Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer
 
Born 1906, Russia
 
Died 1982

Aleksandr FAINTSIMMER

Александр Михайлович ФАЙНЦИММЕР
Aleksandr FAINTSIMMER

Filmography (extracts)
 
Director
1979 - The "Actor's" last tour (Прощальная гастроль «Артиста») [83 mn]
1977 - The Inn on Pyatnitskaya St. (Трактир на Пятницкой) [fiction, 90 mn]
1975 - No Right to Be Mistaken (Без права на ошибку) [fiction, 87 mn]
1972 - Fifty Fifty (Пятьдесят на пятьдесят) [fiction, 92 mn]
1968 - Far in the West (Далеко на Западе) [fiction, 89 mn]
1965 - Sleeping Lion (Спящий лев) [75 mn]
1961 - The Night Without Mercy (Ночь без милосердия) [fiction, 89 mn]
1958 - The Girl with a Guitar (Девушка с гитарой) [fiction, 92 mn]
1955 - The Gadfly (Овод) [fiction, 102 mn]
1953 - It's dawn over the Neman (Над Неманом рассвет) [fiction, 86 mn]
1951 - U severhykh morey (У северных морей) [documentary, 39 mn]
1949 - The Secret Brigade (Константин Заслонов) [fiction, 77 mn]
1949 - They Have a Motherland (У них есть Родина) [fiction, 90 mn]
1947 - To Those Who Are at Sea (За тех, кто в море) [fiction, 85 mn]
1944 - Marine Battalion (Морской батальон) [fiction, 80 mn]
1942 - Kotovsky (Котовский) [fiction, 72 mn]
1940 - Tanker 'Derbent' (Танкер 'Дербент') [fiction, 83 mn]
1937 - The Baltic Marines (Балтийцы) [fiction, 80 mn]
1934 - Poruchik Kizhe (Поручик Киже) [fiction, 87 mn]
1932 - Happiness (Счастье)
1929 - Otel 'Savoy' (Отель 'Савой') [fiction]
 
Writer
1932 - Happiness (Счастье)
1929 - Otel 'Savoy' (Отель 'Савой') by Aleksandr FAINTSIMMER [fiction]

Awards :
Artiste émérite de Biélorussie (1934)
Artiste émérite de Lettonie
Lauréat du Prix de l'Etat (1950. 1951)

Biography
No English biography available !
 
Aleksandr Faintsimmer est né le 31 décembre 1905 à Ekaterinoslav (aujourd’hui Dnepropetrovsk). De 1922 à 1924, il a fait des études à la faculté de métallurgie de l’Institut des montagnes de Dnepropetrovsk. En 1927, il a terminé des études à la faculté de mise en scène de l’Ecole du cinéma GTK de Moscou (aujourd’hui VGIK où il fut l’élève de Poudovkine. Il a travaillé comme réalisateur succesivement à Belgoskino (1929-1939), Lenfilm (1940-1956) et Mosfilm.

Родился 31 декабря 1905 г. в Екатеринославле (ныне — Днепропетровск). В 1922-1924 гг. учился на металлургическом факультете Днепропетровского горного института. В 1927 г. окончил режиссерский факультет ГТК (ныне — ВГИК; мастерская В. Пудовкина). Работал на к/с "Межрабпомфильм". С 1929 г. — режиссер "Белгоскино", в 1940-1956 гг. — режиссер к/с "Ленфильм", с 1956 г. — к/с "Мосфильм". Заслуженный деятель искусств Белорусской ССР (1934).
Заслуженный деятель искусств Литовской ССР (1954).
Умер 21 марта 1982 г.
Source : www.russiancinema.ru

Your remarks