Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor,
Producer
 
Born 1967, USSR
 
 

Fyodor BONDARCHUK

Федор Сергеевич БОНДАРЧУК
Fiodor BONDARTCHOUK

Filmography (extracts)
 
Director
2017 - Attraction (Притяжение) [fiction, 130 mn]
2013 - Stalingrad (Сталинград) [fiction, full length film]
2012 - The Winter Queen (Зимняя королева) [fiction, full length film]
2009 - The Inhabited Island. Part II (Обитаемый остров. Схватка) [fiction, 115 mn]
2008 - The Inhabited Island (Обитаемый остров) [fiction, 117 mn]
2005 - 9th Company (9 рота) [fiction, 130 mn]
1993 - Lyublyu (Люблю)
1989 - Son v letnee utro (Сон в летнее утро)
 
Writer
1989 - Son v letnee utro (Сон в летнее утро)
 
Actor
2017 - Myths (Мифы о Москве) by Aleksandr MOLOCHNIKOV [fiction, full length film]
2017 - About love. Adults only (Про любовь. Только для взрослых) by Aleksey CHUPOV , Rezo GIGINISHVILY , Natalia MERKULOVA , Pavel RUMINOV , Nigina SAIFULLAEVA , Yevgeni SHELIAKIN [fiction, full length film]
2016 - Just like grown ups (Как большие) by Oxana KARAS [short film]
2015 - The soul of a spy (Душа шпиона) by Vladimir BORTKO [fiction, 110 mn]
2015 - Ghost (Призрак) by Aleksandr VOYTINSKY [fiction, 114 mn]
2014 - Podarok s kharakterom (Подарок с характером) by Karen OGANESYAN [fiction, 88 mn]
2012 - Spy (Шпион) by Aleksey ANDRIANOV [fiction, 104 mn]
2012 - Martsefal (Марцефаль) by Sergey KALVARSKY , Valery SPIRIN [fiction, 76 mn]
2012 - White Guard (Белая гвардия) by Sergey SNEZHKIN [fiction, TV serial, 360 mn]
2011 - Two days (Два дня) by Avdotya SMIRNOVA [fiction, full length film]
2011 - Indifference (Безразличие) by Oleg FLYANGOLTS [fiction, 82 mn]
2011 - Svadba po obmenu (Свадьба по обмену) by Dmitriy GRACHEV [fiction, 90 mn]
2010 - Moscow, I love you (Москва, я люблю тебя!) by Different Directors [fiction, 110 mn]
2010 - About Love (Про любоff) by Olga SUBBOTINA [fiction, 78 mn]
2010 - Pyrammid / Russian Ponzi (ПираМММида) by Eldar SALAVATOV [fiction, 105 mn]
2009 - The Inhabited Island. Part II (Обитаемый остров. Схватка) by Fyodor BONDARCHUK [fiction, 115 mn]
2008 - The Inhabited Island (Обитаемый остров) by Fyodor BONDARCHUK [fiction, 117 mn]
2008 - Admiral (Адмиралъ) by Andrei KRAVCHUK [fiction, 124 mn]
2007 - Seven Stalls (Семь кабинок) by Dmitriy MESKHIEV [fiction, 95 mn]
2007 - I Stay (Я остаюсь) by Karen OGANESYAN [fiction, 112 mn]
2007 - Vice (Тиски) by Valery TODOROVSKY [fiction, 126 mn]
2007 - The Actress (Артистка) by Stanislav GOVORUKHIN [fiction, 95 mn]
2007 - 18-14 (18-14) by Andres PUUSTUSMAA [fiction, 95 mn]
2006 - Heat (Жара) by Rezo GIGINISHVILY [fiction, 100 mn]
2005 - 9th Company (9 рота) by Fyodor BONDARCHUK [fiction, 130 mn]
2005 - Mama ne goruï 2 (Мама не горюй 2) by Maksim PEZHEMSKY [fiction, 105 mn]
2005 - Ot 180 i vyshe (От 180 и выше) by Aleksandr STRIZHENOV [fiction, 104 mn]
2005 - The State Counsellor (Статский советник) by Filipp YANKOVSKY [fiction, full length film]
2005 - Turkish Gambit (Турецкий гамбит) by Djanik FAIZIEV [fiction, 132 mn]
2005 - Gibel imperii (Гибель империи) by Vladimir KHOTINENKO [fiction, TV serial, 520 mn]
2005 - 9 Months (9 месяцев) by Rezo GIGINISHVILY [TV serial]
2004 - Our own (Свои) by Dmitriy MESKHIEV [fiction, 100 mn]
2002 - In Motion (В движении) by Filipp YANKOVSKY [fiction, 94 mn]
2002 - Kino pro kino (Кино про кино) by Valery RUBINCHIK [fiction, 86 mn]
2001 - Down House (Даун Хаус) by Roman KACHANOV jr. [fiction, 95 mn]
2001 - Muzhskaya rabota (Мужская работа)
2001 - Muzhskaya rabota - 2 (Мужская работа - 2)
2000 - Vitrina (Витрина)
1999 - 8 1/2 dollarov / Vosem s polovinoy dollarov (8 1/2 долларов / Восемь с половиной долларов) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 98 mn]
1997 - Krizis srednyego vozrasta (Кризис среднего возраста) by Igor SUKACHOV [90 mn]
1993 - Angels of Death (Ангелы смерти) by Yuri OZEROV [fiction, 94 mn]
1993 - Strelyayushchie angely (Стреляющие ангелы)
1992 - Arbitr (Арбитр) by Ivan OKHLOBYSTIN [fiction, 84 mn]
1992 - Possessed (Бесы) by Igor TALANKIN [fiction, 152 mn]
1989 - Stalingrad (Сталинград) by Yuri OZEROV [fiction, 196 mn]
1986 - Boris Godunov (Борис Годунов) by Sergey BONDARCHUK [fiction, 149 mn]
 
