Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Actor
 
Born 1941, USSR (Ukraine)
 
Died 2012

Bogdan STUPKA

Богдан СТУПКА
Bogdan STOUPKA

Filmography (extracts)
 
Actor
2012 - Second Lieutenant (Подпоручик Ромашов) by Igor CHERNITSKY [fiction, 140 mn]
2011 - Home (Дом) by Oleg POGODIN [fiction, 120 mn]
2011 - Brothel Lights (Огни притона) by Aleksandr GORDON (2) [fiction, 108 mn]
2010 - Ivanov (Иванов) by Vadim DUBROVITSKY [fiction, 170 mn]
2009 - Taras Bulba (Тарас Бульба. Запорожская сечь) by Vladimir BORTKO [fiction, 100 mn]
2009 - Chantrapas (Шантрапа) by Otar IOSSELIANI [fiction, 122 mn]
2009 - Bird-Gogol (Птица-Гоголь) by Leonid PARFYONOV [documentary, 78 mn]
2007 - Two in one (Два в одном) by Kira MURATOVA [fiction, 124 mn]
2007 - Toye i snezhinka (Трое и снежинка) by Pavel BARDIN , Mger MKRCHIAN [fiction, full length film]
2007 - 18-14 (18-14) by Andres PUUSTUSMAA [fiction, 95 mn]
2007 - Yunkera (Юнкера) by Igor CHERNITSKY [fiction, TV serial, 400 mn]
2006 - The Rabbit over the Void (Заяц над бездной) by Tigran KEOSAYAN [fiction, 97 mn]
2005 - Uboynaya sila 6 (Убойная сила 6) by Ulyana SHILKINA [TV serial]
2004 - A Driver For Vera (Водитель для Веры) by Pavel CHUKHRAY [fiction, 112 mn]
2004 - Our own (Свои) by Dmitriy MESKHIEV [fiction, 100 mn]
1999 - Vostok-Zapad (Восток-Запад) by Regis WARGNIER [fiction, 121 mn]
1999 - Chinese Tea-Set (Китайский сервиз) by Vitali MOSKALENKO [fiction, 98 mn]
1987 - Daniil - Knyaz Galitskiy (Даниил - князь Галицкий) by Yaroslav LUPIY [fiction, 100 mn]
1984 - Giordano Bruno (Джордано Бруно) by Vladimir GONCHAROV [animation, 10 mn]
1971 - The White Bird Marked With Black (Белая птица с черной отметиной) by Yuri ILIENKO [fiction, 99 mn]

Awards :
Home :
Best Actor in a Supporting Role, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2012
Taras Bulba :
Best actor, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2010
A Driver For Vera :
Best Actor in a Supporting Role, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2005
Our own :
Best actor, Moscow International Film Festival (MIFF), Moscow (Russia), 2004
Best actor, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2004
Best actor, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2004

Biography
No English biography available !
 
Родился 27 августа 1941 года в посёлке Куликов, Жолковский район, Львовская область, УССР, СССР.
Окончил драматическую студию при Львовском театре им. М.К. Заньковецкой (1961), учился на филологическом факультете Львовского государственного университета им. Ивана Франко (1963-1965), окончил театроведческий факультет Киевского театрального института им. И.К. Карпенко-Карого (1984).
В 1961-1978 годах — актёр Львовского украинского театра драмы им. М.К. Заньковецкой.
С 1978 года — артист Киевского академического украинского драматического театра им. Ивана Франко.
В 1999-2001 годах — Министр культуры и искусств Украины.
С 2001 года — Художественный руководитель Национального академического драматического театра имени Ивана Франко.
В 2006-2010 годах — художественный руководитель актёрского курса в КНУТКиТ им. И.К. Карпенко-Карого.
Жизни и творчеству выдающегося актёра посвящены документальные фильмы: "Sempere tire", "Принадлежу, я знаю, не себе" (1988, реж. Станислав Клименко), "Богдан Ступка. Львовская хроника" (1988, реж. Юрий Терещенко) и другие.
Заслуженный артист Ураинской ССР (1976).
Народный артист Украинской ССР (1980).
Народный артист СССР (28.01.1991).
Академик Академии искусств Украины (1997).
Герой Украины (23.08.2011).
Ушёл из жизни 22 июля 2012 года.
Source : kino-tear.ru

Your remarks