Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director
 
Born 1894 
 
 

Aleksandr SHTRIZHAK

Александр Залманович ШТРИЖАК
Aleksandr CHTRIJAK
Also : Штрижак-Штейнер Александр (Арон)

Filmography (extracts)
 
Director
1929 - Her Way (Ее путь) [fiction, 60 mn]

Other films
1934 - Моё (Moyo)
1933 - Каховский плацдарм (Kalhovskiy platsdarm)
1931 - Приймак (Priymak)
1931 - Звездоносцы (Svezdonostsy)
1931 - Волчий хутор (Volchiy khytor)
1930 - Мальчик из табора (Malchik iz tabora)

Biography
No English biography available !
 
Fait partie de la première génération des cinéastes formés par l'Institut national de la cinématographie (Gosydartsvenny tekhnikum kinematografii / Государственный техникум кинематографии).
Chercheur fondateur du cinéma soviétique des années trente, disparu sans nouvelles dans le début des années quarante.

Принадлежит к, увы, почти забытым ярким представителям поколения первых выпускников Государственного техникума кинематографии.
Ученик основоположников советского киноискусства сам по себе представлял особое течение в советском кино 30-х. Но судьба большинства ГТК-овцев сложилась трагически. Так произошло и со Штрижаком.
Пропал без вести во время ВОВ (1941-1945).

Your remarks