Producer
2017 - Attraction (Притяжение) by Fyodor BONDARCHUK [fiction, 130 mn]
2017 - Myths (Мифы о Москве) by Aleksandr MOLOCHNIKOV [fiction, full length film]
2017 - Buy me (Купи меня) by Vadim PERELMAN [fiction, 107 mn]
2016 - Queen of Spades (Дама пик) by Pavel LUNGIN [fiction, 103 mn]
2015 - Battalion (Батальонъ) by Dmitriy MESKHIEV [fiction, 120 mn]
2015 - Soulless 2 (Духless 2) by Roman PRYGUNOV [fiction, 107 mn]
2014 - Yes and Yes (Да и Да) by Valeriya Gai GERMANIKA [fiction, 115 mn]
2012 - August Of Eighth (Август восьмого) by Djanik FAIZIEV [fiction, 127 mn]
2011 - Two days (Два дня) by Avdotya SMIRNOVA [fiction, full length film]
2011 - SoulLess (ДухLess) by Roman PRYGUNOV [fiction, 105 mn]
2011 - Iconoscope (Иконоскоп) by Vitali MANSKY [documentary, 104 mn]
2006 - Heat (Жара) by Rezo GIGINISHVILY [fiction, 100 mn]
2005 - 9th Company (9 рота) by Fyodor BONDARCHUK [fiction, 130 mn]
2002 - In Motion (В движении) by Filipp YANKOVSKY [fiction, 94 mn]
2002 - Black Ice (Гололед) by Mikhail BRASHINSKY [fiction, 70 mn]
2002 - Dnevnik kamikadze (Дневник камикадзе) by Dmitriy MESKHIEV [135 mn]

Author :

Awards :
Ghost :
Best actor, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2016
Two days :
Best actor, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2012
9th Company :
Best film, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2006
Best Cinematography, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2006
Best music, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2006
Best film, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2005
9th Company :
Bélier d'or du meilleur film, 2005
Prix Nika du meilleur film, 2005
Aigle d'or du meilleur film, 2005

Biography
No English biography available !
 
