Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor
 
Born 1946, USSR (Russia)
 
 

Pavel CHUKHRAY

Павел Григорьевич ЧУХРАЙ
Pavel TCHOUKHRAI

Filmography (extracts)
 
Director
2017 - Cold tango (Холодное танго) [fiction, 107 mn]
2013 - Ispytanie (Испытание) [fiction]
2007 - Ruskaya igra (Русская игра) [fiction, 98 mn]
2004 - A Driver For Vera (Водитель для Веры) [fiction, 112 mn]
2000 - Broken silence / Children from the Abyss (Дети из бездны) [documentary, TV, 55 mn]
1997 - The Thief (Вор) [fiction, 98 mn]
1993 - Yasterb (Ястреб)
1992 - The Key (Ключ) [TV film, 58 mn]
1988 - Eto bylo proshlym lyetom (Это было прошлым летом)
1987 - Remember Me Like That (Запомните меня такой) [fiction, 146 mn]
1986 - Zina-Zinulya (Зина-Зинуля) [fiction, 88 mn]
1983 - Canary Cage (Клетка для канареек) [fiction, 76 mn]
1980 - People In the Ocean (Люди в океане) [fiction, 98 mn]
1977 - Remember me Sometimes (Ты иногда вспоминай) [fiction, 94 mn]
1974 - Volnomu-volya (Вольному-воля)
 
Writer
2017 - Cold tango (Холодное танго) by Pavel CHUKHRAY [fiction, 107 mn]
2013 - Ispytanie (Испытание) by Pavel CHUKHRAY [fiction]
2007 - Ruskaya igra (Русская игра) by Pavel CHUKHRAY [fiction, 98 mn]
2004 - A Driver For Vera (Водитель для Веры) by Pavel CHUKHRAY [fiction, 112 mn]
1998 - Klassik (Классик)
1997 - The Thief (Вор) by Pavel CHUKHRAY [fiction, 98 mn]
1983 - Canary Cage (Клетка для канареек) by Pavel CHUKHRAY [fiction, 76 mn]
1980 - Who Will Pay for Good Luck? (Кто заплатит за удачу) by Konstantin KHUDIAKOV [fiction, 73 mn]
1980 - People In the Ocean (Люди в океане) by Pavel CHUKHRAY [fiction, 98 mn]
1974 - Volnomu-volya (Вольному-воля)
 
Actor
1962 - Zdravstvuyte, deti (Здравствуйте, дети!)

Awards :
Lion d'argent pour le film publicitaire RIKK-banka (РИКК-банка) au Festival des films publicitaires de Cannes, 1996
Ruskaya igra :
Best directing, Festival ''Cinema and literature'', Gatchina (Russia), 2008
Best film, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2007
Audience Award, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2007
A Driver For Vera :
Best Screenplay, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2004
First prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2004
Audience Award, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2004
First prize, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2004
Best music, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2004
The Thief :
Italian Senate's Gold Medal, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1997
UNICEF Award, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1997
Best feature film, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 1997
Best directing, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 1997
The Thief :
Médaille d'or du Sénat italien au festival de Venise, 1997
Prix du Jury international de la jeunesse au festival de Venise, 1997
Prix de l'UNICEF au festival de Venise, 1997
Prix du meilleur réalisateur au festival de la Baltique, 1997

Biography
No English biography available !
 
Pavel Grigorievitch Tchoukhraï est né le 14 octobre 1946 à Bykov dans la région de Moscou. En 1969 il obtient le diplôme de la faculté de formation des opérateurs (chaire de B. Boltchek) du VGIK (Institut national de la cinématographie) et en 1974 il reçoit le diplôme de la faculté de formation des régisseurs (chaire de I. Talankine).

Советский и российский кинорежиссёр, сценарист, актёр, оператор, руководитель секции режиссуры Российской Академии кинематографических искусств, член правления киностудии «Мосфильм», член Европейской Академии кино и телевидения.
Павел Чухрай родился 14 октября 1946 года в посёлке Быково Московской области в семье кинорежиссёра Григория Наумовича Чухрая[3] и Ираиды Павловны Чухрай (урождённой Пеньковой, род.1921) — преподавателя русского языка и литературы.
Ранние детские годы Павел провёл с родителями отца с селе Каплуновка Харьковской области УССР. В 1953 году Григорий Чухрай получил направление на киностудию им. Довженко, и семья переехала в Киев. В 1955 году Павел с родителями переезжает в Москву. С 1962 по 1964 год работал радиомонтажником и осветителем на киностудии «Мосфильм», параллельно с этим обучаясь в вечерней школе. В 1962 году состоялся актёрский дебют Павла в фильме Марка Донского «Здравствуйте, дети!».
В 1964 году поступил на операторский факультет ВГИКа (мастерская Б. И. Волчека) (окончил в |1969-м). В 1971 году в качестве оператора принял участие в съёмках картины «Дом в пять стен» (реж. Сергей Галкин). В 1972 поступил на режиссёрский факультет ВГИКа (мастерская И. В. Таланкина). В 1974 получил режиссёрский диплом, сдав экзамены экстерном (дипломная работа — короткометражный художественный фильм «Вольному — воля»).
https://ru.wikipedia.org/


Commentaries and bibliography
- Pavel Chukhrai : The Russian Game (Russkaia igra, 2007) , Dawn SECKLER, 2008, kinokultura.com
- Pavel Chukhrai, A Driver for Vera [Voditel' dlia Very] (2004) , Gerald McCAUSLAND, 2005, kinokultura.com
 
 
Your remarks