Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor,
Production designer
 
Born 1937, USSR
 
 

Georgi SHENGELAIA

Георгий Николаевич ШЕНГЕЛАЯ
Gueorgui CHENGUELAIA

Filmography (extracts)
 
Director
1999 - Sikvaruli venakhshi (Любовь в винограднике) [fiction, 30 mn]
1997 - Strasti v atelye "Shakh" (Страсти в ателье "Шах") [fiction]
1996 - Death of Orfeus (Смерть Орфея) [fiction, 85 mn]
1987 - Khareba and Gogia (Хареба и Гоги) [fiction, 143 mn]
1985 - Trip of Young Composer (Путешествие молодого композитора) [fiction, 105 mn]
1976 - Come to Grape Valley (Приди в долину винограда) [fiction, 98 mn]
1973 - Melodies of the Veriyski quarter (Мелодии верийского квартала) [fiction, 98 mn]
1969 - Pirosmani (Пиросмани) [fiction, 86 mn]
1966 - He Didn't Want to Kill (Он убивать не хотел) [fiction, 92 mn]
1964 - Nagrada (Награда) [29 mn]
1962 - Two Stories (Алавердоба) [fiction, 41 mn]
 
Writer
1999 - Sikvaruli venakhshi (Любовь в винограднике) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 30 mn]
1996 - Death of Orfeus (Смерть Орфея) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 85 mn]
1987 - Khareba and Gogia (Хареба и Гоги) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 143 mn]
1985 - Trip of Young Composer (Путешествие молодого композитора) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 105 mn]
1976 - Come to Grape Valley (Приди в долину винограда) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 98 mn]
1973 - Melodies of the Veriyski quarter (Мелодии верийского квартала) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 98 mn]
1969 - Pirosmani (Пиросмани) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 86 mn]
1966 - He Didn't Want to Kill (Он убивать не хотел) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 92 mn]
1964 - Nagrada (Награда) by Georgi SHENGELAIA [29 mn]
1962 - Two Stories (Алавердоба) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 41 mn]
 
Actor
1976 - Come to Grape Valley (Приди в долину винограда) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 98 mn]
1960 - Povect ob odnom dyevushke (Повесть об одной девушке)
1957 - Otarova Vdova (Отарова вдова) by Mikhail CHIAURELI [72 mn]
 
Production designer
1985 - Trip of Young Composer (Путешествие молодого композитора) by Georgi SHENGELAIA [fiction, 105 mn]

Awards :
Artiste du peupe de Géorgie en 1985
Trip of Young Composer :
Best directing, Berlin International Film Festival : Berlinale, Berlin (Germany), 1986
He Didn't Want to Kill :
Prix du meilleur film romantico-héroïque basé sur des faits historiques au Festival de Tbilissi,1967
Prix au Festival international de Bergame (Italie), 1967
Gazelle d'or au Festival des pays méditerranéens de Tanger, 1968
Pirosmani :
Grand Prix du Festival de Chicago, 1970
Trip of Young Composer :
Premier prix et Prix de la meilleure image au Festival national de l'Union Soviétique, 1985

Biography
No English biography available !
 
Gueorgui Chenguelaïa est né le 11 mai 1937. Il est diplômé du VGIK (Institut national de la cinématographie) en 1963. Il fut l’élève de Dovjenko et de M. Tchaoureli. Il a d’abord travaillé comme acteur puis comme réalisateur à partir de 1966.

Родился 11 мая 1937 года в Москве, в семье кинорежиссера Николая Шенгелая и актрисы Нато Вачнадзе.
В 1961 году окончил режиссерский факультет ВГИКа, мастерская А.Довженко и М.Чиурели, защитил диплом в 1963 году.
С 1961 года — режиссер киностудии «Грузия-фильм». Ведет режиссерскую мастерскую в Тбилисском институте театра и кино имени Ш.Руставели.
Народный артист Грузинской ССР (1985).
Source : kino-teatr.ru

Your remarks