Fiodor Bondartchouk est né à Moscou dans la famille du réalisateur Sergueï Bondartchouk (Сергей Бондарчук) et de l'actrice Irina Skobtseva (Иринa Скобцевa). Il fait ses études de mise en scène au VGIK (l’Institut national de la cinématographie) dans les classes de Igor Talankine et Youri Ozerov. En 1991 il fonde avec son ami Stephan Mikhalkov la société Art Pictures Group, une de premières sociétés de production de clips musicaux et spots publicitaires en Russie. Fiodor Bondartchouk est l'un des créateurs du festival des films publicitaires Génération (Поколение). Fiodor Bondartchouk commence sa carrière d’acteur dans le film de son père Sergueï Bondartchouk Boris Godounov, puis joue dans les films de Youri Ozerov Stalingrad et Anges de la mort. Il tourne dans plusieurs films de réalisateurs russes de la jeune génération comme Ivan Okhlobystine, Roman Katchanov, Ilya Khrjanovski. Depuis 2002 Fiodor Bondartchouk présente des émissions de la chaîne TV CTC. Pour son travail à la télévision en 2003 il est lauréat du peix russe TEFI (ТЭФИ). Personnage important de la vie mondaine moscovite, il est un de propriétaires du restaurant Vanille (Ваниль) à Moscou. Après avoir produit plusieurs films d’autres réalisateurs, Bondartchouk a réalisé en 2005 son premier projet à très grand budget le film La neuvième compagnie, consacré à la guerre en Afghanistan.

Родился 9 мая 1967 года в Москве в семье режиссёра Сергея Федоровича Бондарчука и актрисы Ирины Константиновны Скобцевой.
Высшее образование получил во ВГИКе по специальности «Режиссёр-Постановщик» (мастерская Юрия Озерова). В кино дебютировал в 1986 г., сыграв роль царевича Фёдора в исторической драме «Борис Годунов» (реж. Сергей Бондарчук). Также, будучи студентом, он снялся у собственного педагога в фильме «Сталинград» (1989).
По окончании режиссёрского факультета ВГИКа в 1991 году вместе с другом детства Степаном Михалковым создает производственную компанию «Art Pictures Group», которую в 2006 году совместно со своим партнером продюсером Дмитрием Рудовским реорганизовывает в «Art Pictures Studio». В настоящее время компания занимается кинопроизводством, кинотеатральным прокатом и дистрибуцией кино- и видеопродукции. Лауреат премии ТЭФИ-2003. Телеакадемик. В 2002 году получил свою первую кинонаграду — приз за Лучшую мужскую роль второго плана в фильме «Кино про Кино» (2002), профессиональная премия гильдии актеров кино «Созвездие». А также дебютировал в качестве кинопродюсера с фильмом «В движении». Федор Бондарчук является председателем попечительского совета ОРКФ «Кинотавр», академиком Национальной кинематографической премии «Ника», членом Национальной Премии в области кинематографии «Золотой орёл», телеакадемиком, учредителем группы компаний «Главкино», одним из основных инициаторов проекта «Киносити».
Стал первым, кто получил от Бориса Стругацкого личное одобрение и права на экранизацию фантастического романа братьев Стругацких «Обитаемый остров».
Является обладателем почетной награды за вклад в мировой кинематограф 47-ого Международного Кинофестиваля «Золотой апельсин», октябрь 2010 г.
https://www.kinopoisk.ru/


Commentaries and bibliography
- Fedor Bondarchuk : The Inhabited Island, Parts 1 and 2 (Obitaemyi ostrov, 2008 and Obitaemyi ostrov: Skhvatka, 2009) , Muireann MAGUIRE, 2009, kinokultura.com
- Two Decades of Post-Soviet Cinema : Taking Stock of Our Stocktaking , Seth GRAHAM, 2008, kinokultura.com
- Fedor Bondarchuk : Company 9 (9-aia rota), 2005 , Dawn SECKLER, 2006, kinokultura.com
 
 
Your remarks