Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Artistic director
 
Born 1900, Russia
 
Died 1973

Aleksandr PTUSHKO

Александр Лукич ПТУШКО
Aleksandr PTOUCHKO

Filmography (extracts)
 
Director
1971 - Ruslan and Ludmila (Руслан и Людмила) [fiction, 149 mn]
1966 - The Tale of Tzar Saltan (Сказка о царе Салтане) [fiction, 86 mn]
1964 - Tale of Lost Time (Сказка о потерянном времени) [fiction, 80 mn]
1961 - The Scarlet Sails (Алые паруса) [fiction, 88 mn]
1958 - Sampo (Сампо) [fiction, 98 mn]
1956 - Ilya Muromets (Илья Муромец) [fiction, 93 mn]
1952 - Sadko (Садко) [fiction, 90 mn]
1948 - Three Meetings (Три встречи) [fiction, 83 mn]
1946 - The Stone Flower (Каменный цветок) [fiction, 83 mn]
1939 - The Golden Key (Золотой ключик) [animation, 81 mn]
1937 - Skazka o rybake i rybke (Сказка о рыбаке и рыбке) [animation, 30 mn]
1935 - The New Gulliver (Новый Гулливер) [animation, 68 mn]
 
Writer
1971 - Ruslan and Ludmila (Руслан и Людмила) by Aleksandr PTUSHKO [fiction, 149 mn]
1967 - Viy Or Spirit Of Evil (Вий) by Konstantin ERSHOV , Georgi KROPACHEV [fantasy film, 78 mn]
1966 - The Tale of Tzar Saltan (Сказка о царе Салтане) by Aleksandr PTUSHKO [fiction, 86 mn]
1939 - Old Man Ivan (How Ivan Drove Away Death) (Дед Иван (Как дед Иван смерть прогнал)) by Aleksandr IVANOV (2) , Iosif SKLYUT [animation, 22.42 mn]
1937 - Skazka o rybake i rybke (Сказка о рыбаке и рыбке) by Aleksandr PTUSHKO [animation, 30 mn]
1937 - The Will (The Will Of Dog-Scotnika) (Завещание («Завещание пса-скотинки»)) by Iosif SKLYUT [animation, short film]
1936 - The Fox and The Wolf (Лиса и волк) by Sarra MOKIL [animation, short film]
1935 - The New Gulliver (Новый Гулливер) by Aleksandr PTUSHKO [animation, 68 mn]
 
Artistic director
1936 - The Fox and The Wolf (Лиса и волк) by Sarra MOKIL [animation, short film]
 
Co-Director
1944 - Moscow Skies (Небо Москвы) by Yuli RAIZMAN [fiction, 80 mn]

Awards :
The Stone Flower :
Best Colour Award, Festival de Cannes, Cannes (France), 1946
Ilya Muromets :
Honorary Diploma at the Edinburgh IFF, 1958
The Stone Flower :
Plus grand nombre de spectateurs en 1946 en URSS : 23,17 millions
The New Gulliver :
Diplôme d’honneur au Festival de Moscou pour Mokil (artiste de marionnettes), 1935 Coupe pour le meilleur programme au Festival de Venise, 1935
Ruslan and Ludmila :
Premier prix des films pour les jeunes au Festival international de Salerno, 1976
Sadko :
Lion d’argent au Festival de Venise, 1953
The Tale of Tzar Saltan :
Prix de la musique au festival national de l'Union Soviétique, 1968

Biography
No English biography available !
 
Né à Lougansk (ville d'Ukraine qui alors faisait partie de l'Empire russe), Alexandre Ptouchko a commencé sa carrière comme journaliste et décorateur pour le théâtre et à partir de 1927 pour le cinéma. De 1932 à 1949, il a été professeur au VGIK (Institut national de la cinématographie) et directeur de la Faculté des Arts.
Décédé le 6 mars 1973 à Moscou.
Artiste du Peuple de l’Union Soviétique depuis 1969.

Родился 19 апреля 1900 г. в Луганске. С 1919 г. — зав. школой-семилеткой с. Камышеваха в Донбассе, затем — инструктор культотдела Донецкого райкома металлистов в Артемовске. В 1923-1926 гг. учился в Московском институте народного хозяйства, был секретарем орготдела Союза Строителей в Москве. Работал корреспондентом, актером, декоратором. С 1927 г. — режиссер, художник-мультипликатор, художник комбинированных съемок к/с "Мосфильм". В 1944-1946 гг. — директор к/с "Союзмультфильм". В 1932-1949 гг. — и. о. профессора ВГИКа, зав. кафедрой художественного факультета. Народный артист СССР (1969). Умер 6 марта 1973 г. в Москве.


Commentaries and bibliography
- Sadko [Садко] 2002, rusfilm.pitt.edu
- The New Gulliver [Новый Гулливер] 2002, rusfilm.pitt
 
 
Your remarks