Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer
 
Born 1980, USSR
 
 

Mariya SAAKIAN

Мария СААКЯН
Maria SAAKIAN

Filmography (extracts)
 
Director
2012 - Entropy (House-2012) (Энтропия (Дом-2012)) [fiction, 75 mn]
2012 - I’m Going to Change My Name (Алаверди) [fiction, 96 mn]
2012 - I’m going to change my name (Это не я) [fiction, 96 mn]
2006 - The Lighthouse (Маяк) [fiction, 92 mn]
2003 - Proshchaniye (Прощание) [27 mn]
2000 - Igra (Игра) [9 mn]
1999 - Faust (Faust) [20 mn]
 
Writer
2012 - I’m Going to Change My Name (Алаверди) by Mariya SAAKIAN [fiction, 96 mn]

Awards :
Entropy (House-2012) :
Prix Savva Kulish, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2012
Proshchaniye :
Grand Prix du Festival de documentaires d'Erevan, 2003

Biography
No English biography available !
 
Maria Saakian est née le 24 juillet 1980 à Erevan. En 1993 elle est venue, avec sa famille,vivre en Russie. Elle est entrée au VGIK (Institut national du cinéma) dans la chaire de mise en scène dirigée par Vladimir Kobrine. En 2003 elle a réalisé pour son diplôme de fin d’études Adieu (Прощание), film qui a été sélectionné par plusieurs festivals intenationaux (Oberhausen, Angers, Rotterdam…) et a obtenu plusieurs prix (Erevan, Fano, Moscou)

Родилась в Ереване.
В 1993-м вместе с семьей переехала в Россию.
В 1996-м поступила во ВГИК в мастерскую Владимира Кобрина.
В 2003 окончила обучение с дипломной работой «Прощание» (главный приз в номинации «Лучший студенческий и дебютный фильм» на фестивале «Золотой Абрикос»).
В 2006 сняла свою первую полнометражную картину – «Маяк», которая была отобрана в программу Международного кинофестиваля в Роттердаме.
В 2012 году готовится к премьерам сразу двух полнометражных фильмов – «Это не я» («Алаверди») и «Энтропия».


Commentaries and bibliography
- Maria Saakyan: I’m Going to Change my Name (Eto ne ia, 2012) , Joe ANDREW, 2013, kinokultura.com
- Mariia Saakyan : The Lighthouse (Maiak, 2006) , Josephine WOLL, 2008, kinokultura.com
 
 
Your remarks