Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer
 
Born 1941, USSR (Azerbaijan)
 
 

Roman BALAIAN

Роман Гургенович БАЛАЯН
Roman BALAIAN

Filmography (extracts)
 
Director
2008 - Birds of Paradise (Райские птицы) [fiction, 94 mn]
2004 - Bright is the Night (Ночь светла) [fiction, 93 mn]
1998 - Dve luny, tri solntsa (Две луны, три солнца)
1995 - Pervaya lyubov (Первая любовь) [fiction, 82 mn]
1989 - The Lady Macbeth of Mtsenk Region (Леди Макбет Мценского уезда) [fiction, 81 mn]
1987 - Filer (Филер)
1986 - Guard Me, My Talisman (Храни меня, мой талисман) [fiction, 74 mn]
1983 - Kiss (Поцелуй) [fiction, 63 mn]
1982 - Polety vo sne i nayavu (Полеты во сне и наяву) [fiction, 92 mn]
1977 - Biryuk (Бирюк) [fiction, 77 mn]
 
Writer
2004 - Bright is the Night (Ночь светла) by Roman BALAIAN [fiction, 93 mn]
1995 - Pervaya lyubov (Первая любовь) by Roman BALAIAN [fiction, 82 mn]
1989 - The Lady Macbeth of Mtsenk Region (Леди Макбет Мценского уезда) by Roman BALAIAN [fiction, 81 mn]
1987 - Filer (Филер)
1983 - Kiss (Поцелуй) by Roman BALAIAN [fiction, 63 mn]
1977 - Biryuk (Бирюк) by Roman BALAIAN [fiction, 77 mn]

Awards :
Bright is the Night :
Prix Tarkovski au Festival "Une fenêtre sur l'Europe", 2004
Pervaya lyubov :
Bélier d’or de la meilleure réalisation, 1996

Biography
No English biography available !
 
Roman Balaïan est né à Nerkin Oratag dans l’Azerbaïdjan le 15 avril 1941. Après avoir été acteur de 1959 à 1961, il fit des études à la faculté des réalisateurs de l’Institut du théâtre de Erevan dont il sort diplômé en 1964. En 1969, il obtient le diplôme de la faculté des réalisateurs du KGITI (Institut National des arts du théâtre de Kiev).
A partir de 1970 Roman Balaïan est réalisateur au Studio Dovjenko de Kiev. En 1987, il a reçu le Prix National de l’Union Soviétique pour le film Vols dans les rêves et la réalité. Roman Balaïan a reçu le « Bélier d’Or » du meilleur réalisateur en 1996.


Commentaries and bibliography
- Signs of the Everyday in Post-Soviet Cinema , Liliia NEMCHENKO, 2011, kinokultura.com
- Roman Balaian : Birds of Paradise (Raiskie ptitsy, 2008) , Andrei SHCHERBENOK, 2009, kinokultura.com
- Talgat Asyrankulov and Gaziz Nasyrov : Birds of Paradise (Žymak kystary [Raiskie ptitsy], 2006) , Seth GRAHAM, 2007, kinokultura.com
- Roman Balaian: Bright is the Night (Noch' svetla) (2004) , David GILLESPIE, 2004, kinokultura.com
 
 
Your remarks