Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Producer
 
Born 1946, USSR
 
 

Vladimir BORTKO

Владимир Владимирович БОРТКО
Vladimir BORTKO

Filmography (extracts)
 
Director
2015 - The soul of a spy (Душа шпиона) [fiction, 110 mn]
2011 - Peter the First. The Testament (Петр Первый. Завещание) [fiction, TV serial, 216 mn]
2009 - Taras Bulba (Тарас Бульба. Запорожская сечь) [fiction, 100 mn]
2005 - Master i Margarita (Мастер и Маргарита) [TV serial]
2003 - Idiot (Идиот) [fiction, TV serial, full length film]
2000 - Bandiskiy Peterburg (Бандитский Петербург 1. Барон) [TV serial, 260 mn]
2000 - Banditskiy Peterburg 2. Advokat (Бандитский Петербург 2. Адвокат) [TV serial]
1997 - The Circus Burned Down, And The Clowns Dispersed (Цирк сгорел и клоуны разбежались) [fiction, 100 mn]
1992 - Good Luck, Gentlement! (Удачи вам, господа!) [fiction, 102 mn]
1991 - Afghan Breakdown (Афганский излом) [fiction, 140 mn]
1988 - Sobachye serdtse (Собачье сердце) [TV film, 130 mn]
1987 - Having Lied Once (Единожды солгав) [fiction, 96 mn]
1986 - Voice (Голос) [fiction, 25 mn]
1984 - Without Family (Без семьи) [fiction, 163 mn]
1984 - The Blonde Around the Corner (Блондинка за углом) [fiction, 83 mn]
1980 - My Father Is an Idealist (Мой папа идеалист) [fiction, 88 mn]
1978 - The Investigation Commission (Комиссия по расследованию) [fiction, 85 mn]
1975 - Canal (Канал) [fiction, 87 mn]
 
Writer
2015 - The soul of a spy (Душа шпиона) by Vladimir BORTKO [fiction, 110 mn]
2009 - Taras Bulba (Тарас Бульба. Запорожская сечь) by Vladimir BORTKO [fiction, 100 mn]
2005 - Master i Margarita (Мастер и Маргарита) by Vladimir BORTKO [TV serial]
1975 - Canal (Канал) by Vladimir BORTKO [fiction, 87 mn]
 
Producer
2011 - Peter the First. The Testament (Петр Первый. Завещание) by Vladimir BORTKO [fiction, TV serial, 216 mn]
2005 - Master i Margarita (Мастер и Маргарита) by Vladimir BORTKO [TV serial]

Author :

Awards :
Taras Bulba :
First prize, Festival "Vivat Kino Rossii", St Petersburg (Russia), 2009
Sobachye serdtse :
Ecran d'or de Varsovie, 1989
Grand prix du festival de Perugia (Italie) en 1989

Biography
No English biography available !
 
Vladimir Bortko est né à Moscou. Après avoir fait des études de géologie à Kiev, il a fait son service miliataire de 1965 à 1966. Jusqu'en 1969 il a travaillé comme technicien à Kiev et est entré en 1969 à l'Institut du théâtre et des arts Karpenko-Kary de Kiev où il a été l'élève de Machtchenko. A partir de 1974, il a travaillé comme asistant-réalisateur au Studio Dovjenko et en 1980 il est devenu réalisateur au studio Lenfilm.
Il est devenu célèbre à la suite de son troisième film Une blonde au coin de la rue (Блондинка за углом) avec Andreï Mironov et Tatiana Doguileva. En 1988, pendant la période de la péréstroïka, son adaptation de Mikhaïl Boulgakov, Coeur de chien (Собачье сердце) avec Evgueni Estigneev et Vladimir Tolokonnikov, a connu un très grand succès. En 2003, il a réalisé pour la télévision un adaptation très appréciée de L'Idiot de Dostoïevski.


Commentaries and bibliography
- Vladimir Bortko : Peter the First. The Testament (Petr Pervyi. Zaveshchanie, 2011) , Peter ROLLBERG, 2012, kinokultura.com
- Vladimir Bortko : Taras Bul’ba (2009) (2) , Stephen NORRIS, 2009, kinokultura.com
- Vladimir Bortko : Taras Bul’ba (2009) , Ian APPLEBY, 2009, kinokultura.com
- Vladimir Bortko : Master and Margarita (Master i Margarita, TV, 2005) , Polina BARSKOVA, 2005, kinokultura.com
 
 
Your remarks