Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor,
Cinematographer,
Compositor,
Singer
 
Born 1925, USSR
 
Died 2013

Pyotr TODOROVSKY

Пётр ТОДОРОВСКИЙ
Piotr TODOROVSKI

Filmography (extracts)
 
Director
2008 - Riorita (Риорита) [fiction, 97 mn]
2003 - V sozvezdii byka (В созвездии быка) [fiction, 97 mn]
2002 - Life is Filled with Wonders (Жизнь забавами полна) [fiction, 96 mn]
1998 - Retro vtroyom (Ретро втроём) [fiction, 96 mn]
1995 - What a Wonderful Game (Какая чудная игра) [fiction, 98 mn]
1992 - Encore, Once More Encore (Анкор, еще анкор !) [fiction, 101 mn]
1989 - Intergirl (Интердевочка) [fiction, 151 mn]
1986 - Down Town With A Band (По главной улице с оркестром) [fiction, 94 mn]
1983 - War-Time Romance (Военно-полевой роман) [fiction, 92 mn]
1981 - The Beloved Woman of Mechanic Gavrilov (Любимая женщина механика Гаврилова) [fiction, 79 mn]
1978 - The Holiday (В день праздника) [fiction, 87 mn]
1975 - The Last Victim (Последняя жертва) [fiction, 99 mn]
1973 - Svoya zemlya (Своя земля)
1970 - Gorodskoy romans (Городской романс)
1967 - Conjurer (Фокусник) [fiction, 79 mn]
1965 - Faithfulness (Верность) [fiction, 87 mn]
1962 - Nikogda (Никогда) [fiction, 90 mn]
1955 - Legenda o detskoy igrishke (Легенда о детской игрушке)
 
Writer
2015 - V daliokom sorok piatom... Vstretchi na Elbe (В далеком сорок пятом... Встречи на Эльбе) by Petro ALKSOVSKY , Mira TODOROVSKAYA [fiction, 99 mn]
2008 - Riorita (Риорита) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 97 mn]
2003 - V sozvezdii byka (В созвездии быка) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 97 mn]
2002 - Life is Filled with Wonders (Жизнь забавами полна) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 96 mn]
1998 - Retro vtroyom (Ретро втроём) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 96 mn]
1995 - What a Wonderful Game (Какая чудная игра) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 98 mn]
1992 - Encore, Once More Encore (Анкор, еще анкор !) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 101 mn]
1986 - Down Town With A Band (По главной улице с оркестром) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 94 mn]
1983 - War-Time Romance (Военно-полевой роман) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 92 mn]
1965 - Faithfulness (Верность) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 87 mn]
 
Actor
1970 - It Was in May (Был месяц май) by Marlen KHUTSIEV [fiction, 108 mn]
 
Cinematographer
1962 - Nikogda (Никогда) by Vladimir DIACHENKO , Pyotr TODOROVSKY [fiction, 90 mn]
1958 - The Two Fedors (Два Федора) by Marlen KHUTSIEV [fiction, 89 mn]
1956 - Spring on Zarechnaya Street (Весна на Заречной улице) by Marlen KHUTSIEV [fiction, 96 mn]
 
Compositor
2015 - V daliokom sorok piatom... Vstretchi na Elbe (В далеком сорок пятом... Встречи на Эльбе) by Petro ALKSOVSKY , Mira TODOROVSKAYA [fiction, 99 mn]
2008 - Riorita (Риорита) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 97 mn]
2003 - V sozvezdii byka (В созвездии быка) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 97 mn]
2002 - Life is Filled with Wonders (Жизнь забавами полна) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 96 mn]
2001 - Celebration (Праздник) by Igor SUKACHOV [fiction, 95 mn]
1995 - What a Wonderful Game (Какая чудная игра) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 98 mn]
1992 - Encore, Once More Encore (Анкор, еще анкор !) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 101 mn]
1989 - Intergirl (Интердевочка) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 151 mn]
1986 - Down Town With A Band (По главной улице с оркестром) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 94 mn]
1983 - War-Time Romance (Военно-полевой роман) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 92 mn]
 
Singer
1965 - Working Settlement (Рабочий поселок) by Vladimir VENGEROV [fiction, 138 mn]

Awards :
Artiste du Peuple de la Fédération de Russie (1985)
Artiste émérite de l’Ukraine (1967)
A obtenu le « bélier d’or » du meilleur réalisateur, 1967
:
Best music, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2016
Life is Filled with Wonders :
Best Screenplay, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2002
Encore, Once More Encore :
Prix du meilleur film à "Kinotavr" 93
Prix du meilleur scénario à Tokyo-93
V sozvezdii byka :
Prix Tarkovski au Festival "Une fenêtre sur l'Europe", Vyborg, 2003
Faithfulness :
Prix du premier film au festival de Venise en 1965. Prix de l'Union Soviétique de la meilleure réalisation en 1966
War-Time Romance :
Premier prix du festival national du cinéma de l’Union soviétique, 1984
Prix de la meilleure actrice ( Inna Tchourikova ) à Berlin, 1984.
Life is Filled with Wonders :
Prix Stanislav et Andreï Rostotski au Festival "Une fenêtre sur l'Europe" à Vyborg, 2002
Intergirl :
2éme place par le nombre de spectateurs en 1989 (41,3 millions)

Biography
No English biography available !
 
Piotr Todorovski est né le 26 août 1925 à Bobrinets en Ukraine. En 1954, il est diplômé du VGIK (Institut national de la cinématographie) où il fut l’élève de B. Voltcheka à la faculté de photographie. Il a travaillé d’abord comme caméraman (Ma fille, Deux Fedor, La Soif, ...).

Родился 26 августа 1925 года в городе Бобринец, Кировоградская область, Украина.
Режиссёр, сценарист, актёр, оператор, композитор.
Заслуженный деятель искусств Украинской ССР (1967).
Народный артист РСФСР (1985).
Учился в Саратовском пехотном училище, участник Великой Отечественной войны. Окончил операторский факультет ВГИКа (1954, мастерская Бориса Волчека).
Ушёл из жизни 24 мая 2013 года.


Commentaries and bibliography
- Petr Todorovskii : Riorita (2008) , Denise YOUNGBLOOD, 2009, kinokultura.com
- Petr Todorovsky: Life is Filled with Wonders (Zhizn zabavamy polna) (2003) , Irina MAKOVEEVA, 2004, kinokultura.com
 
 
Your remarks