Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer
 
Born 1920, Russia
 
Died 2000

Mikhail SHVEITSER

Михаил Абрамович ШВЕЙЦЕР
Mikhaïl CHVEITSER

Filmography (extracts)
 
Director
1993 - Poslushay, Fellini! (Послушай, феллини!)
1992 - How's Life, Crucians? (Как живете, караси?) [fiction, 123 mn]
1987 - The Kreuzer Sonata (Крейцерова соната) [fiction, 158 mn]
1984 - The Dead Souls (Мертвые души) [TV serial, 407 mn]
1979 - Little Tragedies (Маленькие трагедии) [fiction, 241 mn]
1977 - Funny People (Смешные люди!) [fiction, 93 mn]
1975 - Mr. Mackinley's Flight (Бегство мистера Мак-Кинли) [fiction, 161 mn]
1970 - Merry-Go-Round (Карусель) [fiction, 88 mn]
1968 - The Golden Calf (Золотой теленок) [fiction, 174 mn]
1965 - Time, Forward march! (Время, вперед!) [fiction, 158 mn]
1960 - Resurrection (Воскресение) [fiction, 317 mn]
1960 - The Warrant Officer Panin (Мичман Панин) [fiction, 96 mn]
1956 - Beginning of Life (Тугой узел) [fiction, 97 mn]
1955 - Strange Kin (Чужая родня) [fiction, 89 mn]
1954 - The Dirk (Кортик) [fiction, 88 mn]
1948 - The Path of Glory (Путь славы) [fiction, 77 mn]
 
Writer
2001 - Cats under the Rain (Кошки под дождем) by Aleksey DYOMIN [animation, 6 mn]
1993 - Poslushay, Fellini! (Послушай, феллини!)
1992 - How's Life, Crucians? (Как живете, караси?) by Sofia MILKINA , Mikhail SHVEITSER [fiction, 123 mn]
1987 - The Kreuzer Sonata (Крейцерова соната) by Sofia MILKINA , Mikhail SHVEITSER [fiction, 158 mn]
1977 - Funny People (Смешные люди!) by Mikhail SHVEITSER [fiction, 93 mn]
1968 - The Golden Calf (Золотой теленок) by Mikhail SHVEITSER [fiction, 174 mn]
1965 - Time, Forward march! (Время, вперед!) by Sofia MILKINA , Mikhail SHVEITSER [fiction, 158 mn]
1960 - Resurrection (Воскресение) by Mikhail SHVEITSER [fiction, 317 mn]
1960 - The Dead Souls (Мертвые души) by Leonid TRAUBERG [fiction, 104 mn]

Awards :
Artiste du peuple (1977)
Lauréat du prix d’Etat (1977)
Lauréat du « Bélier d’or » en 1995
Décoré de l’Ordre d’Honneur en 1996.
Prize of Honour, "NIKA" Prizes, Russia, 1999
Resurrection :
Box-office : 1ère épisode – 2ème place en 1960 (34,1 millions de spectateurs), 2ème épisode – 12ème place

Biography
No English biography available !
 
Mikhaïl Chveitzer, de son vrai nom Moïsseï, est né à Perme. Il est diplômé depuis 1943 du VGIK (Institut national de la cinématographie) où il fut l’élève de Sergueï Eisenstein. Au début des années 50 il tourne des documentaires pour les studios cinématographiques de Sverdlov.
Le premier film qu’il réalise seul, La Parenté étrangère, est très remarqué, le second, Le Noeud serré, est censuré sous sa première version très critique à l’égard de la bureaucratie. Il conservera ce regard critique et souvent caustique sur la société mais restera surtout connu pour ses nombreuses adaptations de chefs d’oeuvre de la littérature russe. (Résurrection, Le Veau d’or, Les Petites tragédies, Les Ames mortes, Sonate à Kreutzer)


Commentaries and bibliography
- Mr. MacKinley's Flight [Бегство мистера Мак-кинли] 2003, rusfilm.pitt
 
 
Your remarks