Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor,
Producer
 
Born 1962, USSR (Kyrgyzstan)
 
Died 2011

Gennadi SIDOROV

Геннадий СИДОРОВ
Guennadi SIDOROV

Filmography (extracts)
 
Director
2011 - Sobachi glaza (Собачьи глаза) [fiction, full length film]
2011 - Roman s kokainom (Роман с кокаином) [fiction, full length film]
2008 - Apostol (Апостол) [fiction, TV serial]
2003 - Old Little Ladies / The Old Women (Старухи) [fiction, 103 mn]
1989 - Noch (Ночь) [fiction, short film]
 
Writer
2003 - Old Little Ladies / The Old Women (Старухи) by Gennadi SIDOROV [fiction, 103 mn]
2002 - With Love, Lily (С любовью, Лиля) by Larisa SADILOVA [fiction, 98 mn]
1989 - Noch (Ночь) by Kakha KIKABIDZE , Gennadi SIDOROV [fiction, short film]
 
Actor
2011 - Roman s kokainom (Роман с кокаином) by Gennadi SIDOROV [fiction, full length film]
2003 - Old Little Ladies / The Old Women (Старухи) by Gennadi SIDOROV [fiction, 103 mn]
2002 - With Love, Lily (С любовью, Лиля) by Larisa SADILOVA [fiction, 98 mn]
1998 - Happy Birthday ! (С днём рождения !) by Larisa SADILOVA [fiction, 69 mn]
1994 - Zona Lyube (Зона Любэ) by Dmitriy ZOLOTUKHIN [fiction]
1989 - Intergirl (Интердевочка) by Pyotr TODOROVSKY [fiction, 151 mn]
1989 - Noch (Ночь) by Kakha KIKABIDZE , Gennadi SIDOROV [fiction, short film]
 
Producer
2003 - Old Little Ladies / The Old Women (Старухи) by Gennadi SIDOROV [fiction, 103 mn]
2002 - With Love, Lily (С любовью, Лиля) by Larisa SADILOVA [fiction, 98 mn]
1998 - Happy Birthday ! (С днём рождения !) by Larisa SADILOVA [fiction, 69 mn]

Awards :
Roman s kokainom :
Jury Prize, Festival ''Cinema and literature'', Gatchina (Russia), 2014
Old Little Ladies / The Old Women :
First prize, Angers Festival Premiers Plans, Angers (France), 2004
Special Jury prize, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2003
Audience Award, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2003
Best first film, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2003
Best feature film, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2003
FIPRESCI Prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2003
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Prize, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2003

Biography
No English biography available !
 
Acteur, producteur, réalisateur, est né le 02.07.1962 à Frounze (actuellement Bichkek). En 1986 il obtient son diplôme d'acteur au VGIK (Institut National du cinéma) chaire de S.G. Guerassimov et de T. Makarova, en 1990 - le diplôme de réalisateur chaire de P. Todorovski. En 1986 il débute au cinéma comme acteur. A partir du 1995 Guennadi Sidorov est le Président de la direction de la Fondation régionale du soutien de l'art cinématographique.

Родился 22 июля 1962 года во Фрунзе, Киргизская ССР.
Детство и школьные годы провёл в Екатеринбурге.
Учился в Свердловском театральном училище, мастерская А.Л. Соколова (1979-1981, не окончил).
Окончил актёрский факультет ВГИКа (1986, мастерская Сергея Герасимова и Тамары Макаровой), режиссёрский факультет (1990, мастерская Петра Тодоровского).
Продюсировал фильмы своей жены режиссёра Ларисы Садиловой "С днём рождения" (1998), "С любовью, Лиля" (2002), собравшие множество кинематографических призов.
Настоящая известность пришла к Геннадию Сидорову в 2003 году после его фильма "Старухи", который вызвал широкий резонанс.
Ушёл из жизни утром 18 июня 2011 года от сердечного приступа в Москве.
Source : kino-teatr.ru


Commentaries and bibliography
- Gennadii Sidorov: Old Little Ladies (Starukhi) (2003) , Birgit BEUMERS, 2003, kinokultura.com
 
 
Your remarks