Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Production designer
 
Born 1970, USSR (Kazakhstan)
 
 

Rustem ABDRASHEV

Рустэм Жарасканович АБДРАШЕВ
Roustem ABDRACHEV
Also : АБДРАШОВ

Filmography (extracts)
 
Director
2011 - The sky of my childhood (Небо моего детства) [fiction]
2008 - The Gift to Stalin (Подарок Сталину) [fiction, 97 mn]
2007 - Kurak Korpe (Курак корпе) [fiction, 97 mn]
2003 - Renaissance Island (Остров Возрождения) [fiction, 80 mn]
 
Writer
2003 - Renaissance Island (Остров Возрождения) by Rustem ABDRASHEV [fiction, 80 mn]
 
Production designer
1994 - Story of a Young Accordeonist (Жизнеописание юного аккордеониста) by Satybaldy NARYMBETOV [fiction, 90 mn]
1993 - The Wild East (Дикий Восток) by Rashid NUGMANOV [fiction, 98 mn]
 
Co-Director
2012 - Mon coeur - Astana (Сердце мое – Астана) by Different Directors [fiction, 102 mn]

Awards :
The Gift to Stalin :
First prize, Belgrade International Film Festival, Belgrade (Serbia), 2009
First prize, International Film Festival “The East and the West Classics and Avant-Guard”, Orenburg (Russia), 2008
Renaissance Island :
Premier prix au Festival de la CNI à Anapa, 2004

Biography
No English biography available !
 
Roustem ABDRACHOV a terminé des études dans une école des beaux arts de Alma-Ata en 1989, et en 1993 il obtient le diplôme de la faculté des arts du VGIK (Institut national de la cinématographie) et en même temps de l'université de droit. Depuis il travaille comme réalisateur de cinéma et de télévision à Almata. L'Ile de la renaissance est son pemier long métrage de fiction.

В 1988 окончил Алма-Атинское художественное училище по специальности "художник театра", в 1993 - художественный факультет ВГИКа (мастерская Л. Шенгелая), а также Казахский юридический университет с дипломной работой на тему "Авторское право". В 1987-1994 - художник-постановщик киностудии "Казахфильм" ("Гибель Отрара", "Бегущая мишень", "Дикий Восток", "Голубиный звонарь" и др.), в 1994-1996 как продюсер и режиссер занимался производством заказных роликов, в 1996-1999 работал в качестве продюсера и режиссера на телевизионном канале "Хабар". "Остров возрождения" - первый полнометражный игровой фильм режиссера.


Commentaries and bibliography
- Rustem Abdrashev: The Sky of My Childhood (Nebo moego detstva, 2011) , Joshua FIRST, 2012, kinokultura.com
- Rustem Abdrashev : Patchwork Quilt (Kurak Korpe, Kazakhstan, 2007) 2008, kinokultura.com
- Rustem Abdrashev: Renaissance Island (Ostrov vozrozhdeniia) (2004) , Seth GRAHAM, 2004, kinokultura.com
 
 
Your remarks