Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor
 
Born 1901, Russia
 
Died 1971

Mikhail ROMM

Михаил Ильич РОММ
Mikhaïl ROMM

Filmography (extracts)
 
Director
1974 - I Do Believe (И все-таки я верю) [documentary, 120 mn]
1965 - Ordinary Fascism (Обыкновенный фашизм) [documentary, 138 mn]
1961 - Nine days of one year (Девять дней одного года) [fiction, 111 mn]
1956 - The Murder on Dante Street (Убийство на улице Данте) [fiction, 104 mn]
1953 - Admiral Ushakov (Адмирал Ушаков) [fiction, 107 mn]
1953 - The Men-of-War Storm Bastions (Корабли штурмуют бастионы) [fiction, 94 mn]
1950 - Secret Mission (Секретная миссия) [fiction, 86 mn]
1947 - The Russian Issue (Русский вопрос) [fiction, 91 mn]
1944 - No. 217 (Человек 217) [fiction, 101 mn]
1941 - Dream (Мечта) [fiction, 100 mn]
1939 - Lenin in 1918 (Ленин в 1918 году) [fiction, 112 mn]
1937 - Lenin in October (Ленин в октябре) [fiction, 103 mn]
1936 - Thirteen (Тринадцать) [fiction, 87 mn]
1934 - Crumpet (Пышка) [fiction, 69 mn]
 
Writer
1974 - I Do Believe (И все-таки я верю) by Mikhail ROMM [documentary, 120 mn]
1965 - Ordinary Fascism (Обыкновенный фашизм) by Mikhail ROMM [documentary, 138 mn]
1961 - Nine days of one year (Девять дней одного года) by Mikhail ROMM [fiction, 111 mn]
1941 - Dream (Мечта) by Mikhail ROMM [fiction, 100 mn]
1936 - Thirteen (Тринадцать) by Mikhail ROMM [fiction, 87 mn]
 
Actor
1965 - Ordinary Fascism (Обыкновенный фашизм) by Mikhail ROMM [documentary, 138 mn]

Author :

Awards :
Artiste du peuple de l’Union Soviétique (1950)
No. 217 :
Best Directing, Festival de Cannes, Cannes (France), 1946
Nine days of one year :
Grand Prix du Festival International de Karlovy-Vary, 1962
Crumpet :
Prix au Festival de Venise, 1935
Lenin in 1918 :
Prix Staline de 1er niveau pour Mikhail Romm, Aleksei Kapler, Nikolai Okhlopkov, et Boris Chtchoukine (à titre posthume), 1943.
Ordinary Fascism :
Prix spécial et prix de la critique au Festival international du film de Leipzig, 1965

Biography
No English biography available !
 
Mikhail Romm est né à Irkousk, diplômé de la faculté de sculpture de l’Institut supérieur d’art et de technique en 1925. Il travaille d’abord comme sculpteur, acteur et traduit des classiques français. A partir de 1931, il travaille au Sovkino (aujourd’hui Mosfilm) et réalise en 1934 son premier film Boule de suif , adapté de la nouvelle de Maupassant, romancier qu’il connaissait bien.

Родился 21 февраля 1901 г. в Иркутске.
В 1918-1919 гг. — конторщик и продовольственный агент продэкспедиции в г. Ефремове Тульской обл., в 1919-1920 гг. — секретарь Главскладпродарма в Москве, в 1920-1921 гг. — инспектор Особой комиссии при полевом штабе РВС республики.
В 1925 г. окончил скульптурное отделение Высшего художественно-технического института.
С 1925 г. — скульптор и переводчик, в 1928-1930 гг. — научный сотрудник по вопросам кино в Институте методов внешкольной работы.
С 1931 г. — ассистент режиссера к/с "Союзкино" (ныне – "Мосфильм"), с 1933 г. — режиссер. В 1940-1943 гг. — худ. рук. Главного управления по производству фильмов.
В 1942-1947 гг. — режиссер Московского театра киноактера.
С 1938 г. — педагог ВГИКа, вел курс кинорежиссуры на сценарном и операторском факультетах, с 1948 г. — руководитель актерско-режиссерской мастерской, с 1962 г. — профессор.
Автор книг и статей по вопросам киноискусства.
Народный артист СССР (1950).
Source : russiancinema.ru Почетный член-к


Commentaries and bibliography
- Cinematic Cold War : The American and Soviet Struggle for Hearts and Minds , Denise YOUNGBLOOD, Tony SHAW, 2010, University Press of Kansas
 
 
Your remarks