Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor
 
Born 1894, Georgia
 
Died 1974

Mikhail CHIAURELI

Михаил Эдишерович ЧИАУРЕЛИ
Mikhaïl TCHIAOURELI

Filmography (extracts)
 
Director
1974 - Dom (Дом) [animation, 10 mn]
1973 - Nakhodchivyy zayats (Находчивый заяц) [animation, 10 mn]
1972 - Kuvshin masla (Кувшин масла) [animation]
1971 - Blokha i murabyey (Блоха и муравей) [animation]
1970 - Petukh-khirurg (Петух-хирург) [animation]
1969 - Kak Myshi kota khoronili (Как мыши кота хоронили) [animation]
1967 - Pyevyets zari (Певец зари) [animation]
1965 - You Cannot See What I Had Seen (Иные нынче времена) [fiction, 82 mn]
1963 - Generali da zizilebi (Генерал и маргаритки) [fiction, 110 mn]
1960 - Povect ob odnom dyevushke (Повесть об одной девушке)
1957 - Otarova Vdova (Отарова вдова) [72 mn]
1956 - Podvig naroda (Подвиг народа) [documentary]
1953 - Velikoe proshchanie (Великое прощание) [documentary]
1951 - The Memorable 1919 (Незабываемый 1919-й) [fiction, 108 mn]
1949 - The Fall of Berlin (Падение Берлина) [fiction, 167 mn]
1946 - The Vow (Клятва) [fiction, 116 mn]
1943 - Georgiy Saakadze. 2-ya seriya (Георгий Саакадзе. 2-я серия) [90 mn]
1942 - Georgiy Saakadze. 1-ya seriya (Георгий Саакадзе. 1-я серия) [90 mn]
1938 - Great Glow (Великое зарево) [fiction, 99 mn]
1937 - Arsen (Арсен) [fiction, 94 mn]
1934 - The Last ball / The Last Masquerade (Последний маскарад) [fiction, 63 mn]
1930 - Stones fall here (Хабарда!) [fiction, 61 mn]
1929 - Saba (Саба) [short film]
1928 - Pervyy kornet Streshnev (Первый корнет Стрешнев)
1928 - V posledniy chas (В последний час) [45 mn]
1926 - Baku (Баку) [documentary]
 
Writer
1973 - Nakhodchivyy zayats (Находчивый заяц) by Mikhail CHIAURELI [animation, 10 mn]
1972 - Kuvshin masla (Кувшин масла) by Mikhail CHIAURELI [animation]
1971 - Blokha i murabyey (Блоха и муравей) by Mikhail CHIAURELI [animation]
1970 - Petukh-khirurg (Петух-хирург) by Mikhail CHIAURELI [animation]
1969 - Kak Myshi kota khoronili (Как мыши кота хоронили) by Mikhail CHIAURELI [animation]
1967 - Pyevyets zari (Певец зари) by Mikhail CHIAURELI [animation]
1965 - You Cannot See What I Had Seen (Иные нынче времена) by Mikhail CHIAURELI [fiction, 82 mn]
1957 - Otarova Vdova (Отарова вдова) by Mikhail CHIAURELI [72 mn]
1951 - The Memorable 1919 (Незабываемый 1919-й) by Mikhail CHIAURELI [fiction, 108 mn]
1949 - The Fall of Berlin (Падение Берлина) by Mikhail CHIAURELI [fiction, 167 mn]
1946 - The Vow (Клятва) by Mikhail CHIAURELI [fiction, 116 mn]
1938 - Great Glow (Великое зарево) by Mikhail CHIAURELI [fiction, 99 mn]
1937 - Arsen (Арсен) by Mikhail CHIAURELI [fiction, 94 mn]
1934 - The Last ball / The Last Masquerade (Последний маскарад) by Mikhail CHIAURELI [fiction, 63 mn]
1930 - Stones fall here (Хабарда!) by Mikhail CHIAURELI [fiction, 61 mn]
 
Actor
1926 - Natella (Нателла) by Amo BEK-NAZAROV [73 mn]
1922 - Suramskaya krepost (Сурамская крепость)
1921 - Arsen Dzhordzhiashvili (Арсен Джорджиашвили)

Author :

Awards :
Artiste du peuple de l'URSS (1946)
The Vow :
Médaille d'or au Festival de Venize, 1946
Prix Staline, 1946, 1947
Arsen :
Prix Staline, 1941

Biography
No English biography available !
 
Mikhaïl Tchiaoureli est né le 6 février 1994. Après avoir fréquenté une école professionelle, il entre en 1916 dans une école de sculpture et peinture à Tbilissi. Il continue ses études de sculpture en Allemangne de 1922 à 1924. De 1924 à 1926, il est sculpteur à Tbilissi. A partir de 1926, il travaille comme acteur au Théâtre Rouge de Tbilissi. En 1926 il organise et dirige le Théâtre géogien de comédie musicale.
A partir de 1928 Mikhaïl Guenovali travaille comme réalisateur à Tbilissi et à partir de 1946 à Mosfilm. De 1950 à 1960, il enseigne au VGIK.


Commentaries and bibliography
- Mikhail Chiaureli : The Fall of Berlin (Padenie Berlina, two parts, 1949) , Richard TAYLOR, 2007, kinokultura.com
 
 
Your remarks