteur à l'Institut des arts de l'écran de Léningrad. De 1924 à 1928 il est rédcteur-monteur aux studios "Sevzapkino" à Léningrad. A partir de 1928, il est réalisateur à Lenfilm. Jusqu'en 1946 il réalise tous ses films avec Gueorgui Vassiliev sur des scénarios qu'ils ont écrits ensemble. Il est Artiste du peuple de l'Union Soviétique en 1948 et lauréat du prix d'Etat de l'Union Soviétique en 1941 et 1942.


Commentaries and bibliography
- Chapaev , Julian GRAFFY, 2010, I.B. Tauris
 
 
Your remarks